Eveniment-Social

Sorin Iacoban: „Viitura istorica” de ilegalitati la Administratia Bazinala de Apa Prut-Barlad

Publicat: 19 nov. 2013
1
In aceasta dimineata, deputatul PSD de Iasi Sorin Iacoban a facut o declaratie politica in plenul Parlamentului, in care demasca abuzurile facute de Corneliu Cretu de la Administratia Bazinala de Apa Prut-Barlad. Acesta il acuza pe Cretu ca si-a transformat sindicatul institutiei in „garda pretoriana personala”, scotand in evidenta o noua mega-inginerie economica. Redam, mai jos, integral, declaratia politica.
„Dupa ce actualul director al A.B.A. Prut- Barlad si-a transformat sindicatul institutiei in „garda pretoriana personala”, de data aceasta o mega inginerie economica iese la iveala. Domnul director Corneliu Cretu, probabil ca urmare a „experientei” dobandite in fruntea acestei institutii, recalifica juridic dispozitiile legale cu privire la contractele de concesiune, oferind expertilor in drept si autoritatilor legale o interpretare de Guiness Book a O.U.G. 54 / 2006. 
Obiectul acestui nou „patent” al conducerii A.B.A. Prut-Barlad a fost Acumularea Tungujei. Astfel, dupa ce in 2006 A.B.A. Prut- Barlad incheie un contract de concesiune fara licitatie, prin incredintare directa cu S.C. MANTOVANA S.R.L. Vaslui, in 2007 spiritul de „legalist convins” al domnului director Corneliu Cretu face ca, fara sa se rezilieze contractul initial cu S.C. MANTOVANA S.R.L. (contract prin incredintare directa ilegal), sa se organizeze o licitatie pentru aceeasi acumulare, castigatoarea licitatiei fiind S.C. DALIS S.R.L., societate care a fost pusa in posesie dupa 55 de zile de la castigarea acesteia. Evident ca, pana la izbucnirea scandalului intre cele doua societati, una castigatoare a unei licitatii, iar cealalta castigatoarea unui contract prin incredintare directa, nu a mai fost decat un singur pas. Desi societatea MANTOVANA S.R.L. Vaslui exploata in continuare Acumularea Tungujei, A.B.A. Prut- Barlad factura redeventa pentru S.C. DALIS S.R.L.; mai mult, precizam ca in caietul de sarcini al licitatiei, acumularea vizata figura libera de orice sarcini, neexistand nici un act prin care sa se precizeze ca aceasta fusese incredintata fara licitatie spre exploatare unei alte societati comerciale. 
Evident ca ambele societati actioneaza A.B.A. Prut-Barlad in instanta, expertii stabilind pentru acestea un prejudiciu direct foarte ridicat anume, 6.101.970 RON ca prejudiciu pentru S.C. MANDOVANA S.R.L. si 22.500.000 RON ca prejudiciu pentru societatea DALIS S.R.L.
In replica fiind foarte aproape de a pierde amundoua procesele din cauza „ingineriilor financiare” la care a apelat, directorul A.B.A. Prut-Barlad isi foloseste din nou inspiratia proverbiala propunand lui S.C. DALIS exploatarea Acumularii Parcovaci printr-un act aditional, in compensatie, iar lui S.C. MANDOVANA un act de tranzactie inrobitor pentru propria institutie, probabil pentru a scapa de acuzatiile penale care i se puteau aduce. Preferand costumul de tip „Armani” in locul salopetelor dungate din penitenciare, domnul director ing. Corneliu Cretu, printr-o singura semnatura incheie un act prin care prelungeste contractul ilegal de utilizare a resurselor de apa pana in 2019 pentru S.C MANTOVANA, o pune pe aceasta in posesie (societatea exploata fara a fi pusa in posesie!!!) ii ofera pentru asigurarea tacerii o despagubire de 150.000 RON, scutire pe o perioada de 4 ani de la plata chiriei, redeventei si se obliga sa ofere castigatoarei de drept a licitatiei, societatea DALIS S.R.L., Acumularea Parcovaci. 
