Titlurile zilei

Spaima, asta este starea pe care o trăiesc în aceste zile. Ce au ales să facă unii medici din Iași, în această perioadă, când ei sunt salvarea oamenilor. Dacă ați fi în locul lor, cum ați proceda?

Publicat: 30 mart. 2020

Lucrurile neștiute despre luptătorii din linia întâi în bătălia cu coronavirus. Și-au făcut bagajele și au plecat de acasă cu ochii înlăcrimați, doar pentru a-și proteja familiile. S-au cazat într-un cămin din Iași și-și văd copiii doar prin video call. Cum distruge un virus inimile părinților deghizați în medici? În spatele costumelor albe și a unui chip care îți oferă încredere că totul va fi bine, se ascund copii, soți, soții, părinți și bunici. Au ales să lupte singuri și să-și protejeze familia.

Gesturile disperate ale cadrelor medicale de a-și proteja familiile sunt de-a dreptul înduioșătoare. Aceștia au cerut să fie cazați într-un cămin din Iași. Deși locuiesc în același oraș, își văd copiii și părinții doar online. Mulți dintre medicii ieșeni au cedat pe front și au ales să-și ia concedii medicale, alții nu mai vin la serviciu pur și simplu, iar cei mai oportuniști au ajuns să amenințe managementul spitalului că în cazul în care colaborarea nu se va desfășura conform regulilor impuse de ei, vor anunța autoritățile că nu există echipamente de protecție în spitale.

Nu îi interesează de ei, ci de familiile lor

Dezvăluiri uluitoare din spitalele ieșene. Cadrele medicale au ajuns la capătul puterilor. Ca drept urmare, au luat decizii greu de suportat atât pentru familiile lor, cât și pentru managementul spitalului în care sunt angajați. Luptătorii din linia întâi nu fac discriminare între pacienți, îi tratează pe toți în egală măsură, exact așa cum au făcut-o și până acum. Din păcate însă, noul coronavirus se extinde atât de repede încât pare că nimeni nu-i mai poate face față. Cadrele medicale nu știu dacă în fața lor vine sau nu un pacient infectat. Din acest motiv, au ales să nu mai meargă acasă.

„În acest moment, sunt 20 de cadre medicale ieșene care s-au cazat în căminul T20. Aceștia au ales să-și protejeze familiile, să nu mai meargă acasă. Majoritatea sunt cadre medicale de la Unitatea de Primiri Urgențe, loc în care expunerea este extrem de mare. Cele 20 de cadre medicale s-au cazat la T20 de la începutul săptămânii. Alți 34 de medici, asistenți și infirmiere sunt pe lista de așteptare”, spune Iulian Cozianu, președintele SANITAS Iași.

„Nu e ușor să vezi oameni care mor pe capete”

Panică, agitație, frică. Acestea ar fi doar trei dintre stările care au cuprins spitalele ieșene începând cu ziua de 10 martie, când la Iași avea să se confirme primul caz de coronavirus. De atunci a început toată isteria. Din cauza faptul că medicii depistează din ce în ce mai multe cazuri de COVID-19 în rândul pacienților care nu prezintă nicio suspiciune, cadrele medicale au devenit prompte. Astfel, au cerut autorităților să le ofere un loc de cazare pentru a nu intra, după ce merg la serviciu, în contact cu familiile lor.

„Este o stare de panică, de agitație în spitalele ieșene. Este o stare cumva justificată și firească. Nu este ușor să vezi oameni care mor pe capete din cauza coronavirusului sau să fii avertizat că orice pacient ar putea avea coronavirus. Virusul se transmite din ce în ce mai mult și în rândul cadrelor medicale și asta pentru că nu există costume de protecție. Ceea ce s-a întâmplat în Spitalul Județean din Suceava a amplificat frica cadrelor medicale în interacțiunea cu pacienții”, mai spune Iulian Cozianu.

„Nu există nicio certitudine”

Președintele Sindicatului din sănătate povestește faptul că primește zilnic telefoane de la infirmiere și asistenți care îi spun că sunt foarte speriați de faptul că își expun zilnic viața, și asta pentru că nu există costume de protecție. Aceștia strigă unanim faptul că nu se pot întoarce acasă, la familiile lor, pentru că îi pot contamina.

