Eveniment-Social

Sorin Iacoban: „Modificarea Stemei Romaniei este o reparatie istorica pe care o datoram ardelenilor”

Publicat: 27 ian. 2014
1

@ Parlamentarul iesean Sorin Iacoban si-a anuntat intentia de a aduce in fata Parlamentului problema stemei romanesti@Ardealul inca este reprezentat cu simbolurile heraldice folosite pe cand Transilvania era sub ocupatie maghiara

Actuala forma a stemei Romaniei dateaza, ca si concept, din preajma anului 1923, cand desemnat sa o realizeze a fost heraldistul Keöpeczi Sebestyén József din Cluj. In mod uimitor, la acel moment se pare ca nu s-a gasit un heraldist roman, caruia sa ii fie incredintata aceasta misiune. Ardealul este reprezentat pe stema ca provincie a Ungariei Mari. Pentru ca in fapt, stema cu care este si acum reprezentat Ardealul a fost copiata de pe stema Ungariei Mari, cu Ardealul anexat. Asa cum remarca istoricul Ioan Silviu Nistor, actuala stema a Ardealului reprezinta simbolizarea conceptiei exclusivismului politic pe criterii etnice, care a caracterizat Transilvania medievala si moderna. În fapt, Transilvania, pe stema actuala a României, este cu totul stirbita de elementul românesc, lucru inadmisibil de vreme ce îsi gasesc locul pe aceeasi stema simboluri secuiesi, sasesti si maghiare.

Romanii, stersi de pe stema Ardealului

Aceasta stema are în partea de jos simbolul sasesc al celor sapte turnuri, adica al celor sapte orase ridicate de sasii si svabii din Transilvania, iar sus sunt cele doua simboluri maghiare si secuiesti. Primul simbol este “pasarea Turul” (simbol al maghiarilor, în legenda fondatoare a acestui popor pasarea conducand triburile din stepele Muntilor Altai pâna în Europa, în Câmpia Panonica – n.r.), pe fond albastru, având deasupra soarele si semiluna. „Sunt de acord cu prefectul de Alba, Gheorghe Feneser, în ceea ce priveste obligativitatea reprezentarii populatiei majoritare romanesti din Transilvania pe stema României si mi se pare un lucru absolut firesc si necesar ca Legea 102 din 1992 sa fie amendata în acest sens. Sustin si sprijin crearea unei comisii la care sa participe istorici si heraldisti renumiti, care sa aiba ca scop corectarea acestei nedreptati istorice în ce priveste populatia româna din Transilvania, având în vedere faptul ca poporul român exista în aceasta regiune cu mult înainte de celelalte etnii conlocuitoare. Militez astfel pentru reprezentarea în mod just a românitatii, ca element national, transilvanean, reprezentativ pe stema României”, a declarat deputatul iesean Sorin Iacoban, parlamentarul care a cerut ca odata cu modificarea Constitutiei, stema Romaniei sa fie repusa pe drapel. Potrivit specialistilor ieseni, o astfel de decizie poate fi luata doar la nivelul Academiei Romane. „Exista o comisie de heraldica in cadrul Academiei Române. Decizii in acest sens pot fi luate doar de catre aceasta comisie, care, de altfel, are si filiale judetene. Din ce stiu eu, anul trecut comisia a propus repunerea coroanei regale pe capul acvilei. O astfel de propunere ar deschide insa o adevarata cutie a Pandorei”, a precizat heraldistul iesean Sorin Iftimi.

Comentarii
 • Asta era problema cu care ne confruntam noi iesenii, pentru asta te-am trimis in parlament. Daca o rezolvi, suntem fericiti, chiar nu mai avem nici o problema. Ba, cred ca ar trebui reglementata problema imperecherii broastelor testoase si a iepurilor de parloaga, ca de astea vad ca nu se ocupa nimeni.

 • Sunt iesean, dar parintii si bunicii mei sunt din Bistrita. Am citit si intr-adevar dl. Iacoban are dreptate. Nu inteleg de ce pana in momentul de fata romanii din transilvania nu sunt reprezentati pe stema Transilvaniei, mai ales ca noi suntetm majoritari.

