National

Sorin Cîmpeanu a explicat în ce condiţii se întorc elevii la cursuri, în funcţie de evoluția epidemiologică

Publicat: 04 mai 2021
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației

Marți, 4 mai, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a fost invitat la Antena 3, unde a explicat în ce condiţii se întorc elevii la cursuri, în funcţie de evoluția epidemiologică.

Ministrul a afirmat că prezența fizică a elevilor urmează să se stabilească în fiecare săptâmână când, după analiza ratei de infectare se vor decide măsurile pentru săptămâna următoare.

„Mâine vor merge la școală cu prezență fizică 1.400.000 de copii și mă refer aici la elevii din învățământul primar inclusiv clasa pregătitoare, mă refer la toți copiii din grădinițe.

Se adaugă, tot mâine, elevii de clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a XI-a din cele 2057 de localități care astăzi au înregistrat o rată de infectare sub 1 la mie.

Acestea sunt datele de astăzi, pe care se va lua decizia cu privire la modul în care se deschid.

Din păcate în cele 1024 de localități astăzi, în care rata de infectare este 1 la mie elevii de clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a XI-a vor trebui să înceapă școala în sistemul online, cu toate neajunsurile de rigoare.

Nu ne rămâne decât să sperăm că rata de infectare va coborî în multe dintre cele 1.124 de localități, iar la nivelul zilei de vineri când se va lua decizia, pentru modul de derulare a cursurilor de săptămâna viitoare, să avem cât mai mulți elevi care vor avea șansa de a participa cu prezență fizică”, a spus Sorin Mihai Cîmpeanu, ministrul Educației.

Elevii vor putea reveni la scoală în două scenarii

Ministrul Educaţiei a publicat lista cu incidenta cazurilor de COVID-19 pe fiecare localitate în parte. Respectând incidenta, fiecare scoală se va putea adapta la scenariul prin care vor fi reluate cursurile.

Astfel, elevii vor putea reveni la scoală în două scenarii. Vorbim despre scenariul verde, scenariu în care toţi elevii vor fi prezenţi în mod fizic la scoală dar şi scenariul galben care va fi valabil în localităţile cu o rată de infectare cu COVID-19 de peste 1 la mia de locuitori.

Cum vor funcționa școlile în scenariul verde şi în scenariul galben

Potrivit unui ordin de ministru, la nivelul României sunt valabile două scenarii. Este vorba despre scenariul verde şi scenariul galben:

Scenariul 1 prevede participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, în localităţile unde incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori.

Scenariul 2 vizează a) Participarea zilnică, cu prezenţă fizică, în unităţile de învăţământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, şi a celor din anii terminali din învăţământul profesional şi postliceal, precum şi a elevilor din învăţământul special, indiferent de clasă, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară; şi b) Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu, acolo unde incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1000, dacă la nivelul localităţii nu este declarată starea de carantină.

Adauga un comentariu