News Flash:

Spagarii de la UMF sunt urmariti de DNA

1 Martie 2007
4061 Vizualizari | 16 Comentarii
Dr Cristian Dragomir
• Reprezentantii Uniunii Nationale a Studentilor din Romania vor sa organizeze un flagrant pentru a veni de hac spagarilor de la UMF • "Impreuna cu reprezentanti de la Inspectoratul de Politie al Judetului Iasi si Parchetul de pe langa Tribunal vom efectua flagrante la UMF, pentru ca suntem stupefiati de sumele care se invart in jurul examenelor, cat si a spagilor care se incaseaza pentru un loc in camin", a declarat Ionut Ganju, vicepresedinte UNSR


Uniunea Nationala a Studentilor din Romania (UNSR) ia atitudine impotriva profesorilor spagari de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Gr. T. Popa. Reprezentantii Aliantei Studentilor Romani (ASR) Iasi din cadrul UNSR au discutat cu studentii medicinisti, care sunt revoltati de sumele mari de bani solicitate de unele cadre didactice pentru promovarea examenelor. Din acest motiv, proiectul Departamentului National Anticoruptie (DNA) - Studentesc se va extinde la UMF, iar studentii pot face sesizari. "In urma scandalurilor repetate de la Universitatea de Medicina si dupa discutiile purtate cu studentii acestei universitati, UNSR, reprezentata prin Alianta Studentilor Romania Iasi, a decis extinderea proiectului DNA studentesc in UMF, institutie de invatamant superior pe care o catalogam drept «sat fara caini». In prima faza vom distribui 1.500 de pliante cu prezentarea DNA in randul studentilor, urmand ca dupa primirea sesizarilor sa trecem la efectuarea de flagrante printr-un parteneriat cu Inspectoratul de Politie al Judetului Iasi si Parchetul de pe langa Tribunalul iasi. De asemenea, suntem stupefiati de sumele care se invart in jurul examenelor, cat mai ale de spagile care se incaseaza pentru un loc in camin. Consideram ca DNA studentesc poate da o mana de ajutor la «curatirea» UMF Iasi. Proiectul va fi initiat chiar in urmatoarele zile", a declarat Ionut Ganju, presedintele ASR Iasi si vicepresedinte UNSR.

Zidul pensionabililor

Reprezentantii ASR se vor izbi de un zid greu de trecut, cel format din pensionabilii de la UMF, care alcatuiesc conducerea institutiei de invatamant superior medical. Studentii medicinisti au recunoscut intotdeauna ca sunt obligati de unele cadre didactice sa scoata sume mari de bani din buzunar pentru a promova examenele, dar le-a fost teama sa spuna acest lucru in fata pensionabililor. Este de la sine inteles ca cei care vor avea curajul sa spuna astfel de lucruri nu vor mai termina facultatea la UMF Iasi. De altfel, in urma cu cativa ani o studenta a avut curajul sa spuna despre sumele de bani cerute de cadrele didactice si a fost nevoita sa se transfere la o universitate similara din tara. Este bine stiut faptul ca studentii straini sunt jumuliti pana la piele de o parte dintre cadrele didactice de la UMF, motiv pentru care cei mai multi au plecat, motiv pentru care numarul studentilor straini a scazut dramatic. In chestionarele distribuite absolventilor de la UMF in toamna anului trecut, in timpul examenului de licenta, au fost mentionate de catre acestia numele cadrelor didactice care solicita valuta, bijuterii, obiecte de uz casnic, electronice pentru promovarea examenelor. Dupa intocmirea raportului de evaluare de catre firma care s-a ocupat de aceasta actiune, numele spagarilor din UMF a fost inmanate doar rectorului Cristian Dragomir, fiind considerat un document strict secret.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

zidul pensionabililor
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (16)

Studiul nu dezvaluie decat varful iceberg-ului  | #8181
Studiul mentionat a fost comandat de conducerea sauriana a UMF Iasi in scopul de a mima dorinta UMF de a se autoevalua si in nici un caz pentru a-si da singuri cu barda-n cap. Nu a existat nici o intrebare tintita in legatura cu spaga. Subiectul a fost abordat indirect de unii studenti intrati in studiu, in legatura cu alte intrebari. Completarea chestionarelor, desi decretata "anonima", a fost facuta in sali unde cadrele didactice, cu un comportament de maimuta nerabdatoare si barfitoare, au si inceput sa se uite la raspunsurile deja date, fara a mai astepta ca studentii sa plece din sala. Prin aceasta atitudine, multi studenti au fost timorati si nu au mai abordat subiectul spagii.

