National

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a decis: „Educația sexuală este extrem de importantă și trebuie să fie făcută”

Publicat: 22 iun. 2021
Sorin Cîmpeanu ține o conferință
În momentul de faţă este încă analizată de către Ministerele Sănătății și Educației ideea ca profesorii nevaccinați anti-Covid-19 să fie testați. Sorin Cîmpeanu vrea reluarea cursurilor cu toți elevii în clase din data de 13 septembrie 2021

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a venit cu o propunere inedită. El vrea ca educația sexuală să fie cuprinsă într-un modul, numit Educație pentru viață, care să fie predat din clasa a 5-a până în clasa a 12-a, câte o oră pe săptămână.

Sorin Cîmpeanu este de părere că educația sexuală este extrem de importantă și trebuie să fie făcută. Cu toate acestea, acordul părinților este necesar. Astfel, la propunerea Ministerului Sănătății, toți elevii se înscriu la o disciplină, care să conțină elementele de educație sexuală, având posibilitatea retragerii tuturor acelora pentru care părinții nu sunt de acord.

„Sunt dezbateri în coaliție, punctul meu de vedere este extrem de clar: educația sexuală este extrem de importantă și trebuie să fie făcută. Acordul părintelui va fi necesar în următoarea formă, va fi propunerea Ministerului Educației: toți elevii se înscriu la o disciplină care să conțină elementele de educație sexuală având posibilitatea retragerii tuturor acelora pentru care părinții nu sunt de acord. Este același principiu aplicat în 2015 la ora de religie”, a spus Sorin Cîmpeanu, potrivit mediafax.ro.

Sorin Cîmpeanu, despre educația sexuală: „O oră pe săptămână de la clasa a 5-a pănă la a 12-a”

Ministrul a subliniat că, în momentul de față, educația sexuală este integrată în programa de educație sanitară, „o disciplină opțională care se face de către foarte puțini elevi, în funcție de an, între 6 și 9 la sută”.

El propune ca educația sexuală să fie inclusă într-o disciplină modulară, numită Educație pentru viață.

„Nu este o disciplină care să poată fi predată din clasa a 5-a până în clasa a 12-a în fiecare săptămână, câte o oră pe săptămână. Pe cale de coconsecință, propunerea Ministerului Educației este aceea de a fi integrată această disciplină, printr-o repartizare a noțiunilor treptată, corelată cu vârsta elevilor, alături de disciplina de educație sanitară, de educație pentru alimentație sănătoasă, de educație juridică, de educație financiară, de toate pe care am putea să le prindem, într-un concept modular sub conceptul Educație pentru viață, care să fie obligatoriu, o oră pe săptămână de la clasa a 5-a pănâ la a 12-a”, a mai spus ministrul Educației.

Pe de altă parte, Vasile Bănescu, Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, consideră că „educația sexuală” a devenit obiectul unor mari presiuni pentru introducerea ei într-o programă școlară, ignorându-se voința părinților și drepturile lor constituționale de a decide asupra educației propriilor copii.

Ludovic Orban: „Este greu să luăm o decizie”

Și Ludovic Orban și-a exprimat poziția în legătură cu educația sexuală. Președintele PNL a explicat că este necesar să se ajungă la o formă de echilibru, care să vină în sprijinul părinților care sunt îngrijorați că ar putea fi folosită educația sexuală în școli într-un sens nepotrivit pentru copiii lor, dar și în beneficiul celor care susțin că este nevoie de educație sexuală în școli.

„Este vorba despre un subiect care ține de conștiință și este greu să luăm o decizie a nivelul coaliției să susținem un punct de vedere unitar. E adevărat, am discutat acest subiect. S-au exprimat puncte de vedere, păreri, dar încă nu s-a luat o decizie în coaliție. Este vorba de o anumită dificultate de a putea impune o anumită decizie a coaliției către toți parlamentarii din coaliție”, afirmă Ludovic Orban.

Adauga un comentariu