„Nu știi dacă pacientul din fața ta are sau nu coronavirus. Nu știi dacă, mergând acasă, îți expui sau nu familia. Nu există nicio certitudine. Acest lucru creează isteria. Cadrele medicale pleacă ca la război. Nimeni nu știe ce va fi, dacă vor ajunge sau nu seara acasă”, adaugă Iulian Cozianu.

La Boli Infecțioase, cadrele medicale s-au conformat, cer doar costume

La Spitalul de Boli Infecțioase, unde sunt tratați pacienții cu coronavirus din toată regiunea Moldovei, cadrele medicale par că s-ar fi adaptat la ideea că se confruntă cu o pandemie de asemenea amploare. Tot ceea ce-și doresc este să aibă costume de protecție pentru a nu-și pune viața în pericol. În celelalte spitale însă, isteria este mai mare pentru că apar doar câteva cazuri, iar toată această situație pare necunoscută cadrelor medicale.

„La Spitalul de Boli Infecțioase, cadrele medicale s-au conformat cu toată această situație. Nu mai există panica instalată la început. Tot ceea ce-și doresc este să aibă echipamente de protecție. În celelalte spitale, isteria este mai mare pentru că, practic, cadrele medicale se confruntă cu o situație necunoscută”, adaugă președintele SANITAS.

Reamintim faptul că în urmă cu câteva zile, o gravidă cu COVID-19 a fost transferată la Maternitatea „Elena Doamna”, iar cadrele medicale au blocat accesul femeii în unitatea medicală, și asta din cauza panicii. Au protestat și ar fi fost în stare să lase femeia să moară pe targă numai să se protejeze. Președintele Sanitas spune că acest lucru se întâmplă deoarece cadrele medicale nu sunt adaptate la necunoscut.

Medici care profită de pandemie

La Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași, cadrele medicale se „îmbolnăvesc” pe capete. Acestea anunță conducerea spitalului în ultimul ceas că nu se mai pot prezenta la locul de muncă, lăsând descoperite secțiile în care activează. Unii aleg să amenințe conducerea spunând că în cazul în care vor fi sancționați pentru faptele lor, vor spune tuturor că nu există în spital materiale de protecție. Dar cine are oare, în acest moment, echipamente de protecție care să asigure depășirea cu bine a perioadei de pandemie? Nicio țară la nivel mondial. Noul Coronavirus scoate la iveală putreziciunea din sistemul medical ieșean și faptul că nu toate cadrele medicale au jurat responsabil că vor fi în folosul pacientului. Conducerea spitalelor se chinuie să convingă în acest moment cadrele medicale să nu renunțe la lupta la care au pornit.

Surse ale redactorilor cotidianului BUNå ZIUA IASI susțin că, în Spitalul de copii, cei mai fricoși medici au ales să-și ia vacanță fix în perioada în care este cea mai mare nevoie de ei. Se pare că nici rezindenții nu sunt atât de curajoși. Mai bine de 15 rezidenți care făceau triajul pacienților în cortul din curtea spitalului au sunat să anunțe că sunt bolnavi.

Reducerea interacțiunii între cadrele medicale

Dacă la Spitalul „Sf. Maria” unele cadre medicale par să profite de toată această situație, în alte spitale managementul a făcut reguli stricte și clare pe care toată lumea le respectă. Există o prevedere legală menită să împartă personalul medical pe ture pentru a evita cât mai mult interacțiunea și, astfel, răspândirea coronavirusului.

„Există un grafic de ture și gărzi pentru a diminua intersecția personalului medical. Astfel, o tură lucrează 14 zile și apoi stă acasă 14 zile și invers, cu următoarea tură. La unele spitale, pentru că s-a redus activitatea, unele cadre medicale au intrat în concediu. La alte spitale însă, mi-ar plăcea să cred că unii nu au dat bir cu fugiții. Nu este posibil ca cei din linia întâi să se ascundă. Totodată, pentru a diminua interacțiunea la laborator, cadrele medicale merg o singură dată cu toate probele, spre deosebire de odinioară când mergeau imediat după recoltarea fiecărei probe. S-a redus interacțiunea și cu pacientul, dar și între colegi, apelându-se cel mai des la comunicarea telefonică”, încheie Iulian Cozianu, președintele Sanitas Iași.

