National

Sorin Rosca Stanescu: Despre barbatie si DNA

Publicat: 22 sept. 2016
1

Este un generic potrivit pentru mai multe imprejurari care merita puse in discutie. Cum ar fi cazul Oprea. Sau cum ar fi cazul Basescu versus fiica acestuia, chemata azi de procurori. Sau, si mai interesant, intreg taraboiul de la Ploiesti. Legat tot de DNA. Si, in fine, strania prezenta a doamnei Laura Codruta Kovesi la CSM. In toate aceste cazuri, avem de-a face cu barbatie si DNA.

Domnul Gabriel Oprea, un vajnic general al Armatei romane, onorat cu maximum posibil de stele, a lasat coada intre picioare si s-a rugat de colegii sai parlamentari sa nu il dea pe mana satrapilor de la DNA. Intr-o cauza extrem de discutabila. Domnia sa fiind acuzat de omor intr-un accident de circulatie, in care era un simplu pasager. Ma rog, nu chiar simplu. A scapat. Colegii din Legislativ nu i-au ridicat imunitatea speciala. Dar, peste numai trei luni, acelasi Gabriel Oprea nu va mai fi parlamentar. Ancheta DNA va putea continua fara niciun acord din partea Legislativului. Din aceasta perspectiva, doamna Laura Codruta Kovesi a dezinformat opinia publica atunci cand a spus ca moartea tragica a politistului Gigina nu ar mai putea fi elucidata, intrucat Parlamentul s-a opus. Domnul Gabriel Oprea ar fi putut si ar fi trebuit sa procedeze ca un barbat. In loc sa isi cerseasca imunitatea speciala, de care nu se pot prevala decat parlamentarii care sunt si ministri, avea sansa de a solicita pur si simplu ridicarea acestei imunitati. Ar fi demonstrat ca are curaj. Ca, desi nu are incredere in procurori, face distinctie intre acestia si justitie si este incredintat ca nu exista probe de omor impotriva sa. Ar fi inceput pur si simplu o lupta demna si darza cu acuzatorii sai. Si s-ar fi bucurat de infinit mai mult respect decat se bucura acum, cand sta cu coada intre picioare. Si chiar nici azi nu este prea tarziu. El poate demisiona chiar azi din Parlament. Aratand unei lumi intregi ca nu se cramponeaza de o imunitate. De o imunitate care, repet, nu il ajuta decat trei luni. Este, in definitiv, si o chestiune de inteligenta nu numai de barbatie.

Fostul presedinte Traian Basescu, miercuri seara, s-a dat de ceasul mortii, in direct, la o televiziune de stiri. Plangandu-se public de faptul ca un anumit grup de procurori, apropiati doamnei Laura Codruta Kovesi, ii poarta sambetele. Si nu se lasa pana cand nu ii arunca, dupa gratii, intreaga familie. Inclusiv pe el insusi. De fapt, Traian Basescu stia despre citatia pe care o primise fiica lui Ioana, chemata, joi dimineata, in fata procurorilor DNA. Nu se prea stie pentru ce. Deoarece, de peste trei ani, s-au declansat mai multe scandaluri cu iz penal care o implica pe fiica cea mare a presedintelui. Cum ar fi apartamentul de lux din cartierul Baneasa, dobandit  de Ioana Basescu in conditii extrem de dubioase. Despre care presa a relatat pe larg. Sau poate fi istoria cu un intreg lant de benzinarii, trecut de la un proprietar la altul, dar pe mana exclusiva a Ioanei Basescu, in calitate de notar, operatiune care poate sa ascunda, si probabil ascunde, o uriasa mita data pentru trafic de influenta. Si poate si santaj. Tot legat de Ioana Basescu este si scandalul Nana. In care, din nou, avem de-a face cu operatiuni, sa le spunem “neconforme”, facute de acesata in nume propriu, dar in beneficiul declarat al lui Traian Basescu, la data respectiva presedinte al Romaniei, si unde a intervenit in forta, cel putin in calitate de consultant, un consilier prezidential platit din bani publici.

Traian Basescu, daca ar fi fost barbat, fie ar fi tacut, fie ar fi expediat in doua vorbe si nimic mai mult aceasta aprehensiune pe care o are, mai recent, fata de DNA. Este rusinos pentru un fost sef de stat sa apara la o televiziune de stiri, la o ora de maxima audienta, intr-o formula unu la unu, respectiv doar el si realizatorul, si sa vorbeasca non-stop, exclusiv, despre Directia Nationala Anticoruptie. Ca si cand lumea incepe si se termina cu procurori.

La Ploiesti, taraboiul e in toi. Si nu numai acolo. Curg documentele si probele de alta natura conform carora, in Prahova, exista o cardasie, probabil de tip criminal, intre unii procurori, unii judecatori, unii responsabili ai Serviciului Roman de Informatii si denuntatori. Pentru culoare probabil, relatiile toxice de acolo au uneori si un iz sexual. In Prahova, DNA, care s-a dezlantuit, pe drept sau pe nedrept, impotriva unor lideri politici si oameni de afaceri locali, a fost prinsa in ofsaid. Motiv pentru care ar fi utila o ancheta interna la sange. Care, insa, nu se face. Tot din lipsa de barbatie.

Doamna Laura Codruta Kovesi a facut un lucru extrem de straniu. In calitatea sa de sef al Directiei Nationale Anticoruptie, s-a prezentat, dupa cum ea insasi a declarat, la Consiliul Superior al Magistraturii, pentru a-si exprima astfel solidaritatea fata de o subordonata supusa unei cercetari disciplinare. Cercetarea disciplinara se refera la faptul ca aceasta a deconspirat, probabil din neglijenta, numele unor ofiteri acoperiti intr-una dintre motivarile pe care le-a dat. Fapt ce inseamna, nici mai mult, nici mai putin, incalcarea flagranta a unor norme disciplinare. De ce o fi simtit doamna Kovesi ca acest act grav de neglijenta ar trebui protejat, mi se pare de neinteles. Dar si mai de neinteles este solutia pe care a gasit-o pentru asemenea protectie. Prezenta ostentativa la CSM. Care poate fi oricand suspectata de tentativa de intimidare a unor membri CSM, dintre care unii poate tremura in fata temutei sefe DNA.

Iata o agenda destul de incarcata – si inca nu am consemnat tot ce se intampla la zi – care demonstreaza ca, unde exista DNA, nu prea exista barbatie. Desi demonstratia inversa ar fi mai onorabila pentru toata lumea.

Adauga un comentariu