Ceea ce ne mira este faptul ca domnul director prelungeste utilizarea contractului pana in 2019, desi acelasi personaj semneaza alte doua acte catre aceeasi societate prin care someaza sa elibereze amplasamentul Acumulare Tungujei, de orice sarcini, precum si un alt act prin care notifica aceleeasi societati, rezilierea contractului din cauza neindeplinirii clauzelor contractuale, neindeplinire care lasa fara obiect contractul initial.
De partea cealalta, S.C. DALIS primeste prin act aditional Acumularea Parcovaci, acumulare care nu a putut fi exploatata din cauza faptului ca Garda Nationala de Mediu prin Comisariatul Judetean Iasi, intervine in 2010 si interzice practicarea acvaculturii si pisciculturii pentru motivul ca acumularea Parcovaci este rezervatie naturala, intrand astfel sub incidenta O.G. nr. 57 / 2007 privind regimul ariilor protejate.
Procesul verbal al Comitetului de Directie al A.B.A. Prut-Barlad din data de 30.04.2009 a fost falsificat de conducerea A.B.A. Prut-Barlad in sensul adaugarii in mod ilegal, pe un singur rand a precizarii ca „domnul Burghelea supune aprobarii pentru instanta, tranzactia cu S.C. MANTOVANA” (tranzactie inrobitoare pentru institutie). Procesul verbal are trei puncte pe ordinea de zi si nici unul din aceste puncte nu vorbeste despre aceasta tranzactie, mai mult, scrisul unde se precizeaza de aceasta tranzactie are alte caracteristici si este diferit fata de toate celelalte mentiuni ale procesului verbal iar asa zisul domn Burghelea nu figuraza ca prezent la sedinta Comitetului de Directie si nici nu semneaza pe vreo pagina acest proces verbal, aspecte care ne duc la concluzia ca precizarea privind tranzactia a fost inserata in mod fraudulos si ca cei care au semnat procesul verbal de sedinta, altii decat cei care au semnat tranzactia, au fost indusi in grava eroare.
Vazand ca nu poate fi exploatata nici Acumularea Parcovaci, conducerea A.B.A. Prut- Barlad, demonstreaza ca are resure nelimitate in driblarea dispozitiilor legale si cu un dispret obraznic fata de aceleasi dispozitii, propune lui S.C. DALIS S.R.L., de data aceasta, exploatarea Acumularii Catamarasti Deal din judetul Botosani, acumulare care era data in concesiune unei alte societati, S.C. DONA IMPEX S.R.L. Tocmai pentru acest motiv pagubitul S.C. DALIS amana cu un an de zile exploatarea Acumularii Catamarasti Deal tocmai pentru a astepta incheierea contractului cu S.C. DONA IMPEX S.R.L.
Directotul A.B.A. Prut- Barlad nu se dezice de practicile de natura penala si cu trei luni de zile inainte de expirarea contractului de concesiune intre institutia pe care o manageriaza si S.C. DONA IMPEX S.R.L., desi propusese acumularea respectiva lui S.C. DALIS, aproba sub concesiunea dintre S.C. DONA IMPEX S.R.L. si S.C. PIRANIA S.R.L. Botosani pe o perioada de 7 ani, desi una din clauzele contractului initial prevedea interzicerea oricarei clauze de subconcesiune, actele acestea avand toate aceleasi numitor comun, anume persoana domnului director Corneliu Cretu.
Intre timp, expertii din dosarul de judecata in care reclamant era S.C. DALIS, au stabilit ca prejudiciu, pe langa cele 22.500.000 RON, prejudiciu cu privire la lipsa de intrebuintare a Acumularii Tungujei si un prejudiciu de 8.000.000 RON pentru lipsa de intrebuintare a Acumularii Parcovaci. Avand la baza o hotarare a A.N.R.M.A.P. prin care se mentiona ca actul juridic initial incheiat cu S.C. DALIS era unul legal si in conformitate cu O.U.G. 54 / 2006, societatea pagubita cere din nou spre exploatare Acumularea Tungujei.
