Stiri medicale

Somnul imbunatateste capacitatea de memorare

Publicat: 25 ian. 2011

Odihna reprezinta cea mai buna solutie pentru a nu uita ceva ce ai invatat recent, sustin cercetatorii de la Universitatea Lübeck (Germania) intru-un studiu publicat in revista Nature Neuroscience.

Potrivit testelor efectuate de germani, creierul uman rezista mai bine in timpul somnului la actiunea acelor factori care pot sterge sau altera amintirile dobandite recent decat atunci cand persoana este treaza.

Studii precedente au demonstrat deja faptul ca memoria recenta, stocata temporar in regiunea hipocampusului, nu se fixeaza imediat. Se mai stie ca reactivarea acestor amintiri, la putin timp dupa dobandirea lor, joaca un rol determinant in transferul acestora catre zona de stocare permanenta, neocortexul.

Insa atunci cand persoana este treaza, aceasta reactivare fragilizeaza memoria. De exemplu, procesul de invatare a unei a doua poezii in acest interval risca sa lungeasca foarte mult procesul de inregistrare a primei poezii in memoria de durata.

Exerseaza-ti memoria in 10 pasi 

Plecand de la ideea ca somnul nu are nicio influenta asupra acestui proces, cercetatorii germani coordonati de Bjorn Rasch au dorit sa verifice acest principiu cu ajutorul unui experiment. Ei le-au cerut celor 24 de voluntari sa memoreze 15 perechi de ilustrate pe care figurau imagini cu animale si obiecte uzuale.

Dupa 40 de minute, jumatate dintre voluntari au fost rugati sa memoreze o alta serie de ilustrate, usor diferite de primele. Ceilalti 12 voluntari au avut dreptul la o mica siesta inainte de a memora cea de-a doua serie de ilustrate.

Cele două grupuri de voluntari au fost testate in legatura cu capacitatea lor de a-si aminti ilustratele din prima serie. Spre surprinderea cercetatorilor, cei 12 voluntari care s-au odihnit au inregistrat scoruri superioare, amintindu-si, in medie 85% dintre primele ilustrate, comparativ cu procentul de 60% reusit de voluntarii care nu au dormit intre cele doua etape ale testului.

In opinia cercetatorilor germani, efectul benefic al siestelor asupra procesului de consolidare a memoriei ar putea avea implicatii interesante in domeniul predarii intensive, precum invatarea limbilor străine. De aceasta descoperire ar putea beneficia si pacientii suferind de sindromul stresului posttraumatic, ajutandu-le sa-si reconfigureze amintirile.

Citeste si:

7 sfaturi care ajuta creierul sa functioneze mai bine 

Gandurile negative si mirosul de iarba cosita imbunatatesc memoria. Vezi cum poti sa stimula tinerea de minte loading...

Adauga un comentariu