National

Sondaj de ultima ora: PSD depaseste PNL, Basescu si Macovei nu intra in Parlament

Publicat: 12 oct. 2015
1

Un sondaj de ultima ora realizat de AB Research, la nivel national, rastoarna calculele politice. Daca maine ar avea loc alegeri, PSD ar pastra guvernarea, cu 43% din voturi, iar PNL nu ar lua decat 41% de procente. In ce priveste pragul electoral, acesta ar fi trecut doar de partidul lui Calin Popescu Tariceanu, ALDE fiind creditat cu 6 procente. M10, partidul Monicai Macovei ar lua 3%, iar PMP, partidul lui Traian Basescu, doar 2 procente. UDMR  are 2%.

Majoritatea  repondentilor au opinii „bune si foarte bune” despre PNL (46%), care depaseste PSD (44%), in topul favorabilitatii. Surprinde pozitia UNPR despre care au opinii bune si foarte bune 25% dintre cei chestionati, urmat de  ALDE (22%), UDMR (16%), PMP (13%) si M10 (8%).

Topul opiniilor „bune si foarte bune”despre liderii politici si anumite personalitati este urmatorul: Regele Mihai (55%), Klaus Iohannis (53%), Calin Popescu Tariceanu (51%), Victor Ponta (40%), Gabriel Oprea (29%), Liviu Dragnea (28%), Traian Basescu (25%), Monica Macovei (24%), Alina Gorghiu (23%), Daniel Constantin (20%), Vasile Blaga (16%), Kelemen Hunor (15%).

Majoritatea repondentilor nu vor ca guvernul sa fie schimbat inainte de alegeri (36 fata de 17%), printr-un vot in Parlament.

Sondajul a fost comandat de Institutul de Studii Liberale (afiliat ALDE, familia politica din care face parte partidul condus de Calin Popescu Tariceanu).

Momentul cand a fost efectuata cercetarea a  inclinat balanta

Politologul Alfred Bulai nu considera surprinzatoare rezultatele sondajului realizat prin metoda CATI.

”Cele doua mari partide au rezultate asemanatoare in ceea ce priveste intentia de vot, in marja de eroare. PNL se afla in fata, in ceea ce priveste opiniile favorabile, PSD ca intentie de vot. Un sondaj publicat acum doua saptamani, privind doar Capitala, unde electoratul e mai apropiat de PNL, arata acelati trend. Sa nu uitam momentul in care a fost aplicat chestionarul AB Research, dupa ce motiunea de cenzura picase, fara probleme pentru PSD. O parte dintre alegatorii care au intentii de vot sa le spunem… cu Puterea, au vazut ca PSD primeste o revalidare, ca guvernul va ramane cel putin pana la primavara. De unde Ponta urma sa pice, dupa alegerea presedintelui, se vede ca Ponta pastreaza guvernarea, poate pana la alegeri”.

Partidele nu sunt asociate cu liderii

Alfred Bulai explica de ce nu au trecut pragul electoral decat trei partide. ”Sunt mai multe formatiuni care au opinii favorabile peste pragul electoral. Gabriel Oprea are, de exemplu, un scor mare. Dar partidul sau, UNPR, nu inregistreaza intentii de vot semnificative, corelate cu aceasta favorabilitate pentru lider, din cauza ca nu a anuntat intentia de a candida si nici nu a mai candidat vreodata singur. Cand nu esti ferm, cand nu stii nici tu daca vei candida singur sau intr-o alianta, nu ai cum sa primesti voturile repondentilor, sa le spunem asa. Nici M10, nici PMP nu reusesc sa se ridice la inaltimea liderilor. Aceste asocieri partid-personalitate nu au trecut prin alegeri, nu au notorietate. M10 este mai mult pe retelele sociale, deci la nivelul intregului electorat se dilueaza, iar Basescu a tot ezitat daca intra sau nu in PMP. Dar, pana la alegeri este timp destul. Rezultatele se pot modifica, mai ales daca incepe campania electorala”, a concluzionat Bulai.
Adauga un comentariu