În concluzie, nu știi dacă e corect să judeci cadrele medicale pentru frica de a nu-și pune viețile în pericol sau dacă e corect din partea lor să se retragă exact când e cea mai mare nevoie de ele.
Comentarii
 • Retragerea pe viață a dreptului de a profesa și dosar penal pentru infracțiunea săvârșită este măsura cea mai corecta pentru astfel de indivizi, care nu sunt oameni.
  După ce își ispășesc pedeapsa sa fie nevoiți să profeseze în alt domeniu de activitate.

 • Cum dracu’ma,tot iulian șpagă -asistent sef comentează despre doctori?Dar asistentele nu se c…a pe ele?Ca la ilenutza doamna se vedea pe camere ca au ieșit maimuțele cu toatele ,si buba s-a spart doar in capul doctorilor.Aia măcar nu fura din medicație si din Alimentația bolnavilor.

 • Au salarii de zeci de mii de lei pe care multi dintre ei nu le merita. Sunt platiti sa-si faca datoria(macar atat nu mai vorbim de devotament).Ce-ar fi ca toata lumea care lucreaza in situatii de risc sa abandoneze?? Cei care au abandonat sa fie eliminati din sistem!!!!

 • In concluzie _ ce rau au facut ca, au luat cate o sticla de suc, avand in vedereca nu ai voie sa circuli la orce ora, copii stau inchisi in casa si daca eai din potia ta un suc si duci la un copil care te astapta acasa. Probabil ca pe hurmuz. nu il asteapta nimeni pentru ca, copii lui sunt imprastiati prin sat, pe la femeile !!!!

 • Mai bine i-ati ataca pe cei care au contribuit la situatia actuala a intregului sistem sanitar romanesc, si care acum stau la dos. Ii atacati pe cei care sunt nevoiti sa va apere, inclusiv pe voi poate, fara echipamente de protectie. Nu va doresc sa ajungeti in spitale sa vedeti realitatea crunta, nici pe cei care ati comentat, nici pe asa zisul jurnalist. Apropo, realitatea va fi vizibila in viitor, nu o s-o mai puteti ascunde sub pres, ca pana acum. Si din pacate vor muri oameni, si personal medical si pacienti. Incercati sa lasati manipularea, macar in aceste vremuri.

 • Nebunilor de furat stim cu toti ca se fura noaptea nu ziua, din alimentatia bolnavilor! tu de ce ai luat din alim. bolnavilor ? pt ca esti pe lista, te c…ci pe tine cinstitule, roman cinstit ai vazut ? roman cu suflet da, probabil ca nu ai copii si nici suflet.

 • După cum se vede fug cei care se laudă mereu că sunt în prima linie. Prima linie sunt infectioasele, pneumo, upu, ambulanțele. Sunt doar câțiva. Ăștia pleacă cu bagajele, ei te plimbă cu mașina, ei te tratează. Nu am auzit comentarii din partea lor. Dacă pică ăștia ce înseamnă, că mă duc la un spital și mă tratez singur?

 • Ca medic, cum sa nu existe frustrare cand stii ca ti se impune sa nedreptatesti un pacient ?
  Exemplu: iti vine ditai familia de „italieni”, parintii plus 2 copii. Infectati. Neplatitori de taxe in Romania, ei nu contribuie cu NIMIC la bugetul CAS. Si ti se impune sa ii tratezi, in timp ce un alt bolnav, asigurat CAS si cu toate taxele platite la zi catre bugetul Țării sta si asteapta in picioare. Nu e frustrant ?
  ( Aaa, celelalte 2 progenituri, sanatoase, au fost luate de Protectia Copilului, alta cheltuiala de la bugetul de stat. De ce ? Pentru ca familia „repatriata” NU ARE nici o alta ruda aici in tara. Nimeni. La ce au mai venit ? La mancare si tratament gratis !)

  Adaugati la asta lipsa echipamentelor de protectie sanitara. De ce sa ne imbolnavim noi din cauza unor neica-nimeni ?

 • Asta e alta discutie;dr care „s-au imbolnavit” brusc au ales sa se protejeze, n-au facut asta ca sa protesteze ca-i trateaza, pe cei care nu au asigurare. Cat despre „italieni” sustin ca ar trebui gasita o modalitate prin care sa plateasca serviciile medicale de care beneficiaza.

