National

Sondaj: Romanii plecati in strainatate nu trebuie scosi de pe listele electorale

Publicat: 05 sept. 2012
1

Majoritatea romanilor, 67%, considera ca cei plecati in strainatate nu ar trebui scosi de pe listele electorale permanente pe viitor, in timp ce doar 32% considera contrariul, releva un sondaj realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), in perioada 21 – 24 august, transmis miercuri AGERPRES.

In privinta increderii in institutiile internationale, Uniunea Europeana ocupa primul loc, 17% dintre respondenti spunand ca au foarte multa incredere, 38% – multa, iar 29% – putina si 14% – foarte putina. In NATO, procentele de incredere sunt de 16% – foarte multa, 38% – multa, 27% – putina, 13% – foarte putina.

La polul opus in privinta increderii romanilor se afla Rusia si Ungaria, doar 3% dintre respondenti exprimandu-si increderea foarte multa in cele doua tari. In cazul Rusiei, 16% au multa incredere, 48% – putina, iar 27% – foarte putina. Multa incredere in Ungaria au 17% dintre cei chestionati, 42% au putina incredere, iar 35% – foarte putina.
Desi increderea romanilor in Rusia nu beneficiaza de un procent mare, la intrebarea cum este tara respectiva pentru Romania, 39% dintre respondenti spun ca este mai degraba prietena, 17% considera ca nu ne este nici prieten si nici dusman, iar 27% o considera mai degraba dusman.
Dintre cei care sustin ca Rusia ii este mai degraba prieten Romaniei, 43,9% sunt barbati, iar 35,5% femei, 35,9% fiind din mediul urban si 42,7% din cel rural.
Si Ungaria este considerata ca fiind mai degraba prietena pentru Romania de un procent majoritar – 43%, in timp ce 9% nu o considera nici prieten si nici dusman, iar 38% cred ca este mai degraba dusman.
Intrebati daca este bine sau rau ca statele occidentale, inclusiv SUA, fac presiuni asupra Guvernului Romaniei pentru respectarea procedurilor democratice, 50% au raspuns ca este rau, iar 46% ca este bine. In plus, 52% dintre respondenti afirma ca Romania nu ar trebui sa accepte aceste presiuni, iar 41% ca ar trebui sa le accepte.

Comentarii
Adauga un comentariu