National

Sorin Chiriţă, fost city manager al Capitalei, despre preţul gigacaloriei: „Nu poate fi modificat. Nu poți creşte doar ca să faci rost de bani”

Publicat: 24 nov. 2021
Sorin Chiriță, fost city manager
Sorin Chiriţă a menţionat că în momentul de faţă există o întreagă procedură cu ajutorul căreia se stabileşte şi se poate factura preţul gigacaloriei

Sorin Chiriță, fostul city manager al Bucureştiului, a transmis astăzi, 24 noiembrie 2021, faptul că nu este posibilă creşterea preţului gigacaloriei pentru cetăţenii din Capitală.

„Trebuie o minimă înţelegere a mecanismelor tehnice şi juridice pentru a rezolva problema tarifului la termoficare. Preţul gigacaloriei facturat pentru bucureşteni nu poate fi modificat, nu poţi creşte preţul la populaţie doar ca să faci rost de bani”, a declarat Sorin Chiriţă, fost city manager al Capitalei.

Ce spune fostul city manager al Capitalei, despre facturarea preţului gigacaloriei

Sorin Chiriţă a menţionat că în momentul de faţă există o întreagă procedură cu ajutorul căreia se stabileşte şi se poate factura preţul gigacaloriei. Procedura trebuie să fie respectata întocmai pentru binele comunităţii.

„Serviciul public de termoficare este delegat prin intermediul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetica Bucureşti (ADI Termoenergetica). Consiliul General a dat mandat Asociaţei de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetica să stabilească tariful pentru Producere, Transport şi Distribuţie. Pentru că primarul general să-şi exercite atribuţiile în domeniul Termoenergetic trebuie în primul rând să convoace AGA ADI şi să fie votat preşedinte al asociaţiei. Această hotărâre se depune la judecătorie şi doar după admiterea de către un judecător a cererii de modificare a noilor organe de conducere primarul general devine şi preşedintele asociaţiei. Aceste demersuri trebuiau făcute în prima lună după preluarea mandatului”, a precizat Sorin Chiriţă.

După ce s-a obţinut avizul de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energie, primarul Capitalei poate convoca Adunarea Generală pentru a se stabili tariful final de transport, distribuţie şi producere a energiei termice, iar în cadrul şedinţei stabilindu-se şi minimul de pierderi tehnologice.

„Pentru că tariful aprobat a expirat în noiembrie 2020, timp de un an s-a mers ilegal fără tarif, după ureche. Pentru că situaţia s-a agravat neavând un tarif aprobat Compania Termoenergetică a solicitat că pierderile tehnologice sau reale să le suporte primăria retroactiv din bugetul local”, a completat Chiriţă.

Sorin Chiriță: „Primarul general a întocmit o adresă la mișto”

Sorin Chiriță, fostul city manager al Capitalei, susține că primarul general a făcut o adresă „la mișto” și din această cauză nu a primit bani pentru subvenții.

„După aprobarea tarifului, dacă primarul general încă în funcţie tot simte nevoia de a taxa populaţia (…) pentru ca să nu se piardă finanţarea nerambursabilă, obţinută cu muncă multă, propunerea de majorare trebuie să aibă la bază un studiu de suportabilitate aşa cum scrie în strategia de termoficare, acest studiu va putea stabili cât poate suporta populaţia din preţul total al tarifului de termoficare.

După ce ai toate documentele, tarif aprobat cu aviz ANRE şi calculul de suportabilitate a unei majorări pentru populaţie, poţi solicita Guvernului sume din fonful de rezervă sau împrumut din trezorerie pentru plata gazelor în avans pentru perioada iernii şi pentru restanţe la subvenţie. Cum adresa transmisă guvernului de către primarul general a fost întocmită la mişto cu nişte sume din burtă pentru o subvenţie viitoare dar care încă nu se ştie care este neavând un tarif aprobat în AGA ADI. Pe lângă că adresa avea nişte sume la mişto şi care nu făceau obiectul pe capitolele unde guvernul putea aloca bani, pe capitolele eligibile primăria a solicitat 0 lei restanţe şi 0 lei plata gazelor în avans. Practic 0 lei a cerut, 0 lei a primit”, completează fostul city manager al Bucureştiului, Sorin Chiriţă.

În altă ordine de idei, chiar dacă Parlamentul a adoptat deja legea consumatorului vulnerabil, din cauza lipsei unor norme de aplicare, această lege nu ar putea proteja prea mult pe cetățeni pentru a nu plăti astfel de facturi, din cauza faptului că furnizorii nu știu exact cum să calculeze aceste reduceri.

În contextul modificării prețului la apă caldă și căldură, Gabriela Firea l-a atacat pe Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, afirmând că nu se poate schimba oricum.
Adauga un comentariu