Actualitate

Specialistii au ramas uluiti de ce au gasit in hainele vandute in Iasi

Publicat: 05 apr. 2015
1

@ Iesenii habar nu aveau ca erau pacaliti in ultimul hal @ Mai multe controale amanuntite au scos la iveala grave nereguli @ Produsele au fost retrase de pe piata, iar firmele sanctionate

Clientii au cumparat cu incredere din aceste magazine si nu si-au inchipuit niciodata ca pot fi pacaliti. Desi erau convinsi ca ceea ce scrie pe etichete este in conformitate cu ceea ce cumpara, habar nu aveau ca au cheltuit bani degeaba. Insa toate neregulile au fost descoperite in urma controalelor efectuate de specialisti. Zeci de produse au fost retrase de la comercializare, iar operatorii economici au fost amendati cu 10.000 de lei. Controalele tematice la produsele textile efectuate în judet de catre comisarii din cadrul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor, dar si de catre comisarii din tara au scos la iveala grave nereguli. Acestea reprezinta o adevarata batjocura a comerciantilor la adresa consumatorilor, care au pacalit cu buna stiinta clientii. Din cei 25 de operatori economici din acest domeniu verificati, majoritatea au incalcat legislatia in vigoare privind protectia consumatorilor.

Astfel, comisarii au prelevat si probe pe care le-au trimis la Iaboratoarele Larex. Rezultatele au fost cu adevarat ingrijoratoare. Cea mai grava abatere descoperita a fost ca produsele etichetate cu bumbac 100 la suta contineau, în fapt, sub 60 la suta din acest material. Astfel, îmbracamintea marcata cu suta la suta bumbac avea mai mult continut de elastan si poliester. De asemenea, alte deficiente constatate au mai fost comercializarea de produse textile fara ca acestea sa fie etichetate sau marcate cu denumirea si procentul din greutate al tuturor fibrelor care compun produsul, produse textile constituite din doua componente (fata si captuseala), cu compozitii fibroase diferite, nefiind insotite de o eticheta sau marcaj care indica continutul de fibre textile al captuselii, comercializarea de produse fara etichete textile cu indicatii de spalare sau fara etichete cu date de identificare sau traduse în limba româna.

„Majoritatea firmelor controlate prezentau deficiente privind etichetarea produselor. Jumatate din probele analizate in Laboratorul Larex in lunile ianuarie si februarie prezentau neconformitati privind parametrii si s-a dispus interzicerea de la comercializare a acestor produse. Au fost luate mostre din mai multe judete, iar de la Iasi s-au trimis la laborator 16 probe. Firmele gasite cu nereguli au fost sanctionate”, a declarat Alexandru Hordila, comisar sef in cadrul Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorilor Iasi.

Adauga un comentariu