National

Sorin Rosca Stanescu: Ungaria isi respecta cetatenii. Romania nu?

Publicat: 16 aug. 2016
1
In Ungaria, urmeaza sa se desfasoare un referendum. Initiat de Viktor Orban. Si la care vor participa si cei 500.000 de maghiari din Romania care au primit si cetatenia statului vecin. Maghiarii sunt intrebati daca sunt sau nu sunt de acord cu cotele de refugiati. Si cum vor raspunde, asa se va face.
Este o dovada de respect fata de propriii cetateni. Iar aceasta dovada vine din partea lui Viktor Orban. Un personaj politic cu o personalitate accentuata, deseori hulit la Bucuresti, dar si la Bruxelles pentru pozitiile sale transante. Care, uneori, sunt in dezacord cu „liniile directoare” ale Uniunii Europene. Mai ales atunci cand este vorba de interesul national al Ungariei. Viktor Orban a pus, deseori, piciorul in prag, blocand un acces prea mare si devastator al capitalului strain in Ungaria, al multinationalelor si promovand societatile comerciale autohtone. Chiar si in materie de politica externa, Budapesta a promovat raporturi mult mai flexibile cu Rusia care, deseori, au fost taxate drept duplicitate.
Acum, este vorba despre un referendum. In chestiunea refugiatilor. Statul maghiar isi intreaba propriii cetateni daca sunt de acord cu cotele obligatorii fixate de Bruxelles, la indicatiile Berlinului. Si parca, parca ceva imi spune ca Ungaria va spune nu cotelor de refugiati. Multi au injurat statul vecin pentru ca a ridicat garduri. Inclusiv la granita cu Romania. Garduri destinate sa opreasca fluxul de refugiati. Putini refugiati s-ar fi oprit totusi in Ungaria. Cei mai multi se indrepta catre Europa de Vest. Injurata de unii, contestata de altii, Ungaria nu a facut altceva decat sa adopte o solutie inteleapta si eficienta care, in final, a protejat Europa. Iar acum, vine referendumul.
Am explicat de nenumarate ori ca, in conformitate cu Constitutia Romaniei, este interzisa colonizarea acestei tari. Iar termenul de colonizare este cat se poate de explicit prezentat in Legea fundamentala. Inseamna instalarea, pe teritoriul Romaniei, a unor grupuri organizate de populatii straine. Adica exact ceea ce presupun cotele fixate de Bruxelles. Sa ne reamintim. Prima reactie a presedintelui Klaus Iohannis a fost cat se poate de rationala. Fara a invoca, in mod explicit, Constitutia statului nostru, care ii interzice oricarui om politic sa ia o asemenea decizie, seful statului roman a declarat ca vom refuza cotele. Ca nu admitem cote obligatorii. Iar cand s-a intors de la Bruxelles, s-a intors cu cote cu tot. Si inca aceste cote au crescut. Si vor mai creste.
Romania, prin Constitutia sa, nici macar nu trebuie sa faca un referendum. Si totusi. Un referendum nu ar strica. Oare nu am putea urma si noi exemplul Ungariei? Oare nu am putea si noi sa le oferim romanilor dreptul de a se exprima intr-o chestiune cardinala care vizeaza viitorul acestei tari?
Adauga un comentariu