Hardware

Spark tableta care are ca SO Linux

Publicat: 31 ian. 2012
5

Piața tabletelor este una aglomerată și va fi și mai aglomerată în viitor în cazul în care toți analiștii nu greșesc când vorbesc despre evoluția din următorii ani, însă tableta Spark este un produs deosebit. Față de sistemele mai mult sau mai puțin deschise precum Android, iOS sau BlackBerry OS, Spark rulează Linux.

Fabricată de o companiei chineză, Spark este o tabletă cu ecran de 7” și suprafață touch capacitiva care are la bază un procesor Amlogic AML8726-M. Acesta include un nucleu ARM Cortex-A9, un procesor grafic ARM Mali-400MP și un decodor hardware pentru fluxuri video 1080p, oferind o putere suficient de mare pentru o tabletă care va costa doar 200 de euro. Ceea ce este cu adevărat interesant la tableta Spark este însă sistemul de operare – acesta rulează Mer, o derivație a platformei MeeGo care este întreținută de comunitatea open-source peste care s-a adăugat interfața Plasma, parte din mediul grafic KDE 4.0.

Spark oferă astfel un mediu cu adevărat deschis și liber atât pentru dezvoltatorii de aplicații QT și QML cât și pentru entuziaștii Linux, care beneficiază de o tabletă cu specificații decente care rulează un sistem de operare deschis.

Specificațiile Spark mai includ două porturi MicroUSB, o conector HDMI și slot MicroSD, oferind posibilități de extindere mai bune decât cele oferite de tabletele ieftine disponibile acum pe piață.

Adauga un comentariu