A.B.A. Prut-Barlad raspunde cu o „deosebita solicitudine” societatii DALIS S.R.L. incheind proces verbal de predare in exploatare, nu societatii pagubite ci S.C. MANTOVANA S.R.L. punand astfel in aplicare o tranzactie care nu avea girul Comitetului de Directie si care nu facea altceva decat sa confirme un contract initial atribuit direct fara licitatie si deci ilegal, desi aceeasi A.B.A. Prut-Barlad, printr-o serie de acte, stabilea printre altele ca incepand cu data de 01.04.2007 contractul era reziliat, din cauza ca nu s-a procedat la predarea-primirea si delimitarea obiectivului printr-un proces verbal in termenul stipulat in contract, ca nu s-a intocmit niciun raport cu populare cu peste, ca nu exista niciun proces verbal privind actiunile desfasurate pe acumulare, asa cum obliga contractul initial, ca nu exista o delimitare a posibilitatilor de circulatie a mijloacelor de transport pe apa sau ca nu au fost amplasate inscriptionari, avertizari sau marcaje privind restrictiile ce opereaza in zona, toate acestea denotand lipsa de seriozitate a S.C. MANTOVANA S.R.L. asa cum rezulta dintr-un act oficial trimis catre expertul tehnic Nicuale Angelescu, act care poarta aceeasi semnatura, cu siguranta nu v-ati inselat, semnatura domnului director ing. Corneliu Cretu.
Dragi colegi, se anunta o viitura istorica in zona de respensabilitate a A.B.A. Prut-Barlad numai ca, de aceasta data, viitura este formata din elementul material al mai multor infractiuni. Daca am face un rezumat al managementului conducerilor care s-au perindat pe la A.B.A. Prut-Barlad si mai cu seama a managementului actualei conduceri, vom vedea ca rezultatele sunt demne de mentionat la seminariile care se tin studentilor facultatilor de drept din tara la disciplina drept penal, anume infractiuni contra patrimoniului. Numeroasele procese aflate inca pe rol, zecile de milione de RON reprezentand prejudicii ale diferitelor societati comerciale cu care s-au incheiat contracte, tranzactii inrobitoare pentru institutie tocmai pentru a scapa de rigorile legii, incredintari directe atunci cand se impuneau licitatii si subconcesiuni atunci cand acest fel de acte erau interzise sunt „principalele realizari” cu care se „mandreste” conducerea actuala a A.B.A. Prut-Barlad. Aceasta jongleaza cu acumularile de apa pe care le gestioneaza in acelasi fel in care jongleaza cu dispozitiile legale ! 
Dragi colegi, am promis electoratului ca nu vom mai repeta greselile facute de cea mai slaba guvernare din istoria Romaniei, anume guvernarea portocalie si suntem decisi sa respectam aceasta promisiune. Consideram de extrema urgenta lamurirea situatiei, de fapt si de drept, de la A.B.A. Prut-Barlad, si de asemnea consider ca, asa cum v-am mai prezentat de la aceasta tribuna, este extrem de periculos si faptul ca exista un raport al Corpului de Control al Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice prin care se aduce la cunostinta ca numeroase lucrari de aparare de pe valea Prutului sunt fictive sau efectuate necorespunzator, lucru care ar putea duce la punerea in pericol a vietilor comunitatilor care salasluiesc in aceasta zona geografica. Tocmai din aceasta cauza imi asum initierea unei Comisii Parlamentare de Ancheta care sa verifice in amanunt situatia de fapt si toata documentatia de drept necesara pentru a se putea stopa, intr-un mod eficient, „viitura de ilegalitati” de la A.B.A. Prut-Barlad”.
Comentarii
 • Intr-adevar, mai sunt inca multi penali care se bucura de aerul curat de afara !!! Acest director de la ABA Prut Barlad trebuie incatusat mai repede. ceea ce a facut el este inadmisibil si sunt curios ce afacere va mai face pentru a plati despagubirile firmelor cu care se judeca ! Parlamentarul Iacoban trebuie sa initieze de urgenta comisia de ancheta, o comisie independenta care sa nu poata fi cumparata !!! cred ca as avea incredere mai mult in comisia de ancheta parlamentara decat in D.N.A. care a avut materialul pe mana dar nu a miscat nimic. Domnule Iacoban, eliberati angajatii de la ABA Prut Barlad de sub tirania lui cretu asta

