Sport

Sorana Cîrstea mai poate juca trei-patru ani la cel mai înalt nivel. Explicația specialistului

Publicat: 15 mai 2021
Sorana Cirstea
George Cosac, fost președinte al FRT și actual vice al forului condus de Ion Țiriac, consideră că Sorana Cîrstea are potențial pentru a mai reuși performanțe majore în circuitul WTA

George Cosac, vicepreședintele Federației Române de Tenis, consideră că Sorana Cîrstea (31 de ani, 59 WTA) are potențial pentru a mai reuși performanțe majore în circuitul WTA. Luna trecută, Sorana Cîrstea (31 WTA) a avut o evoluție entuziasmantă la Istanbul, unde a cucerit al doilea titlu al carierei. Eleva antrenorului Adrian Cruciat a demonstrat lumii tenisului că încă deține resurse pentru a urca în clasamentul WTA, după o carieră presărată cu accidentări.
Cîrstea nu a renunțat la visul de a pătrunde în Top 20 WTA, în condițiile în care cel mai bun loc al carierei a fost ocupat în august 2013 – locul 21 -, iar începutul de an a fost unul bun.

George Cosac, despre Sorona Cîrstea: „Durata unui punct e mereu redusă în meciurile ei”

George Cosac, fost președinte al FRT și actual vice al forului condus de Ion Țiriac, spune că stilul de joc abordat îi permite Soranei să aibă o carieră lungă.

„Datorită noilor performanțe i-a revenit și motivația Soranei Cîrstea. Suntem într-o perioadă în care jucătoarele nu se mai retrag atât de devreme, cum se întâmpla în anii precedenți, când spuneau stop tenisului pe la 26-27 de ani, iar Sorana a arătat că deține armele pentru a contracara jocul unor sportive de top. Sorana are 31 de ani, dar eu sunt de părere că va mai juca încă trei-patru ani la cel mai înalt nivel. Ea nu este genul de jucătoare care se uzează foarte mult pe teren, durata unui punct este redusă în meciurile Soranei și are mereu rezerve de energie.
Mă bucur pentru revenirea ei, iar faptul că a câștigat al doilea titlu din carieră la o distanță de 13 ani îi dă un imbold psihic pentru acest sezon”, a declarat George Cosac.

Cîrstea nu a participat din cauza unei accidentări la WTA Roma.
Cîrstea îl are ca preparator fizic pe Teo Cercel, unul dintre cei mai buni specialiști din tenisul românesc, fost component al staff-ului Simonei Halep
86 e locul ocupat de Cîrstea la finalul anului 2020, după ce se clasase în timpul sezonului și pe 69 WTA – punctul de referință al anului
6 milioane de dolari a câștigat Sorana din tenis
11/6 e raportul victorii/eșecuri înregistrat în 2021 de jucătoarea în vârstă de 31 de ani

Sorana Cîrstea, într-un Top 3 inedit. Cei de la WTA au consultat arhiva

Site-ul WTA a „săpat” în arhive și a inclus-o pe jucătoarea din Târgoviște într-un top inedit al sportivelor cu o pauză lungă între titlurile cucerite. Cîrstea își adjudecase precedentul său titlu în octombrie 2008, la Tashkent (Uzbekistan), astfel că până la performanța din Turcia trecuseră 12 ani și șase luni.
În istoria WTA, Cîrstea se află pe locul al treilea din punct de vedere al perioadei scurse între titluri: 12 ani și șase luni. Cea mai lungă pauză între două performanțe îi aparține Mirijanei Lucic-Baroni – 16 ani și 4 luni – între titlul de la Bol 1998 și cel de la Quebec 2014.
Pe locul secund se află Kimiko Date – 13 ani și o lună – de la Tokyo 1996 la titlul din Seul, câștigat în 2009.

Adauga un comentariu