Secretele istoriei

Sorcova! Ce nu stiai despre acest obicei popular romanesc

Publicat: 31 dec. 2014
3
Sorcova este un obicei popular romanesc, practicat pe 1 ianuarie. Sorcova era la inceput o mladita inmugurita de mar, visin, zarzar sau gutui care se punea in apa in noaptea Sfantului Andrei si pana in ziua de Sfantul Vasile era inflorita. Cu ele se faceau urari prin atingerea pe umar, cu sorcova, ritmic. Era obligatorie si se folosea urarea textuala de sanatate. Sorcova are, in virtutile germinative ale ramurii inmugurite si inflorite, prin contactul fizic si prin recitarea versurilor, un efect magic, de fecunditate a gospodariei, a persoanelor care sunt sorcovite.
Astazi sorcova este confectionata dintr-un bat, in jurul caruia se impletesc flori de hartie colorata. Materialele utilizate sunt o bagheta de aproximativ 30-40 de cm, beteala, panglica colorata, hartie creponata, sarma subtire, ata colorata, folie de staniol.

Vezi si Traditii si obiceiuri in ajunul Anului Nou

Bagheta se infasoara in sarma, apoi pe cadrul creat se prind alte bucati de sarma, modelate in tulpini. Fiecare sarma este infasurata in beteala de pom argintie. Hartia creponata se impatureste in incercarea de a imita aspectul de floare, pentru a face pampoanele sorcovei. Pentru un pampon se pot folosi 2 — 3 flori, in diverse culori, legate direct cu sarma. Dupa ce au fost realizate, sunt fixate pe bat.

Vezi si Urari amuzante de Revelion

Numele de „sorcova” vine de la cuvantul bulgar „surov” (verde fraged), aluzie la ramura abia imbobocita, rupta dintr-un arbore, scrie agerpres.ro.
Ziua cand copiii merg cu sorcova este dimineata de Anul Nou. Textul Sorcovei este variaza usor in functie de regiune. Cea mai cunoscuta forma este:
Sorcova, vesela, 
Sa traiti, sa-mbatraniti, 

Peste vara, primavara,

Ca un par, ca un mar,

Ca un fir de trandafir,

Tare ca piatra,

Iute ca sageata,

Tare ca fierul,

Iute ca otelul.

La anul si la multi ani!
Adauga un comentariu