 • felicitări deputatului de Iaşi pentru dezvăluirile pe care le face şi le aduce la conuştinţa cetăţenilor. ne-am săturat de mafia de la conducerea diferitelor instituţii numai că trebuie avut grijă şi cine vine în locul lui Creţu ăsta. felicitări domnule deputat pentru faptul că nu ăncercaţi să muşamalizaţi cazurile de genul ăsta ci dimpotrivă sunteţi mereu în căutarea dreptăţii.

 • un mare 10 cu plus pentru deputat…trebuie sa inceapa cineva sa spuna lucrurilor pe nume ..trebuie cineva sa ne apere de incompetenta, hotie si nedreptate..foarte bine structurata situatia …Felicitari!

 • Ce se petrece la ABA Prut Birlad intrece orice inchipuire.Jaf la drumul mare, sifonarea banului public, climat de teroare in randul angajatilor. Iar autoritatile statului nu au luat nicio masura pana acum. Ce mai asteapta? Nu pot decat sa il felicit pe Iacoban. Arata ca ii pasa de ce se intampla in tara asta si ca vrea sa schimbe in bine mersul lucrurilor. Spor la treaba !

 • Intradevar felicitari deputatului Iesean Sorin Iacoban pentru demersurile facute si pentru faptul ca scoate la iveala jafurile facute. Deasemenea ii multumim pentru ca ne aduce la cunostinta toate neregulile.

 • AFARA CU CRETU …LA RACOAREEE!!!
  BRAVO PARLAMENTARULUI DE IASI ..IACOBAN..AR TREBUI NUMIT PROCUROR GENERAL CA DEMASCA TOATE MIZERIILE..

 • Felicitari domnului Iacoban pentru curajul de care da dovada, scotand la iveala neregulile. Cu siguranta o sa dispara ingineriile financiare si o sa desfiintam managementul defectuos. Ma intreb ce urmeaza …

 • Pielea acestui nemernic este inCretita avand un grad de adsorptie ridicat, se pare ca apa Prutului ii va veni de hac. Ultimul pacat a fost depistat de domnul Sorin Iacoban si astfel domnul Cretu, la racoare va avea timp sa isi desCreteasca pielea si pacatele pe o perioada indelungata.

 • Ma inclin in fata demersului facut de dl. Iacoban. Asa ar trebui sa fie toti politicienii romani, sa nu inchida ochii la golaniile din unele institutii ale statului. Felicitari si respect. Multa putere de munca in continuare.

 • Cretu sa mearga la doctor vicol mai repede cat inca mai sunt locuri !!!!!!!!!!! Dorin magistrati ca domnul deputat iacoban, corecti si dornici sa se aplice legea

 • Apele romane sunt stat in stat de ei nu a indraznit nimeni sa se atinga deoaece ii sustinea Ilici Iliescu.Trebuie facuta curatenie in toata aceasta institutie a statului.
  Datorita lor au fost distruse apele de munte din Romania.Oranele in drept sa faca ancheta si sa traga la raspundere pe cei vinovati care au incalcat legile.

 • Cretu asta trebuie sas faca puscarie de urgenta…. unde este DNA-ul? de ce nu se autosesizeaza sau de ce nu definitiveaza dosarele ?
  Iacoban a fost foarte inspirat, si nu este prima data cand trage semnale de alarma, ne simtim in sfarsit ascultati de un politician- bravo iacoban

 • In primul rand aceste demersuri ilegale facute de domnul Cretu de la conducere trebuiau demascate ca toata lumea sa cunoasca adevarul de la Apa Prut-Barlad.
  In al doilea rand felicitari domnului deputat Iacoban pentru initiativa luata si intra-adevar de astfel de oameni e nevoie la noi in Romania ca sa demascam ilegalitatile „potocalii” de la noi. Cu stima si mult succes in continuare in desfasurarea de astfel de demersuri.

 • pai cine l-a pus director…nu USL-ul lui Iacoban…atunci unde era ??? acum ca se impute brinza,isi dau la gioale.A inceput razboiul in USL.Asa ca nu mai puneti botul dragi ieseni,asta a furat pt partid si pt clica USL-ista ,asa cum au facut si PDL-isti cind erau la putere;cu toti niste cu=rve politice.

  • tu trebuie sa fii ori cretu ori spanu ca aveti pregatire sri-sta. bai securist ******* care esti, subiectul erau furaciunile lu cretu, nu mai deturnati atentia de la subiectul asta la alte subiecte… nu mai tine, ne-am prins si noi de tacticile voastre !!! Cretu la puscarie– sa se faca ancheta aia mai repede si iacoban sa fie procurorul general al romaniei

Adauga un comentariu