Eveniment-Social

Specialistii avertizeaza! Pilulele contraceptive cresc riscul de cancer de col uterin

Publicat: 06 iun. 2013
1

@ Medicii de specialitate spun ca utilizarea anticonceptionalelor mai mult de cinci ani duce la cresterea riscului de aparitie a cancerului de col uterin
 
In urma unor studii, specialistii au ajuns la concluzia ca utilizarea anticonceptionalelor pe o perioada de cativa ani duce la cresterea riscului de aparitie a cancerului de col uterin. Jumatate dintre femeile diagnosticate cu cancer de col uterin au varsta intre 35 si 55 de ani, iar depistarea precoce este foarte importanta. In stadiul incipient, rata de supravietuire este de aproape suta la suta. Diagnosticarea precoce se face prin teste regulate Papanicolau. Exista mai multi factori care cresc riscul de a dezvolta cancer de col uterin, dar cel mai important ramane infectia cu virusul papiloma uman (HPV). „Utilizarea pe termen lung a pilulelor contraceptive duce la cresterea riscului de aparitie a cancerului de col. Unele studii au aratat un risc crescut la femeile care au utilizat cinci ani sau mai mult aceste pilule contraceptive. Atunci când se analizeaza posibilitatea de a alege utilizarea anticonceptionalelor, discutati mai întâi cu medicul. Femeile care au mai multi parteneri sexuali, pe lânga toate metodele contraceptive, ar trebui sa foloseasca si prezervativul pentru a se proteja împotriva bolilor cu transmitere sexuala. Studii recente au aratat ca utilizarea prezervativului nu este foarte eficienta în prevenirea transmiterii HPV. Motivul este ca acesta nu acopera toate zonele genitale în care poate fi localizat virusul. Un alt factor de risc este statutul socio-economic scazut. Femeile cu un nivel socio-economic scazut nu au posibilitatea de a face regulat un test Papanicolau si nici acces la tratamentul preinvaziv al cancerului de col uterin. Acestea deseori sufera de malnutritie, factor care sporeste riscul îmbolnavirii. Studiile recente au demonstrat cresterea riscului de îmbolnavire de cancer de col uterin la femeile ale caror mame sau surori sufera de aceasta boala”, a declarat Magda Popescu de la Centrul Medical Anadolu. Relatiile sexuale la o varsta frageda, prezenta a numerosi parteneri sexuali, infectia cu HIV sunt alti factori de risc mentionati de specialisti. „Dieta reprezinta inca un factor de risc. Ma refer la dieta saraca in fructe si legume, care creste riscul aparitiei acestei boli. Studiile au aratat ca cele mai multe cazuri au fost depistate in randul femeilor cu excese de greutate”, a spus Magda Popescu.

Comentarii
  • Mamicile isi invata fetitele sa ia anticonceptionale de la doisprezece ani,asa ca la douazeci ele au vechime destula,dar si probleme de sanatate.

Adauga un comentariu