Eveniment-Social

Spaima femeilor bolnave de cancer de col uterin, eliminata printr-o operatie

Publicat: 11 apr. 2013
1

@ Un diagnostic cumplit poate schimba viata si planurile pentru orice femeie @ Cancerul de col uterin ingrozeste orice ieseanca, la gandul ca nu va mai putea avea copii @ O interventie chirurgicala la Institutul de Oncologie poate face adevarate minuni

Iesencele care afla ca sufera de cancer de col uterin ajung sa se cutremure de gandul a ceea ce va urma. Interventiile chirurgicale care se impun in aceste situatii, urmate de sedintele de chimioterapie, ingrozesc orice femeie, care si-a planuit o viata de familie. La Institutul Regional de Oncologie Iasi, tinerele care primesc acest diagnostic au toate motivele sa nu cada intr-o depresie profunda. O interventie chirurgicala poate sa le redea speranta ca vor putea ramane insarcinate si ca se vor simti femei in continuare. Aceasta operatie miraculoasa presupune ani de experienta din partea specialistilor, care se incumeta sa ofere o sansa femeilor bolnave de cancer de col uterin. Practic, prin acest tip de interventie chirurgicala, se indeparteaza colul uterin si tesuturile adiacente si se pastreaza corpul uterin, trompele si ovarele. „Leziunile maligne de col uterin in stadiu incipient, in special in cazul pacientelor tinere, pot avea si o alta rezolvare chirurgicala. Am intalnit multe paciente care se ingrozeau la gandul ca nu vor mai putea avea o sarcina sau femei care aveau copii, dar isi doreau sa aiba in continuare menstruatie. In aceasta situatie am decis sa incep sa fac un alt tip de interventie chirurgicala conservatoare, care difera de functia clasica. Dupa operatie, pacientele diagnosticate cu cancer de col uterin raman cu trompele si ovarele, avand posibilitatea sa ramana insarcinate si sa-si mentina perioada menstruala. Operatia se poate face pe cale vaginala sau abdominala. Acest tip de interventii se mai realizeaza la Bucuresti si la Targu Mures, iar la nivel mondial au fost inregistrate in anul 2011 doar 557 de astfel de interventii chirurgicale”, a precizat dr. Nicolae Ioanid, medic primar obstetrica-ginecologie in cadrul Institutului Regional de Oncologie Iasi.

29.000 de iesence testate

In cadrul Institutului de Oncologie au fost operate prin aceasta metoda trei femei, pe lista de programare fiind alte patru iesence diagnosticate cu cancer de col uterin. Doua dintre paciente au reusit sa ramana insarcinate, dar din pacate, sarcinile au fost intrerupte din evolutie printr-un avort spontan. De la inceputul anului, aproximativ 29.000 de femei si-au facut testul Papanicolau in cadrul Programului National de Screening pentru cancer de col uterin, in conditiile in care in luna decembrie doar 8880 de iesence au fost testate gratuit. Anul trecut au fost inregistrate 101 teste pozitive, cazuri in care iesencele au aflat cu surprindere ca au cancer. „Majoritatea celor care au primit un raspuns pozitiv au beneficiat si de consiliere. Este o un diagnostic care iti poate schimba planurile si viata. Efectele programului de screening incep sa se cunoasca, cazurile descoperite fiind in stadiu precoce si cu mai multe sanse de a invinge boala. Orice ieseanca se poate adresa medicului de familie pentru a cere informatiile necesare, dupa care beneficiaza de testare gratuita la noi, in maternitati sau in spitalul din Pascani”, a completat dr. Nicolae Ioanid.

Adauga un comentariu