 • Bai, avocatul lui peste, voi nu aveti dreptul sa vorbiti!!! Voi, ce nu aveti mama, nu aveti tata, nu avetiD-zeu, voi vorbiti? Arata-mi o SINGURA lege in lumea asta care obliga medicul sa-si puna viata in pericol!!! Esti imbecil??? Medicul este dator sa faca tot ce poate conform pregatirii sale, dar nu sa-si puna viata in pericol, NICIODATA! Daca personalul medical NU este protejat si se duce pe „copca”, cine va mai trateaza, imbecililor???

 • PS. Bravo lor!!! Daca nu li se ofera minima protectie si minimul respect pentru asi proteja sanatatea si viata, sa faca bine sa se ocupe EI de protectia lor si a familiilor lor, iar la altii sa se gandeasca doar in masura posibilului. Dupa furtuna, sa faca bine sa se uite spre alte zari, sa-i lase pe „avocati” si alti „moralisti a toate stiutori” sa se trateze singuri.

 • Nici militarii nu trebuie sa isi puna viata in pericol, nici pompierii, nici soferii ca poate da un dobitoc peste ei pe strada, nici electricienii, ca poate se curenteaza, nici maturatorii de pe strada ca poate se intoxica cu praf, nici brutarii ca mor de caldura, iar lista poate continua la nesfarsit…

 • Dr sunt prea lacomi. Nu ii mai satura dracu de bani. Foarte putini își exercita profesia cu dragoste ptr oameni. Auzi tu sa își ia concediu în momente ca acum? Sa se publice numele jigodiilor.

 • Pentru ”opinie personala”:
  În multe universități, absolvenții facultăților de medicină rostesc la sfârșitul ceremoniei de încheiere a ciclului universitar jurământul lui Hippocrate:

  „Jur pe Apollo medicul, pe Esculap, pe Higea și Panacea și pe toți zeii și zeițele, pe care îi iau ca martori, că voi îndeplini acest jurământ și poruncile lui, pe cât mă ajută forțele și rațiunea:

  Să respect pe cel care m-a învățat această artă la fel ca pe propriii mei părinți, să împart cu el cele ce-mi aparțin și să am grijă de el la nevoie; să-i consider pe descendenții lui ca frați și să-i învăț această artă, dacă ei o doresc, fără obligații și fără a fi plătit.
  Să transmit mai departe învățăturile acestei arte fiilor mei, fiilor maestrului meu și numai acelor discipoli care au jurat după obiceiul medicilor, și nimănui altuia.
  Atât cât mă ajută forțele și rațiunea, prescripțiunile mele să fie făcute numai spre folosul și buna stare a bolnavilor, să-i feresc de orice daună sau violență.
  Nu voi prescrie niciodată o substanță cu efecte mortale, chiar dacă mi se cere, și nici nu voi da vreun sfat în această privință. Tot așa nu voi da unei femei un remediu abortiv.
  Sacră și curată îmi voi păstra arta și îmi voi conduce viața.
  Nu voi opera piatra din bășică, ci voi lăsa această operație celor care fac această meserie.
  În orice casă voi intra, o voi face numai spre folosul și bunăstarea bolnavilor, mă voi ține departe de orice acțiune dăunătoare și de contacte intime cu femei sau bărbați, cu oameni liberi sau sclavi.
  Orice voi vedea sau voi auzi în timpul unui tratament voi păstra în secret, pentru că aici tăcerea este o datorie.
  Dacă voi respecta acest jurământ și nu îl voi călca, viața și arta mea să se bucure de renume și respect din partea tuturor oamenilor; dacă îl voi trăda devenind sperjur, atunci contrariul.”

 • Opinie personala esti imbecil?
  Eu cred ca nu, dar esti incult si te mai si lauzi! Mai citeste istoria medicinei sau daca iti este foarte greu cauta pe internet sa vezi cati medici au cazut la datorie pana acum, de mii de ani, fara masti de protectie, fara dezinfectanti, fara nimic.
  Au cautat sa practice medicina, uneori numai cu apa simpla sau nici macar cu atat. Dar au fost si sunt eroi si vor fi slaviti mereu!
  Acestia sunt doar niste lasi, care merita pedeapsa maxima si dispretul suprem!

