Eveniment-Social

Spalatorul de bani. Si retorica sa

Publicat: 25 apr. 2016
1
Este fantastic. Traian Basescu acuza, in direct, la o ora de varf, in emisiunea lui Victor Ciutacu, faptul ca procurorii si judecatorii lucreaza dupa Coduri care au 40 de articole declarate drept neconstitutionale. Si totul se intampla dupa ce el insusi este acuzat de o infractiune extrem de grava. De spalare de bani. De ce retorica sa este nu numai viciata, ci si vicioasa? Nu pot sa uit. Am scris, nici eu nu mai stiu, cate analize pe aceasta tema. A celor patru Coduri, Penal, de Procedura Penala, Civil si de Procedura Civila, promovate sub regimul Basescu. Si promovate, nu oricum. Ci printr-o procedura nedemocratica. Ca sa nu spun, anti-democratica. Prin asumarea raspunderii. Adica, fara dezbatere. Fara dezbatere publica. Fara dezbatere parlamentara. Paternitatea acestor Coduri si-a asumat-o un triumvirat. Alcatuit din Traian Basescu, Monica Macovei si Catalin Predoiu. Esecul este, intr-adevar, total. Nu trece luna, si, sesizata fiind, Curtea Constitutionala a Romaniei mai da de pamant cu cate un articol din aceste Coduri. Noile Coduri au facut vraiste in justitia romana. Si nu numai in materie penala.
Catalin Predoiu este bine mersi. Pana de curand a fost candidat de prim-ministru. Cum am scris de mai multe ori, fostul-viitor prim-ministru. Iar acum incearca sa ia Primaria Generala. Nu va reusi. Pentru ca opinia publica, indiferent cat de hulita este ea, nu iarta. Monica Macovei lucreaza pe bani grei la Uniunea Europeana. S-a ajuns. Si incearca sa mai faca jocuri prin Romania. La fel de macabre. Iar Traian Basescu, iata-l, pe post de spalator de bani. Ex-presedintele Romaniei este privilegiatul unui  consistent dosar penal. Privilegiat la propriu, si nu la figurat. Pentru ca, in cazul lui, procurorii au gasit de cuviinta sa nu-l citeze la sediu. Cum se intampla cu toata lumea. Au fost manierati. L-au cautat la domiciliu. Unde au avut o discutie amicala cu el. Si, apoi, au consimtit ceea ce le-au refuzat tuturor celorlalti oameni anchetati. Si anume ca avocatii sai, ai prezumtivului spalator de bani, sa mearga la Parchet pentru a  studia dosarul. Nu si el. Iar abia apoi incep declaratiile, interogatoriile si asa mai departe.
Si, in aceste conditii, dupa un an si jumatate de la incheierea mandatului, cand, in fine, se pare ca este luat la intrebari de catre procurori, Traian Basescu explodeaza. Si acuza sistemul ticalos. Si, in primul rand, cele patru Coduri. De care este total responsabil. Pentru a face suficiente valuri, el vorbeste despre seful DNA, Laura Codruta Kovesi. Spunand ca si aceasta a obtinut „grade” de la domnul Gabriel Oprea, pe vremea cand acesta era ministru al Apararii. Si, un doctorat parat. Ca si Coldea. Seful de facto al SRI. Inca. Traian Basescu toarna gaz peste foc. Si o face in stilul sau. Cu care suntem toti obisnuiti. El este in epicentrul unui urias scandal. De coruptie la varf. Operatiunea de spalare a banilor este doar o mica parte din combinatiile financiare ilegale de care se face vinovat. Intr-o incercare nebuneasca de a iesi din vizorul unei justitii pe care nu se teme sa o condamne, el lanseaza nenumarate acuzatii indreptate impotriva altora. Poate ca sunt reale. Dar acestea nu-l absolva pe el. Retorica lui Traian Basescu este de tip securist. Dupa manual. Dupa manualul de la Gradistea. Sau de alta scoala a Securitatii faimosului lagar comunist. Poate chiar dupa scoala de la Borodinov. El, Traian Basescu, stie la ce ma refer!

Vezi si Traian Basescu isi poate studia dosarul inainte sa fie audiat ca suspect 

Comentarii
Adauga un comentariu