National

Sorin Rosca Stanescu: Frica, arma si agent electoral

Publicat: 24 aug. 2016
In aceasta editie a alegerilor parlamentare, principalul jucator electoral va fi teama. Frica. Intelegand, prin campanie electorala, alegerile si combinatiile de dupa alegeri, pana la crearea unei majoritati si instalarea unui nou guvern. Din aceasta perspectiva, asa cum se va vedea, toti competitorii sunt dominati de teama si de frica.
 
Liviu Dragnea, presedintele celui mai important partid, se teme. Si pe buna dreptate. Are o condamnare la inchisoare cu suspendare si mai are un dosar penal extrem de avansat. Din care reiese, cu multi martori, cu multe inscrisuri si cu multe denunturi, ca, pe banii publici ai Consiliului judetean, a angajat oameni care au lucrat pentru partid sau chiar pentru Parlament. Nu e deloc in regula. Asemenea fapte sunt susceptibile de pedepse penale. Cu inchisoarea. Situatia se agraveaza cat timp, la operatiuni, in jurul lui Dragnea, au participat mai multe persoane, astfel incat, oricand, ar putea fi invocat si grupul criminal organizat. Cat priveste sumele care au circulat, Dragnea este la un pas de a fi acuzat si de spalare de bani. Cu aceasta presiune asupra capului sau, care o loveste naprsanic si pe sotia sa, Liviu Dragnea va juca, daca nu cumva joaca de pe acum, rolul cainelui lui Pavlov. I se creeaza reflexe conditionate, cel mai important fiind guvernul de uniune nationala, iar el urmeaza sa reactioneze la instinct.
 
In al doilea mare partid, Vasile Blaga apare in atat de multe dosare, in calitate de incasator al unor sume mari de bani provenite din coruptie, incat este greu de presupus ca nu uda noaptea cearceaful. In definitiv, multi ani de zile, toate drumurile au dus catre Traian Basescu. Si catre partidul sau de suflet, PDL. Dar placa turnanta era intotdeauna Blaga. Marele strateg de campanie. Marele organizator al publicitatii si manevrelor electorale. Greu de presupus ca DNA, daca ar fi chiar de capul ei, l-ar putea ocoli pe Vasile Blaga. El este un alt jucator important care actioneaza sub dresaj.
 
Al treilea jucator al acestor alegeri este Traian Basescu. Chiar daca nu se poate bate pentru prea mult electorat, el este campionul indiscutabil al datului din clanta. Daca iesirile lui dezlantuite pe televiziuni sunt sau nu teleghidate, raspunsul nu il poate da decat reactia pe care acest vajnic luptator o are in raport cu teama si cu frica. Numarul dosarelor sale penale, indiferent de “cheile” pe care le mai detine in institutiile de forta ale statului si in justitie, este atat de mare, incat prestidigitatorul poate scoate oricand din joben unul sau doi iepurasi. Iepurasi care il pot trimite pe Traian Basescu dupa gratii. Mai ales ca a trecut un timp rezonabil de cand nu mai este presedinte.
Presedintele Klaus Iohannis insusi vad ca se afla si el sub o presiune. Tot penala. Care baleiaza intre restituirea unor proprietati care au apartinut sasilor, unele provenite din donatii, altele luate cu japca de nazisti, trecute in patrimoniul Forumului Democrat German, cu stampila nazista cu tot, si eterna problema a imobilului din Sibiu, despre care justitia s-a pronuntat in sensul ca a fost insusit in baza unor acte false. Nici Iohannis nu sta prea confortabil, desi este ditamai seful statului si, aparent, institutiile de forta s-ar afla la picioarele lui.
 
In fine, liderii UDMR. Si aici exista cativa incoltiti. Nu mai intru in detalii. La nevoie, UDMR joaca si el pe sarma. Daca facem bine socoteala, nu se mai joaca nimic semnificativ la liber. “Sistemul” s-a asezat, ca o umbrela neagra, deasupra tuturor. Si cine este acest sistem? Si ce vrea el? La prima intrebare, raspunsul este relativ usor de dat. Daca e sa definim sistemul printr-o singura sintagma, sintagma este DNA. Pentru ca numitorul comun sunt dosarele penale. Iar cele mai semnificative dosare penale sunt lucrate de DNA. Dar situatia nu este chiar atat de simpla. Inevitabil, din sistem trebuie sa faca parte si judecatorii. Pentru ca, in absenta unor sentinte, teama si frica nu se mai justifica. Si, inca, din sistem face parte o intreaga aripa a SRI. Interesata, in cel mai inalt grad, de evolutia starii politice. Din sistem, in sens larg, fac parte si acele forte externe care pot influenta desemnarea unor persoane la conducerea institutiilor de forta. Un loc important in aceasta arhitectura il are si Ambasada Statelor Unite la Bucuresti.
 
Daca acesta este sistemul, cine sunt victimele? Partial, la aceasta intrebare am raspuns. Dar numai partial. Pentru ca nu avem nicio certitudine daca insusi presedintele Klaus Iohannis face parte din sistem. Sau daca doar este jucat de sistem. Doua sondaje de opinie cutremura clasa politica si media. Al doilea este comandat chiar de catre PNL. In ambele, rezultatele arata dezastruos pentru acest partid. Diferenta il vizeaza doar pe Klaus Iohannis. Care si el e in cadere libera. In ambele sondaje, componentii Guvernului Ciolos, masurati si ei, se plaseaza la genunchiul broastei. Cum vor arata rezultatele alegerilor in aceste conditii?
 
Intr-un singur fel. Singura forta politica in jurul careia, in mod normal, s-ar putea construi o majoritate si care ar putea da componenta viitorului guvern este PSD. Dar capul PSD este tinut in belciuge de sistem. La fel cum este tinuta si alternativa. Adica Victor Ponta. In aceste conditii, castigatorul alegerilor ar urma sa joace dupa cum ii canta dresorul. Si iata in ce conditii este vehiculata, din ce in ce mai insistent, tema guvernului de uniune nationala. Un fel de USL facut de sistem. Sub aparenta comanda a lui Iohannis.
 
Daca nu ar exista frica si teama, acest proiect, al unui guvern de uniune nationala, nu ar genera decat hohote de ras. Acum, rasul s-ar putea combina cu plansul.


loading...

Adauga un comentariu