National

Sorin Campeanu: Functionarii care au promovat proiectul privind reducerea a mii de posturi vor fi sanctionati

Publicat: 13 feb. 2015
1

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a anuntat, vineri, ca functionarii din minister care au promovat proiectul, privind reducerea a mii de posturi din preuniversitar, pe care sustine ca nu l-a semnat, risca sanctiuni, precizand ca nu vor fi reduse peste 4.000 de posturi, dar ca se impune normarea personalului.

„Este un document intern, realizat in Ministerul Educatiei in anul 2013, care a fost promovat fara avizul ministrului. Nu am avut cunostinta despre prevederile acestui document, care, de altfel, a si fost retras oficial. Acel document contravine politicii educationale pe care am promovat-o in mod public. Si anume, nu initiem schimbari in interiorul si pe parcursul anului scolar”, a spus ministrul.

Sorin Cimpeanu a precizat ca documentul, pe care nu l-a semnat, a fost retras la solicitarea sa, pentru ca a fost promovat fara acordul sau, motiv pentru care functionarii vinovati „risca sanctiunile legale care se impun”.

„A fost promovat de catre functionari din cadrul ministerului, care vor face obiectul unei analize imediat ce ma voi intoarce in Bucuresti”, a afirmat ministrul.

Cimpeanu a adaugat ca „multe lucruri promovate cu ocazia initierii acestui document sunt false”.

„Nici vorba de reducerera a patru-cinci mii de posturi didactice, nici nu poate fi vorba de asa ceva. S-a creat o confuzie, este vorba de cei 4.600 de oameni care au fost angajati in sistemul de educatie pe parcursul anului 2014. Numarul total de posturi care au depasit reglementarile legale este de 1.785, in 13 judete doar. Restul judetelor s-au incadrat in numarul de posturi aprobate. In cele 13 judete, in multe cazuri, aceste depasiri ale numarului de posturi sunt justificate. Aceste lucruri trebuie analizate pe baza unui document agreat de toti partenerii de dialog”, a mai spus ministrul Educatiei.

De asemenea, intr-un comunicat de presa transmis, tot vineri, Cimpeanu a afirmat ca acele depasiri, „justificate in unele cazuri”, sunt inregistrate „din cauza metodologiei de normare a personalului didactic auxiliar si nedidactic, neactualizata din anul 1998”.

„Dupa intrarea in vigoare a Legii Educatiei Nationale nr. 1/2011 se impune modificarea sistemului de normare a personalului didactic auxiliar si nedidactic din invatamantul preuniversitar in vederea armonizarii acestuia cu noile prevederi legale, insa acest lucru va fi reglat fara bulversarea sistemului”, a explicat ministrul Educatiei.

Pe de alta parte, Sorin Cimpeanu a precizat ca orice modificare va fi introdusa numai daca este absolut necesara si daca este ceruta de sistem, si dupa ce va avea girul dialogului cu toti partenerii sociali.

„Am retras proiectul/documentul intern care a generat neintelegeri. Incepand de saptamana viitoare vom relua dialogul cu sindicatele, cu directorii de scoli, cu asociatiile profesionale si de elevi, pentru a gasi cele mai bune solutii, dar fara a afecta in vreun fel actualul status quo”, a conchis Cimpeanu.

 

Adauga un comentariu