National

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, vine în sprijinul copiilor cu probleme de sănătate: „Vom acorda o atenţie deosebită unui lucru neglijat până acum: şcoala în spital”

Publicat: 16 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sorin Cîmpeanu ministrul Educației vine în sprijinul copiilor cu probleme de sănătate Vom acorda o atenţie deosebită unui lucru neglijat până acum şcoala în spital
Sorin Mihai Cîmpeanu este un politician român, ministru al Educației în Guvernul Florin Cîțu, fost ministru al Educației în Guvernul Ponta și prim-ministru interimar pentru 12 zile în noiembrie 2015.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunțat că dorește promovarea unei Ordonanţe de Urgenţă, prin care să fie constituit un corp al profesorilor pentru şcoala în spital. De asemenea, acesta plănuiește organizarea sistemului, în așa fel încât fiecare elev să aibă acces la educaţie.

Miercuri, 16 iunie 2021, Sorin Cîmpeanu a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că sunt sute de copii în spitale, care nu își pot susține examenele, pentru că pe parcursul anului școlar sunt la ședințe de chimioterapie. De aceea, este necesară acordarea unei atenții deosebite la tot ce reprezintă școala în spital. Totodată, acesta a precizat că actualele prevederi precizează că trebuie un număr minim de elevi pentru constituirea unei grupe.

“Vom acorda o atenţie deosebită unui lucru neglijat până acum: şcoala în spital. Există sute de copii care pe parcursul acestor examene sunt în spital sau pe parcursul anului şcolar în şedinţe de chimioterapie. Până acum prevederile prevăd un număr minim pentru constituirea unei grupe de elevi în clasă. Ce grupă să constitui în şcoală în Fundeni sau în spitalul Marie Curie? În Fundeni avem 92 de elevi, în Spitalul Marie Curie avem aproape 30 de elevi în această situaţie, în ţară numărul lor se multiplică. Atunci când sunt sub perfuzii într-un salon, altul este la…Nu putem vorbi de constituirea de grupe”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu vrea să creeze școală în spitale pentru copiii care fac chimioterapie: „Nu este vina lor că se află în aceste situaţii”

Ministrul Educației a precizat că doreşte promovarea unei OUG, prin care să fie constituit un corp al profesorilor pentru şcoala în spital.

“Dorim promovarea unei OUG prin care să constituim un corp al profesorilor pentru şcoala în spital şi să organizăm sistemul în aşa măsură în care fiecare elev să aibă acces la educaţie. Nu este vina lor că se află în aceste situaţii. Situaţiile punctuale cu acel elev într-un spital din Franţa sau elevul dintr-un spital din Turcia au fost reglementate, vor susţine examene naţionale aşa cum au cerut şi aşa cum am promis public, cu implicarea ambasadelor, la iniţiativa Ministerului Educaţiei, aceşti copii vor susţine examenul”, a anunţat ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu, despre decontarea navetei elevilor: „Transportatorii sunt obligați să emită documente doveditoare”

În aceeași zi, după şedinţa de Guvern, Sorin Cîmpeanu a precizat că a fost aprobată OUG care face posibilă decontarea navetei elevilor. ”Este un pas, un prim pas important, în rezolvarea unei probleme care trenează de mai mult timp”, a transmis ministrul Educaţiei. Acesta a anunțat că este alocată suma de 100 de milioane de lei, fiind estimaţi 130.000 de beneficiari.

”Ministerul Educației a fundamentat un echilibru între nevoi reale, disponibilități bugetare și execuțiile anilor precedenți. Spre exemplu, în anul 2019, naveta elevilor a necesitat o sumă de aproape 80 de milioane de lei. Anul acesta, Ministerul Educației are în buget 100 de milioane de lei pentru decontarea navetei. 100 de milioane de lei pentru 130.000 de beneficiari estimați, vreme de 34 de săptămâni ar trebui – asta e durata cursurilor într-un an calendaristic, dar a rămas mai puțin, din păcate – cu o valoare medie de 770 de lei per elev pentru cele 34 de săptămâni.

Nu pretindem că este soluţia ideală, dar este modalitatea de a putea plăti măcar naveta elevilor. Până acum, nu a fost plătită naveta elevilor din cauza unor neclarități legislative. Astăzi, vom putea să decontăm naveta elevilor. Transportatorii sunt obligați să emită documente doveditoare. De anul acesta, părinții nu mai sunt nevoiți să avanseze sumele pentru transport. Elevii care stau la internat sau gazdă vor avea 8 călătorii pe semestru decontate.”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Adauga un comentariu