National

Sorin Rosca Stanescu: Binomul mare si binomul mic

Publicat: 20 sept. 2016
1

Faimosul binom SRIDNA, despre care s-a vorbit mult in ultimii ani, nu mai exista la nivel central. Dar el nu a fost desfiintat. In intreaga arhitectura a statului politienesc, a politiei politice, acest binom a fost doar varful unei piramide. Iar piramida in sine este alcatuita din binoamele locale. La nivel local, binomul nu numai ca nu a fost desfiintat, dar zbarnaie. O ultima dovada ne-o ofera chiar magistratul Lacramioara Axinte, presedinte al Sectiei a II-a de contencios administrativ si fiscal a Judecatoriei din Botosani.

Acest magistrat acuza faptul ca se incalca sistematic independenta justitiei, dreptul la un proces echitabil si prezumtia de nevinovatie, prin amenintarile pe care le primesc judecatorii in caz ca sentintele lor nu sunt favorabile DNA. Impotriva acestora se declanseaza o adevarata vanatoare. O operatiune sistematica de urmarire si interceptare a convorbirilor telefonice, perceputa de magistrati drept hartuire si haituire. SRI desfasoara aceasta “activitate de camp tactic” nu numai in scopul de a-l hartui si intimida pe judecatorul care nu s-a supus solicitarii DNA, ci si de a-l pedepsi si executa.

Este foarte interesant ca, in acest angrenaj, dupa cum declara nu numai judecatoarea Lacramioara Axinte, ci si alti magistrati, intervine uneori si Inspectia Judiciara. Probabil ca Inspectia Judiciara este infiltrata si controlata de catre ofiteri acoperiti ai Serviciului Roman de Informatii. Altfel este greu de inteles de ce judecatorii care au dat sentinte “neconforme” sunt numai hartuiti de SRI, ci sunt si supusi unor anchete instrumentate de Inspectia Judiciara.

O analogie pe care o face magistratul din Botosani este de-a dreptul cutremuratoare. Intr-un interviu acordat site-ului Lumea Justitiei, doamna Lacramioara Axinte face o paralela intre ceea ce se intampla astazi, prin instrumentarea politica a unor anchete si procese, si faimoasele executii “judiciare” declansate, incepand din anul 1945, impotriva celor mai multi dintre corifeii sistemului democratic interbelic, o veritabila teroare dezlantuita de ocupantul sovietic, cu concursul slugilor din Romania.

In aceasta perioada extrem de dificila, de incordata, intr-o atmosfera aproape exploziva, in conditiile in care sute de instante judecatoresti si de parchete sunt pe cale de a declansa o greva generala – e adevarat, din motive legate de salarizare –, aceasta activitate a binoamelor locale poate declansa o veritabila explozie in sistem.

Si chiar asa: daca Curtea Constitutionala a Romaniei a gasit de cuviinta sa rupa cordonul ombilical dintre SRI-ul central si DNA-ul central, cum de mai functioneaza aceste binoame in plan local? Numai si numai fiindca mecanismele au fost construite, in trecut, de catre Florian Coldea sau pur si simplu pentru ca binoamele locale sunt profitabile unor grupuri ilegitime de interese? Cum s-a dovedit ca s-a intamplat, de exemplu, in cazul Prahova.

Adauga un comentariu