Sa nu uitam ca pe langa unii prosti care iau putin de la toata lumea, aflandu-se prin urmare imediat, exista cadre didactice care iau "cu cap", doar de la studenti care altminteri ar pica examenul sigur si care vin tintit ca sa dea spaga, pentru ca au nevoie de o diploma de absolvire de la o universitate second hand. De astia se afla, desigur, mai greu.

Daca conducerea imbatranita a UMF ar fi intr-adevar bine intentionata, ar organiza un studiu tintit exclusiv pe spaga, la care sa participe nu doar studentii, ci si absolventii, rezidentii, docttoranzii, cadrele didactice. Pentru ca si spaga s-a diversificat. Astfel, multi profesori de la medicina, mai ales din cei cu solzi, au capatat dreptul de a deveni indrumatori de doctorat, chiar fara a avea o activitate stiintifica prodigioasa, ci pe baza de spaga sau relatii la ministerul aflat in Hardau. La doctorate admiterile se fac pe baza de spaga, doctoranzii nefiind alesi functie de valoare si potential si fiind, de multe ori, mult sub nivelul mediu de pregatire al rezidentilor. Doctoratele sunt finalizate formal, "ca sa fie", nefiind bazate pe comunicari stiintifice originale publicate in reviste de circulatie internationala, asa cum ar trebui si asa cum se intampla in alte universitati serioase. E si normal, din moment ce chiar si multi indrumatori au capatat acest drept in mod fraudulos, valoarea lui academica indoielnica nerecomandandu-i a deveni indrumatori. In final, ministerul intervine din nou in inchiderea cercului vicios, acceptand mai toate doctoratele. Se mai ia spaga la admiterile pe post, scrierea lucrarilor de diploma pe banda rulanta, etc.
student umf an III  | #8182
nu am dat spaga niciodata si nici nu mi s-a cerut, in schimb invat si iau bursa de merit iar in sesiunea din iarna am note intre opt si zece. Deci se poate
vasile  | #8183
Pai , ce fel de flagrant este acesta anuntat? Si credeti ca vor fi prinsi spagarii mari? Da, de unde. Astia au relatii peste tot si, la fel ca in cazul inspectiilor, vor sti dinainte si se vor feri, iar exemplele negative vor fi vreo 2-3 amariti de asistenti care isi baga si ei miinile in borcanul cu miere, dupa exemplul mentorilor lor .
ULYSSE  | #8184
Iata, stimabililor, opinia mea: a) expresia "revoltati de sumele mari de bani" si "sume mari de bani"- indica oare faptul ca, daca sumele ar fi mai mici, studentii nu ar mai fi revoltati ? sau poate "sumele" ar trebui sa nu existe, de fapt ?! ;b) "studentii straini sint jumuliti pina la piele" - inseamna oare ca respectivii sint pasari - sau ca li se ia chiar si haina de pe ei ?! ; c) "sat fara ciini" - daca au dinozauri, pt. ce le mai trebuie ciini ?! ; d) daca se anunta ca va fi flagrant, va mai cere cineva ceva ?! SALVE !
Anonim  | #8185
spaga o dau numai cei care nu invata si doresc sa treaca de examen. Am trecut prin UMF si nu am dat nici o spaga. In anul IV am avut 10 pe linie. Pila nimic. Mai mult, nu sunt din Romania....
Asa ca baieti mai bine invatati si nu pierdeti timpul cu flagrante. E multa materie...
Bai studentule, ai si neuroni?  | #8186
Aici e vorba de FENOMENUL DESPAGA, NU DE FAPTUL CA TU NU DAI PENTRU CA ESTI CONSTIINCIOS! AI INTELES?
corina  | #8187
poate da domnul si se va face ceva bun in jungla de la umf sa speram
corina  | #8188
sa vedem ce se mai joaca pe scena u m f
irina  | #8189
eu am terminat acum doi ani facultatea (UMF ) si doar cine nu vroia sa invete se chinuia sa afle cam cat sa dea spaga. Eu personal nu am platit nici un examen si nici nu mi s-a cerut asa ceva.Cat despre studentii straini, in afara faptului ca aproximativ 2% invata cate ceva, abia daca au binevointa sa spuna cateva vorbe in limba romana; eu am cunoscut straini care nu au dat spaga, au invatat si au luat examenele, asa ca nu e .......char asa de negru
Alo, se aude acolo, in vidul din craniu?  | #8190
Pentru ceilalti doi care zic ca nu e nici o problema daca inveti - dar de ce sa treaca magarii care nu invata nimic, cu spaga? Ca sa omoare pacienti dupa aia? Culmea e ca vi se pare chiar normal!