 • problema e una de interes national. Nu e interesanta pentru cei care stau la rand la fasole cu carnati. Vorbim de unirea cu Basarabia si noi nici macar ardelenii nu i avem pe stema. Ar trebui sa ne fie un pic rusine…M-as bucura sa iasa ceva din asta. O initiativa laudabila…mira- m – as ca sustine bzi asa ceva

 • domnule Iacoban, ai uitat cand luai spaga pentru o cazare in Tudor?
  ce cauti tu acolo?interesele cui le reprezinti?
  sunt oameni destepti in Romania…treci si munceste cinstit.

 • Cu lipsa locurilor de munca, cu copiii inghetati ai strazii, cu doctorii care ignora pacientii si bolile lor daca nu ai bani, etc. nu propuneti nimic domnule Iacoban? si sa si rezolvati, bineinteles.

 • Evident tara are multe probleme care asteapta rezolvare. Dar probleme vor fi tot timpul. Ce trebuie evidentiat este faptul ca aceasta problema tine de fiinta nationala, de romanitatea din Ardeal. Acest lucru trebuie schimbat iar Iacoban are toate aprecierile mele. Normal ca trebuie facuta o comisie de istorici care sa ajunga la un consens si sa gaseasca solutia cea mai buna.

 • E just sa se indrepte lucrurile in ceea ce priveste Stema Romaniei! Dar de ce persista fixatia cu stema pe drapel??? Stema e stema, drapelul e drapel! Nu-i musai sa o punem pe drapel ca in comunism!!! Mai uitati-va, domnule Iacoban la steagurile tarilor din UE si observati ca drapelul e limpede, curat, sugereaza suficient prin cele 3 culori! Asa ca…..eu as zice sa-l lasam asa, :Trei culori si atat!Iar langa drapel, sigur, semnul heraldic, Stema! Multumesc!

 • Prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer, a înaintat Guvernului o adresă prin care solicită ca românii din Ardeal să fie reprezentaţi pe stema ţării.

  motiv pentru care le-a atras atenţia premierului Victor Ponta şi vicepremierului Liviu Dragnea asupra „oportunităţii şi necesităţii remedierii acestei regretabile şi grave erori”.
  „În careul 4 al stemei României, Transilvania este reprezentată de simbolul secuilor, respectiv soarele şi luna, cel al maghiarilor, respectiv pasărea turul, iar la rândul lor saşii sunt reprezentaţi prin cele şapte cetăţi. Românii din Ardeal lipsesc cu desăvârşire de pe stemă, fapt care mi-a fost sesizat de diverse organizaţii cultural patriotice şi filiala Alba a Partidului Conservator”, a afirmat Feneşer.
  Nici macar nu este original Iacoban Sorin asta al vostru !!! Un gainar ajuns in parlament !!!

  • Bai esti idiot? Nu vezi ca spune ca sprijina demersul prefectului de Alba? Iar in Parlament ce sa caute prefectul? Acolo preiau deputatii si senatorii aceasta problema, o discuta in comisii si apoi decid. Intelegi matale?

  • Sunt de acord cu prefectul de Alba, Gheorghe Feneser, în ceea ce priveste obligativitatea reprezentarii populatiei majoritare romanesti din Transilvania pe stema României si mi se pare un lucru absolut firesc si necesar ca Legea 102 din 1992 sa fie amendata în acest sens.

 • Intr-adevar, domnul Iacoban se face soldatul unei cauze pe care nu o cunoaste si nici nu ar trebui sa il preocupe cu prioritate. Stema tarii este buna asa cum este. Modificarile propuse sunt total inadecvate. Heraldica nu e usoara si nu e la indemana oricui. Initiatorii ideii de modificare a stemei sunt niste diletanti in acest domeniu…

  • Se face avocatul cauzei romanismului. Expertii heraldisti ai neamului par depasiti de situatie de cateva secole(!!!!). Daca sa ceri specialistilor, academicienilor, heraldistilor, istoricilor, celor avizati, sa se pronunte clar si raspicat pe aceasta problema ofera suspiciuni de diletantism, stimabile esti cu vaca la pascut prin Campia Panonica. Cutia Pandorei trebuie deschisa.

Adauga un comentariu