National

SOS presa în pericol de moarte! (Ia pastila SRS! EP. 366)

Publicat: 08 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
SOS presa în pericol de moarte Ia pastila SRS EP. 366
Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu

Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu trage un semnal de alarmă referitor la faptul că pe masa parlamentarilor din România se află o lege extrem de controversată. Legea ar putea aduce puteri sporite CNA-ului și în mediul online. Reputatul jurnalist este de părere că o asemenea prevedere ar putea aduce o lovitură dură aplicată jurnaliștilor incomozi, jurnaliștilor care atacă constat puterea și care oferă articole critice la adresa puterii:

Atenţie maximă pentru românii care mai au cât de cât instict de conservare. În parlament se coace o lege prin care audiovizualul, CNA-ul, care şi aşa în loc să încurajeze libertatea presei a devenit un jandarm al presei, să poată controla, sancţiona şi desfiinţa şi alte forme prin care se transmit informaţiile decât televiziunile şi posturile de radio. Deci, cenzua poate deveni totală dacă opinia publică nu se apără, dacă opinia publică nu îi apără pe dulăii puterii, care sunt jurnaliştii, atunci se duce totul de râpă, nu se mai afla nimic adevărat.

Nota redacției:

De-a lungul timpului au fost înfiinţate tot felul de fundaţii care se ocupă de ” binele public”, misiunea lor este cea de a controla instituţiile media din România. Asta în condiţiile în care Serviciile, Justiţia şi alte organe controlează o mare parte din presă. De altfel, peste 80% din presă nu mai este de utilitate publică fiind unealta unor oameni de afaceri din afara României care, la rândul lor, prin fundații, plătesc sume de bani enorme pentru ca presa să fie destrămată. Așadar, în România nu s-a pus niciodată problema cu ajutorarea presei locale și naționale. Totuși, fiecare sistem, fie că vorbim de cel de securitate, sănătate sau învăţământ au propriile sisteme de valori și de salarizare dar cu concursul politicienilor.

Falsa problemă este una complicată din prisma faptului că adevăratele lucruri nu se discută. Vorbim despre privații români care plătesc salarii, care plătesc taxe la statul român şi care se zbat să supravietuiească pe o piaţă economică ce le trădează încrederea. Vorbim despre marile corporaţii care, nu numai că nu îşi plătesc taxele dar fac şi artificii financiare prin care îşi exportă profitul în afara țării. (discuţia este una la nivel mondial, mai ales în contextul în care marile corporaţii care însumează cifre de afaceri de zeci de miliarde de euro nu dau niciun ban în țările în care îşi desfăşoară activitatea – click aici pentru detalii ).

Toate aceste lucruri se face cu girul politicienilor care au interese obscure ce nu coincid cu bunăstarea poporului român. Pe de altă parte, atitudinea este una devastatoare pentru milioanele de români care trăiesc într-o sărăcie lucie.

Tocmai, presa care a explicat în numeroase situaţii că lucrurile nu stau cum spun politicientii şi multinaţionalele ar putea fi cenzurată. Modelul puternic criticat în spaţiul european, cel în care mai multe state nu îşi vând resursele şi terenurile agricole (vedem exemplul Ungariei şi a Poloniei) este unul care permite unui stat să fie autonom în fața unor încercări financiare externe.

Un alt exemplu extrem de elocvent în acest sens este modelul corporaţiei E.on care a preluat distribuţia de energie în mai multe zone din țară. Așadar, corporaţia nu numai că nu a operat investiţii în sistemul naţional de energie dar a şi majorat preţurile. Asta în condiţiile în care sistemul era operaţional şi eficient în 89, dar prin lipsa de investiţii s-a transformat într-unul neperformant.
În concluzie, jurnalistul Sorin Roșca Stănescu are dreptate mai ales în contextul în care, încet dar sigur, ne apropriem de un dezastru şi ne vom transforma într-o colonie. Așadar, concluzia finală este cea în care observăm faptul că există dorința de a pune botniță presei care scrie despre aceste abuzuri.
În România, o mare parte din presă nu mai este de mult timp câinele de pază al democrației.

 

Adauga un comentariu