National

Sorin Oprescu, anuntat „pe surse” ca era urmarit de DNA de lideri politici si moderatori TV

Publicat: 21 sept. 2015
1

Sorin Oprescu, primarul suspendat al Capitalei, arestat preventiv intr-un dosar de coruptie, le-a declarat magistratilor de la Curtea de Apel Bucuresti ca a primit in ultimii ani, in repetate randuri, informatii „pe surse” de la lideri politici si jurnalisti, privind faptul ca era urmarit si ca DNA ii „pregateste ceva”. In motivarea instantei se precizeaza ca Oprescu a apreciat ca ar fi trebuit sa fi fost nebun sa primeasca mita, in conditiile in care doi dintre directorii din primarie au fost retinuti pentru coruptie.

In motivarea deciziei din 14 septembrie, prin care judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti au mentinut masura arestarii preventive fata de Sorin Oprescu, se afla si pasaje din declaratia data de primar in sala de judecata.

Citeste si Curtea de Apel cere SECHESTRU TOTAL pe averea lui Sorin Oprescu. Ce s-a gasit acasa la

„Contestatorul-inculpat, avand ultimul cuvant, arata ca achieseaza la concluziile aparatorului sau. Arata ca instanta judeca o cauza a unei persoane in apropiere de sfarsitul vietii profesionale. Considera ca a gresit de-a lungul timpului pentru ca a facut atat bine. Nu poate sa accepte sa ramana cu eticheta pe care domnii procurori doresc sa i-o aseze pe frunte, in sensul ca este un om neonorabil. Precizeaza ca a trait 7 ani la Primaria Capitalei intre agonie si extaz, aproape in fiecare zi venea cate o persoana sa-l anunte ca va fi arestat a doua zi. Mai mult, de vreo doi ani de zile ii dadea afara pe cei care incepeau cu aceste probleme si veneau cu asemenea zvonuri. La interpelarea instantei, arata ca in principal Rares Bogdan venea cu „informatii pe surse” de la DNA si chiar si domnul Gusa ii aducea asemenea zvonuri”, se arata in motivarea instantei.

Sorin Oprescu a adaugat ca in cei 40 de ani de viata profesionala nu a luat mita si a continuat sa sustina ca a fost mereu atentionat de diverse persoane ca „i se pregateste ceva” si ca si-a angajat un avocat in urma cu un an, nu cu doua luni, cum s-a vehiculat, pentru ca „ii era teama de delatiuni”.

Primarul suspendat al Capitalei a calificat drept „legende urbane” informatiile potrivit carora „ar fi proprietarul a jumatate din Bucuresti”, mai scriu magistratii in motivare.

„In ceea ce priveste persoanele cu care lucreaza, (Sorin Oprescu, n.r.) precizeaza ca este o persoana apropiata de subalterni, dar nu a acceptat niciodata sa fie folosit de oameni care sunt hoti. De 7 ani vede cu proprii ochi ca niciunei puteri politice nu i-a convenit ca era independent, ca nu avea stapan, ca nu i se dadeau ordine. In urma cu 2 saptamani, Marian Petrache, presedintele Consiliului Judetean Ilfov, i-a spus ca ‘i se pregateste ceva’, dar ca nu marseaza la asemenea chestiuni, dupa care a plecat: precizeaza ca nu l-a crezut. Arata ca zilnic citeste peste 700 de acte, pleaca cel mai devreme de la primarie la orele 21,30-23,00. Accentueaza ca nu a cerut niciodata bani, mita, nu a conditionat, are peste 26.000 de angajati de care raspunde, mai mult a facut controale si i-a dat afara pe cei care nu au respectat legea”, se mai arata in documentul redactat de instanta.

Citeste si SURSE: Oprescu a suferit un infarct

Primarul a mai declarat in sala de judecata ca nu a stiut ca Bogdan Popa, directorul Centrului Cultural Palatele Brancovenesti, primea mita si ca in caz contrar l-ar fi dat afara.

In ceea ce o priveste pe Oana Grigore, Oprescu a precizat ca o cunoaste de la Directia de Mediu din PMB, unde aceasta din urma este director, iar in aceasta calitate a participat la desfasurarea de evenimente legate de mediu la Palatele Brancovenesti. Primarul a mai aratat ca pe numele sau au fost formulate sute de plangeri penale, dintre care 110 pentru situatia cainilor fara stapan, insa a primit neinceperea urmaririi penale.

De asemenea, a subliniat primarul, niciunul dintre controalele Curtii de Conturi nu a sesizat nimic, nici auditul intern care la randul sau a fost controlat de Curtea de Conturi.

„Este obisnuit cu lupta politica si dupa peste 40 de ani de munca nu concepe ca plece cu eticheta de om necinstit. Considera ca trebuia sa fie nebun, ca in conditiile in care doi din directorii sai au fost retinuti, sa se gandeasca cineva sa ia mita. Inca o data accentueaza ca nu a primit mita, doreste sa repuna adevarul in drepturile istorice, sa se afle adevarul. Un ultim aspect privind sondajele de opinie arata ca, imediat ce a fost clasat al doilea dupa presedinte, s-a prezentat la domnul avocat pentru ca stia ce inseamna asta”, se mai arata in motivare.

Sorin Oprescu a fost arestat preventiv pe 7 septembrie, in urma unei decizii a Tribunalului Bucuresti, decizie mentinuta pe 14 septembrie de Curtea de Apel Bucuresti.

Citeste si Arestarea lui Sorin Oprescu, necesara pentru a nu da posibilitatea primarului sa ascunda

Potrivit DNA, in perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat si Sorin Oprescu, a infiintat in administratia locala din municipiul Bucuresti un sistem prin care operatorii economici care doreau sa primeasca contracte din partea institutiilor publice aflate in subordinea primarului trebuiau sa remita o parte din profitul brut realizat din executia acelor contracte, cu titlu de mita, unor factori de decizie din cadrul aparatului.

„Astfel, executantul pastra pentru sine intre 30% si 33% din profitul brut, iar diferenta era remisa functionarilor din cadrul aparatului primarului municipiului Bucuresti, cu titlul de mita, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru Oprescu. Concret, membrii grupului, persoane cu functii de conducere din cadrul a doua institutii publice din subordinea primarului municipiului Bucuresti, facilitau castigarea contractului, vorbeau cu angajatii din subordine sa accepte documentatia de atribuire, precum si sa aprobe si dispuna efectuarea platii facturilor emise de firmele respective, foarte repede fata de momentul facturarii, totodata solicitand sume de bani pentru persoane cu functii de conducere in aparatul primarului municipiului Bucuresti, precum si pentru primar”, precizeaza DNA.

Adauga un comentariu