 • Te dai Avocat ? nu esti avocat, esti o intrusa ce eai apararea nesimtitilor, ai o ura si o rautate in tine ! si avocat daca ai fi tot tepar esti, avocati stiu sa minta si sa insele, dupa bani o vand si pe masa ! eroi stim cu toti ca sunt eroi !! da eroi cu 5 mi euro pe luna si s….ga cit pe luna !

 • Avocat nu mai ai de lucru da ! este stare de urgenta da ! si te ocupi de scris povesti doamna Avocat, o sa treaca si asta si o sa fi din nou pe cai mari !

 • De acord niște lași, mulți dintre ei total nepregătiți pentru care primează doar banul. Sa stea Politia cu ochii pe ei ca prea au făcut numai rău oamenilor. La pușcărie cu gunoaiele care nu ar trebui sa îmbrace niciodată halatul alb.

 • O.P toti sunt la fel, dar nu este momentul pentru a lua dcizi cine este si ce trbuie sa faca, avem justitie ,are cine sa se ocupe de hotarari, tu mai lasa critica si pastreaza parerile pt. tine, nu alege paile uscate din gradina, toti sunt oameni si fiecare cu pacatul lui .

 • Iaca na, da cine este politia vreun sf. Petru, avocat teai schimbat in opinie proprie, iti dau o lingura poate nu ai cu ce sa manaci…..!

 • La mina de carbuni, nu la cea de sare cu ei!
  Fiind stare de URGENTA/RAZBOI, Curtea Martiala sa/i judece si sa/i condamne din prima!
  In ultimii zeci de ani nu se mai face armata; doar cativa mai mergeau in Afganistan etc, pentru bani si pensii! Candva dadeai admitere la Medicina, faceai mai intai 9 luni de armata, apoi faceai medicina! Stiau ce este Ordinul, il executau imediat ce-l primeau!
  In timp de razboi, Antonescu rezolva imediat cu nesupusii!

 • bai avocat facut la ff ,trimiti soldatul la lupta fara pusca si munitie,pompierul fara casca,masca,si combinezon sa stinga focul;electricianul,minerul etc fara echipament de protectie ?nebunule pai asta inseamna carne de tun

 • Nu putem fi izolati de familie,cazarea se face doar pentru „pile”,pentru cei care sunt in concedii,suntem obligati sa ne contaminam noi si familia

 • bai avocat facut la ff ,trimiti soldatul la lupta fara pusca si munitie,pompierul fara casca,masca,si combinezon sa stinga focul;electricianul,minerul etc fara echipament de protectie ?nebunule pai asta inseamna carne de tun

 • Nu putem fi izolati de familie,pana si cazarea e doar pentru „pile”,pentru cei care sunt in concedii !!!noi ceilalti,din prima linie,sa ne contaminam pe noi si altii

 • „Avocat” esti un CRETIN, nimeni nu ma poate obliga sa merg in fata gloantelor cu mainile goale decat daca, intr-adevar, nu am arme. Medicina gratuita sa faci TU! Asa ceva nu exista niciunde!!! Nu este cazul situatiei de fata, dar sa impingi personalul medical sa lupte fara nici-un mijloc de protectie(dar faci licitatii dubioase si specula!) este CRIMA bai, avocatul lui peste. Bine ca stiti sa urlati aia de stati prin casa si faceti pe moralistii. Apropo, de la Hippocrate incoace s-au schimbat multe.. Si inca ceva bai, avocatule, am salvat sute, sau poate mii de vieti la viata mea(am cca 5000 de interventii chirurgicale la activ si Nu am pierdut macar un pacient, nu mi-a murit nimeni, multumesc sortii pentru asta), dar nu mi-am pus, pe cat posibil, niciodata viata in pericol pentru ca daca eu(eu la modul simbolic) mor, mai mor alti 10, sau 100 ce, unii macar, ar fi putut fi salvati ba, IMBECILULE. In timp ce voi in vreme de „razboi”(ca acum) nu valorati… NIMIC!!! In astfel de vremuri, momente, se vede cine are, cu adevarat, valoare pentru o societate(profesorii, medicii, inginerii, meseriasii, pana si femeia de spala WC-urile e mai utila decat tine).

 • Da. Pentru ăla cu mii de operații și niciun pacient asasinat. Las-o moale că deja măcăne și cred că azi nu ți-ai luat medicația prescrisă de psihiatru. Nu-i așa?

