National

Sorin Rosca Stanescu: Exista o coalitie anti-DNA?

Publicat: 03 oct. 2016
1

Pe masura ce lupta anticoruptie intra intr-o geometrie din ce in ce mai variabila, societatea romaneasca s-a impartit in doua tabere. Sunt multi cei care afirma ca armaghedonul DNA a intrat in faza finala. In care batalia e nimicitoare. Iar la capatul ei vom avea una din doua: o societate si mai corupta cu coruptii victoriosi sau un model de societate cu DNA pe cai mari. Daca asa stau lucrurile, merita sa incercam sa raspundem la intrebarea daca exista sau nu o conjuratie impotriva DNA.

Nu am de gand, in aceasta analiza, sa repet ceea ce au spus, in mod insistent, altii si am spus si eu. Si anume ca multi procurori DNA au savarsit, pe parcursul bataliei anticoruptie, excese, incalcari ale procedurilor, ale drepturilor omului sau chiar au contrafacut dosare. Ma voi concentra doar asupra fondului dilemei pe care am enuntat-o mai sus.

Este limpede ca exista o opozitie fata de DNA ca institutie, fenomen independent de derapajele de care s-au facut vinovati unii procurori. Aceasta opozitie este de doua feluri. Sunt, in societatea romaneasca, curente de opinie conform carora DNA nu ar trebui sa existe. Ca este suficient Parchetul General, care ar trebui sa isi asume si lupta anticoruptie. Din punctul acestora de vedere, DNA nu este decat stat in stat. Un mecanism artificial, experimentat doar in cateva state si care a creat, practic, o institutie care nu mai este controlata de nimeni. Iar, intr-o democratie, institutiile, in mod obligatoriu, se controleaza reciproc. Cei care enunta asemenea puncte de vedere nu sunt neaparat si dusmani ai DNA. In sensul ca nu ii contesta, in mod automat, controlul pe care institutia incearca sa il joace in societate, in sensul diminuarii coruptiei. Daca exista o conjuratie, acestia nu fac parte din ea. O a doua categorie este reprezentata de cei care sustin ca, in paralel cu lupta impotriva coruptie, trebuie intarita si responsabilitatea procurorilor. In sensul ca, atunci cand gresesc, intentionat sau nu, si ei trebuie sa plateasca. Nici aceasta categorie nu cred ca ar putea fi inclusa in vreo conjuratie.

In fine, exista un numar de concetateni care ar dori ca lupta impotriva coruptiei sa inceteze pur si simplu. Intamplator sau nu, acestia constituie nucleul dur al coruptilor din Romania. Printre ei, identificam oameni politici, oameni de afaceri, lideri sindicali, oameni din finante, din sistemul de asigurari, chiar si din sport sau cultura care au incalcat in mod grav legile pentru a se imbogati pe seama celorlalti. Acestia se tem, pe buna dreptate, de sanctiunile legii si sunt in stare sa puna in miscare mecanisme de blocare sau compromitere a Directie Nationale Anticoruptie ca institutie. De data aceasta, vorbim intr-adevar de un complot anti-DNA.

Daca exista, si eu sustin ca exista, o conjuratie anti-DNA, atunci, luand in considerare ultimele evenimente, am putea sustine sau nu teza ca cei care au denuntat, pe parcursul acestui an, excese, derapaje sau contrafaceri DNA fac parte din conspiratie.

Cu alte cuvinte, senatorul Daniel Savu sau Razvan Savaliuc de la Lumea Justitiei sau altii care au dezvaluit fapte extrem de grave savarsite de procurori DNA sunt sau nu sunt conspiratori anti-DNA? Raspunsul meu este negativ. Orice cetatean are dreptul si chiar obligatia sa dezvaluie ilegalitati, indiferent cine este autorul acestora. Chiar si despre seful DNA, Laura Codruta Kovesi, pot fi facute dezvaluiri, daca sunt reale, fara ca aceasta actiune sa reprezinte vreo componenta a unui complot anti-DNA. Dimpotriva, asemenea dezvaluiri au tot rolul de a lovi in coruptie. Pentru ca exista si procurori DNA, pana la cel mai inalt nivel, care se pot face vinovati, la randul lor, de acte si de fapte de coruptie.

Prin urmare, daca exista un complot anti-DNA, si acest complot nu are cum sa nu existe, autorii acestuia trebuie cautati in alta parte. Uneori, chiar in interiorul DNA. Sau al altor institutii de forta. Sau chiar printre cei care clameaza cel mai galagios lupta anticoruptie.

Aceasta este lectia pe care eu am invatat-o, mai ales din experienta ultimelor zile, cand, dupa Black Cube, asistam la o nebunie totala, a carei amplitudine creste exponential si extrem de periculos.

Adauga un comentariu