National

Sotii agresivi vor fi dati afara din casa

Publicat: 21 feb. 2012
1
Victimele violentei in familie vor putea cere instantei un ordin de protectie si de restrictie fata de agresor, prevede un proiect de lege care va intra astazi la vot in Camera Deputatilor. Cu alte cuvinte, sotul agresiv va fi obligat sa paraseasca locuinta, potrivit rtv.net.
Mai mult, este posibil ca pe lista violentelor domestice sa fie trecute si muscatul si trasul de par. De la lege pana in casele oamenilor este insa cale lunga, iar mentalitatea nu se schimba cu una, cu doua. În Romania, „Bataia e rupta din rai” este inca un proverb de actualitate.
„Daca ea continua, ii mai scapi cate o palma, ce sa facem? Si cate un pumn, si cate o palma si cate un picior”, este de parere un batran din Suceava.
„Nu se poate. Cum sa ma dea afara din casa?! Cine dezbate, la Bucuresti? Pai sa-i dea pe parlamentari afara din casa”, considera un alt barbat.
Ca mai incaseaza cate o palma de la barbati o recunosc si femeile. Nu i-ar da insa afara din casa nici in ruptul capului. „Nu, nu-s de acord. Dar de ce sa-i dea afara pe barbati ? Degeaba femeia nu ia bataie. Femeia daca face treaba, asculta barbatul, spala, face mancare, grijeste…”, este de parere o femeie.
„Barbatii mai scapa cate o palma. Asta nu-i nimica, asta-i un fel de joaca. La fiecare casa este cate un scandal”, o completeaza o alta femeie.
Proiectul a fost initiat de mai multi parlamentari ai PDL, PNL, UNPR si ai grupului minoritatilor.
„Sunt niste modificari foarte importante, prin noua lege… Exista posibilitatea obtinerii de catre sotia vatamata a unui ordin de restrictionare a accesului in casa a sotului vatamator. Sanctiunile sunt mult mai mari”, spune Alina Gorghiu.
Psihologii atrag atentia ca fenomenul este dificil de urmarit si de combatut in absenta unor legi care sa sprijine victimele.
„Se intampla ca, de cele mai multe ori, sa fie undeva ascuns in spatele usilor, geamurilor inchise. Victimele nu vor recunoaste, nu vor pune mana pe telefon pentru ca, la urma urmei, va fi doar o amenda sau poate a doua zi politistul o va ruga pe doamna sa retraga plangerea sau sa n-o mai scrie pentru ca, stiti, trebuie sa plateasca sotul dumneavoastra o amenda. Nu exista suport real pentru victimele violentei domestice”, spune psihologul Mirela Zivari.
Potrivit proiectului, muscatul, trasul de par si chiar imbrancirea vor intra in categoria violentei domestice si vor fi pedepsite, alaturi de violenta verbala si presiunea psihologica.
Comentarii
  • Este foarte bun Proiectul sa fie dati afara barbatii batausi dar trebuia din *9*9 sa fie adoptat ca, pe timpul fostului regim ceausit femeia avea multe drepturi fata de barbat!
    Barbatii in majoritate din Romania nu-si respecta sotia de aceea multe dintre sotii au renuntat la mariaj!
    Propun Programe educative in TV si mediatizat in Mass media iar pentru alcoolici inclusiv si pentru cei de la tara sa fie constituite echipe de specialisti pentru recuperare, nu sa se mearga pe premiza ca alcoolul nu se poate trata sau ca este o boala! Nu sa se astepte ca alcoolicul sa recurga la acte violente! nu sa se ajuga sa-i omoare sotia sau copii ori parintii1 S-au petrecut enorme cazuri de acest fel goaznice iar, sistemul nu s-a implicat suficient pentru anihilarea acestor imprevizibile acte criminale!
    Sa nu trecem nepasatori peste toate acestea!

Adauga un comentariu