 • FRUSTRATULE de „medicutu’…”, sa moara capra vecinului, asa e? Nu e nici primul nici ultimul ce a avut, pana acum, norocul sa nu piarda un pacient, dar nu e timpul pierdut daca asta mangaie dorinta unui RETARDAT ca tine, depinde de caz, de complexitate, de cati ani de activitate mai are…

 • Ideea că un chirurg salvează mii de vieți și nu pierde un singur pacient este inoculată în conștiința colectivă de necunoașterea practicii medicale de către marea masă a cetățenilor. Și de avocații care câștigă toate cazurile, la fel. Haideți să analizam cu toții că sunt niște neadevăruri.

 • Iti dau perfecta dreptate, numai cine nu munceste nu greseste, asa este. Am si gresit, poate un diagnostic nu s-a „mulat” exact pe realitate si am intervenit unde nu trebuia, am reintervenit pentru hemoragii in postoperator(la toti ni se intampla) si nu neaparat din vina mea… Poate nu am fost explicit, e vina mea, NU am pierdut nici un pacient pe masa de operatie desi am avut urgente majore, cazuri dificile, la limita, cu care am fost obligat sa ma confrunt. Altfel, pacienti operati de cancer si care dupa niste luni, sau ani s-au pierdut, asta da, dar aici sunt „n” factori de luat in seama.

 • Trist este ca acum încep sa se revolte de condiții ! Realmente condiții atat pt pacient cât și pt medici nu au fost niciodată pt ca sistemul medical românesc este praf ! Dar când a existat doar riscul pacientului și nu al lor sau complăcut pur și simplu pt plicul de bănuți șpagă ! De ce nu au protestat și demisionat înainte de Dușmanul nevăzut ? Trist .. și scandalos ! Sigur , cu mici excepții ( m-aș bucura sa cred ca 20% din personalul medical sunt oameni de caracter care nu accepta mici atenții ) ! Și sa nu ne explice ca salariul e de mizerie , mam uitat de curiozitate pe lista salarială a medicilor au salarii f ok, 10.000 RON lunar in România sunt bani mulți !

 • In primul rand, pentru dumneata, domnule/doamna jurnalist, adresarea e „medicii rezidenti” sau „domnii doctori”, ca nu am mers la cursuri impreuna si nici nu am petrecut noptile in sesiune invatand cot la cot, ziaristii erau in club sau in alte activitati recreative, de obicei. Fiecare dupa necesitati.
  In al doilea rand, nu stiu de unde aveti aceste „surse” dar nu ar strica sa le revizuiti veridicitatea, caci informatiile dvs, ca in majoritatea cazurilor, sunt total eronate. Exista medici cu probleme serioase de sanatate, descoperite anterior acestei pandemii, care, trimisi in linia I, nu ar face decat sa se infecteze foarte usor cu acest virus, apoi sa il raspandeasca in randul personalului medical – astfel, am avea toate sansele sa ajungem Spitalul Suceava versiunea 2.0. Ce e drept, in acest caz, ati mai avea sursa de cateva articole la fel de proaste ca tot continutul acestui site, stim, e mai dificil cu subiectele „senzationale” in perioada asta…
  In niciun caz numerele vehiculate de dvs nu sunt nici macar aproape de realitate, dar asa este cand nu ai subiecte, nu ai aplecare catre meserie, nu ai talent, te intorci la clasicul subiect – medicii si ce nenorociti sunt ei ca nu se duc sa se pupe cu pacientii confirmati COVID-19, ca sa va salveze pe voi. Peste cateva saptamani, cand un procent semnificativ din medici va fi infectat, cand o parte dintre noi vor fi intubati si cand unii vor muri, sunt curioasa cine o sa va mai ingrijeasca pe dvs, pacientii.
  Astept cu nerabdare ziua cand aceasta instigare continua la ura fata de personalul medical si de sistemul sanitar, atunci cand este fara motiv, va lua sfarsit.
  Pana atunci, nu va doresc sa ajungeti in situatia in care sa sperati ca sistemul romanesc sanitar plin de „spagari nenorociti”, „fricosi”, „corupti”, va fi speranta dvs la viata sau salvarea de la moarte, caci s-ar putea sa aveti o surpriza placuta, si apoi sa nu mai aveti subiecte „extraordinare”.

Adauga un comentariu