Culinar

Sos „Meunier”. Pentru ce feluri de mâncare se folosește acesta

Publicat: 22 iun. 2022
o farfurie cu un bol cu sos meunier langa o lingurita pe o masa
Pentru a pregăti unul dintre cele mai populare sosuri franceze vei avea nevoie de ulei maro, pătrunjel fin și lămâie

Un sos „Meunier” nu este doar un fel de sos francez, ci și o metodă de pregătire, destinată, în primul rând, pentru mâncărurile din pește. În sine, indiferent de context, cuvântul „meunièr” se traduce din limba de origine ca „soția lui Miller”. Sosul dat se face rapid, iar compoziția sa este simplă.

Pentru a pregăti unul dintre cele mai populare sosuri franceze vei avea nevoie de ulei maro, pătrunjel fin și lămâie. Numele nepretențios al sosului indică direct originea sa rurală. Există doar două moduri de a face peștele la meunière, în principal pentru aceste scopuri, se folosește păstrăvul. Într -un anumit sens, sosul Meunier poate fi considerat o variație a untului brun. Deși, conform regulii general acceptate, se adaugă pătrunjel și lămâie, unii bucătari folosesc și sosul Vorcean, oțetul de vin roșu sau bulionul de vită din Muner pentru a pregăti acest deliciu. Uneori, brutarii sunt mai atașați de acest sos.

un recipient cu sos meunier pe o masa inconjurat de mai multe ingrediente
În timpul pregătirii unui astfel de sos clasic ca „Meunier”, este important să respectați exact toate recomandările rețetei

Sos „Meunier”. Originile deliciului culinar

„Trout a La Muner” este o altă denumire a aceluiași sos însă cu un ingredient adăugat în plus. Sosul „Meunier” devine „Trout a La Muner” atunci când sosul este stropit în plus cu petale de migdale. Acesta de obicei este folosit pentru mâncărurile originale ale bucătăriei creole din New Orleans dar și pentru servirea unei salate din gogonele sau ciorbe din ied. Abundența de pește proaspăt și fructe de mare din regiune, extrasă din Golful Mexican din apropiere, a oferit o popularitate extraordinară acestui sos nemaipomenit.

o tigaie alba din ceramica cu pește gatit si sos meunier
Sosul „Meunier” se caracterizează prin simplitate evidentă și rezultatul garantat de primă clasă

Sosul „Meunier” se caracterizează prin simplitate evidentă și rezultatul garantat de primă clasă. De exemplu, în Galawar, unul dintre cele mai vechi restaurante existente de pe faimoasa stradă Bourbon, deschisă de Jean Galawar în 1905, sosul „Meunier” alături de sosul „Vinegrette” sunt cele mai servite la aproape orice fel de mâncare.

În timpul pregătirii unui astfel de sos clasic ca „Meunier”, este important să respectați exact toate recomandările rețetei. De exemplu, este esențial să adăugați pătrunjel tocat și să pulverizați unt cu suc de lămâie în ultimul moment, dar neapărat când este încă la gătit într-o tigaie.

Ingredientele necesare pentru a pregăti cel mai delicat sos. Secrete din bucătăria franceză

Pentru a pregăti acest sos minunat vei avea nevoie de 20 de grame de unt la temperatura camerei. De asemenea, vei avea nevoie de 3 linguri de frunze de pătrunjel proaspăt. De asemenea, sosul fără o lămâie mică, tăiată în patru felii, nu va fi la fel de bun. Pentru un gust mai deosebit poți adăuga și o  linguriță de sos Vorchester, lângă o lingură de capere. Acest sos poate fi servit și cu ciorbiță țărănească.

un bol cu sos meunier pe o masa
Numele nepretențios al sosului indică direct originea sa rurală

Pentru a pregăti deliciosul sos trebuie să pui într -o cratiță mică untul. În ea topim untul la foc mediu. Când apar bule abundente pe suprafața sa, îl gătim timp de 2-4 minute până când dobândește o nuanță de aur. Este important să nu îndoiți uleiul, deoarece gustul sosului va fi răsfățat irevocabil. În ultimul moment, adăugați sosul Vorchester, sucul de lămâie, capere și pătrunjel.

Atunci când pregătești un sos „Meunier” pentru a face pește la cuptor, mai ales dacă acesta a dobândit deja o nuanță de aur, care este caracteristică uleiului maro este suficient să puneți puțin unt proaspăt în el și când începe să buleze, adăugați imediat sosul Vorcean, sucul de lămâie și pătrunjelul. De asemenea, este bine să folosiți unt proaspăt pentru sos pentru a nu strica aroma sa delicată de lămâie. Acest sos poate fi servit și alături de gogoșari în oțet.

un bol cu sos meunier pe o masa
Există doar două moduri de a face peștele la meunière, în principal pentru aceste scopuri, se folosește păstrăvulAdauga un comentariu