Magazin

Specialistii au descoperit! Iata de ce nu putem prinde MUSTELE!

Publicat: 16 sept. 2013
1

Ca sa intelegem de ce sunt mustele greu de prins cercetatorii ne sugereaza sa ne amintim scena din Matrix in care Neo se fereste de gloantele care vin spre el: este suficient sa vizualizam cum timpul trece incet, foarte incet.

Cu cat animalul este mai mic si rata sa metabolica mai mare, cu atat timpul trece mai incet pentru respectivul animal, au constatat cercetatori de la Trinity College din Dublin. Cu alte cuvinte, pentru o gama larga de specii, perceptia timpului este legata direct de marime, iar animalele mai mici decat oamenii vad lumea in ralanti.

Studiul publicat in jurnalul Animal Behaviour a avut in vedere capacitatea animalelor de a distinge fascicule separate de lumina intr-o emisie intermitenta.

„Frecventa critica de fuziune a scanteierii” – punctul de la care sclipirile de lumina par sa se contopeasca, asa incat o emisie de lumina pare constanta – ofera o indicatie in ce priveste perceptia timpului.

„Exista o mare diferenta intre speciile mari si cele mici. Animalele mai mici decat noi vad lumea in slowmotion” – a notat dr. Andrew Jackson, conducatorul studiului. Mustele pot percepe licaririle de lumina de patru ori mai repede decat omul. Ne putem imagina ca o musca vede lumea literalmente cu incetinitorul, potrivit dr. Jackson.

Intr-un mod similar s-ar putea explica si faptul ca timpul pare sa se accelereze pe masura ce imbatranim, a adaugat cercetatorul.

„Este tentant sa consideram ca pentru copii timpul se misca mai incet decat pentru adulti” – a spus Jackson, precizand ca a decis sa realizeze acest studiu dupa ce a constatat ca intotdeauna copiii mici par foarte grabiti. „In cazul oamenilor, acea frecventa critica este legata de perceptia subiectiva a persoanei in ce priveste timpul, iar acest lucru se schimba cu varsta”, a mentionat dr. Jackson.

Studiul a avut in vedere peste 30 de specii, intre care rozatoare, soparle, pui de gaina, porumbei, caini, pisici sau testoase.

Prof. Graeme Ruxton de la Universitatea St. Andrews din Scotia, care a participat de asemenea la studiu, a remarcat un alt aspect: „A dispune de ochi care trimit la creier informatii noi cu o frecventa mult mai ridicata decat ochii nostri nu valoreaza prea mult atunci cand creierul nu poate procesa informatia respectiva la fel de rapid. In aceste conditii, actualul studiu pune in lumina capacitatile impresionante ale unora din cele mai mici creiere de animale. Chiar daca nu gandesc probabil prea profund, mustele sunt capabile sa ia decizii foarte rapid”.

Sursa: rtv.net

Comentarii
Adauga un comentariu