Cel mai comic a fost bajetul care "nu e din Romania" si care indeamna "la munca, baaaaa"! Mai draga minerule, in caz ca nu esti o don`soara de la Apaca, indragostita de Carol Stanciu, las-o jos, ca macane! Esti "student care nu esti din Romania" cum e si Pandele suedez!
studenta  | #8191
stati linistiti nu o sa se termine cu spaga in umf....decat atunci cand vor pleca mumiile de mosnegi care au pretentia sa le cumparam cartile care sunt in jur de 2 mil una si is reeditate de prin 75 suntem in 2007 si invatam de pe carti din 75 copiate lde la atii e aberant mai au oleaca si mor la cursuri creca tre sa fie o ambulanta pregatita tot timpul la umf e jale de babalaci
Strainul sub acoperire  | #8192
Da-mi si mie numele si prenumele, cel care nu e din Romania cu zece pe linie! Nu de alta, dar sa-ti cer un autograf... sau esti un personaj fictiv, asa-zis "clona" de internet?
Studentilor "procurori"  | #8193
Nu faceti nimic decat sa dati "material" ziaristilor. Daca tot aveti muschi asa de tari, ati gasit vreun corupt la actiunea din toamna trecuta? Sau a fost o actiune de imagine, ca si asta de acuma? Cine-i Ginju asta? Cred ca e vreun ticnit...
Profesorilor "ingerasi"  | #8194
Carol Stanciu:
- a semnat diplome false
- si-a construit vilele in timpul renovarii UMF, cat timp era rector
- a facut capusa numita "Institutul de Gastrohepatologie" (IGH), parazitand o intreaga aripa a Spitalului Sf Spiridon
- face afaceri intre IGH si proprietatile sale private
- a luat ani de zile spaga de la studenti straini prin misiti
- a influentat examenele de admitere in diverse pozitii universitare sau pentru doctorate
- si-a cocotat amanta in locul lui la conducerea IGH
- si-a folosit relatiile pentru a intra in academie, in vederea prelungirii activitatii
- turnator la securitate cu semnatura in facsimil aparuta in presa locala si centrala
Eusebiu Zbranca:
- a luat ani de zile spaga de la studenti straini
- a co-semnat diplome false de absolvire
- a oferit pozitii de doctorat sau universitare contra spaga
- si-a promovat odrasla (anca Zbranca, student slab si subdotata intelectual) in pozitia de profesor universitar
- a instaurat dictatura de clinica la endocrinologie
- s-a autointitulat decan la moase pentru a ramane in senatul UMF
- si-a folosit relatile pentru a intra in academia de stiinte medicale, in vederea prelungirii activitati pana la pensionare
- turnator la securitate cu semnatura in facsimil aparuta in presa locala si centrala

Iar lista ar putea continua... felicitari, domnilor "profesori"...
student umf  | #8195
Ia auziti, domnilor, ce e cu programul asta sau ce o mai fi el?!!...sa fim realisti: cine isi va lua raspunderea de a "turna" vreun prof!!!!!!!!!!! si apoi presa se agita uneori si mult si prost!! aici nu e oare si un joc de imagine???? universitatea noastra in raport cu altele....ce???doar la noi se da spaga??? la Cuza n-o fi tot asa???Si apoi de ce se baga cine se baga ???!!!!Fiecare sa-si vada de curtea sa!!!!Dar cine ce urmareste???!!!! Va fi interesant de vazut...........
Bursa spagilor  | #8196
La Iasi si la Bucuresti pe locul I stau umefeurile, la mare distanta. Astia sunt profesionistii spagii, cei de la alte universitati pot fi considerati mici cotcari.
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1481 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014779 (s)