Eveniment-Social

Special! Un obiect spectaculos, legat de marele sculptor Constantin Brâncuși, poate fi admirat, în premieră, la Ateneul Național din Iași – VIDEO

Publicat: 17 feb. 2021
Ateneul Național din Iași și marele sculptor român Constantin Brâncuși
Vineri, 19 februarie 2021, la împlinirea a 145 de ani de la nașterea marelui artist român Constantin Brâncuși, Ateneul Național din Iași organizează o serie de evenimente în premieră pentru publicul iubitor de artă și frumos. Principalele evenimente ale zilei de 19 februarie sunt expoziții de sculptură, pictură și fotografie, un concert al Corului "Marii Uniri", alături de Corul de Copii al Municipiului Iași. Va fi și o proiecție a documentarului "Constantin Brâncuși - coloana sau lecția despre infinit"

La împlinirea a 145 de ani de la nașterea marelui artist român Constantin Brâncuși, vineri, 19 februarie 2021, Ateneul Național din Iași a organizat o serie de evenimente în premieră pentru publicul iubitor de artă și frumos. Expoziții de sculptură, pictură și fotografie, un concert al Corului „Marii Uniri”, alături de Corul de Copii al Municipiului Iași și o proiecție a documentarului „Constantin Brâncuși – coloana sau lecția despre infinit” au fost principalele evenimente

Vineri, 19 februarie 2021, la împlinirea a 145 de ani de la nașterea marelui artist român Constantin Brâncuși, Ateneul Național din Iași a programat evenimente în premieră pentru publicul iubitor de artă și frumos. A fost vorba despre expoziții de sculptură, pictură și fotografie, un concert al Corului „Marii Uniri”, alături de Corul de Copii al Municipiului Iași. A fost și o proiecție a documentarului „Constantin Brâncuși – coloana sau lecția despre infinit”.

Programul de manifestări va începe la ora 13:00, cu lansarea proiectului cultural „Luna Sculptorilor Români”

Programul de manifestări a început la ora 13:00, cu lansarea proiectului cultural „Luna Sculptorilor Români”. Sculpturi semnate de artiștii Ion Irimescu, Marcel Guguianu, Richard Hette, Oscar Han, Ion Jalea, Ion Iancuț, Dan Covătaru, Gheorghe Adoc, Gabriela Adoc, Rădulescu Gir, Boris Caragea, Cornel Medrea, Gheorghe Munteanu, Felix Aftene, Iftimie Bârleanu, Gheorghiță Brădățanu, Constantin Crengăniș, Vladlen Babcinețchi, Alin Neacșu, Leontin Păun, Lucian Smău sau Sorin Purcaru au putut fi admirate în foaierul Ateneului ieșean. Totodată, lucrări din patrimoniul Facultății de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” (UNAGE), specializarea sculptură, al Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” sau al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” din Iași au mai putut fi admirate atât la interiorul, cât și la exteriorul clădirii.

Alături de cele peste 40 de lucrări de sculptură, publicul va putea observa, în premieră, o scrisoare scrisă și semnată olograf de către marele sculptor Constantin Brâncuși

Expoziția și scrisoarea lui Brâncuși vor putea fi vizionate timp de 30 de zile, iar taxa de vizitare este de 5 lei. Programul dedicat acestei zile a continuat cu vernisajul expoziției de fotografie „Creația lui Brâncuși”, de la ora 13:30, în Mica Galerie de Artă, aflată la etajul întâi al Ateneului. Expoziția a conținut fotografii ale celor mai cunoscute opere create de Constantin Brâncuși. De la ora 14:00, în Galeria Veche a avut loc vernisajul unei expoziții de fotografie semnată Iftimie Bârleanu. De la ora 17:00, la Capela Artiștilor din cadrul Ateneului Național din Iași va fi oficiată slujba de pomenire a marilor sculptori români, trecuți la cele veșnice.

Începând cu ora 18:00, pe fațada Ateneului vor fi proiectate imagini ale marilor sculptori români. De asemenea, Ateneul va fi iluminat arhitectural în culorile tricolorului (albastru, galben și roșu). De la ora 19:00, la Sala „Eduard Caudella” – Casa „Balș”, a UNAGE, va avea loc un concert omagial al Corului „Marii Uniri”, dirijor Andrei Fermeșanu, alături de Corul de Copii al Municipiului Iași, dirijat de Raluca Zaharia. Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile, cu respectarea măsurilor de distanțare socială.

La Cinema Ateneu va rula filmul „Constantin Brâncuși – coloana sau lecția despre infinit”

Ziua se încheie la Cinema Ateneu, unde, de la ora 20:00, va rula filmul „Constantin Brâncuși – coloana sau lecția despre infinit”, un documentar semnat de Laurențiu Damian. Biletele pentru proiecție costă 12 lei și pot fi achiziționate on-line, de pe site-ul www.cinemaiasi.ro, sau de la casieria Ateneului. Evenimentele sunt organizate de Ateneul Național din Iași, în parteneriat cu Facultatea de Arte Vizuale și Design, din cadrul UNAGE, secția sculptură, coordonatori (decan) lect. univ. dr. Adrian Stoleriu și lect. univ. dr. Mircea Ștefănescu, Colegiul „Octav Băncilă”, coordonator prof. Gheorghe Gheorghiță-Vornicu, director, Vlad Baba, managerul școlii „Titel Popovici” și Ana Maria Negară, profesor al clasei de sculptură.

Adauga un comentariu