National

Specialistii avertizeaza: risc de epidemie in Romania

Publicat: 15 nov. 2013

Specialistii avertizeaza ca rata de vaccinare din Romania a scazut sub limita recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Aceasta scadere poate duce la izbucnirea epidemiilor.

Rata de vaccinare in Romania a scazut mult in ultimii ani, transmite Digi24. Se pare ca o parte din vina o poarta parintii care decid sa nu isi mai vaccineze copiii de teama unor efecte secundare precum autismul, cancerul sau alte boli extrem de periculoase dar a caror legatura cu vaccinurile nu a fost niciodata confirmata.

„Organismul nu este adaptat sa primeasca atatia anticorpi de-o data. Nu se vaccineaza doar antirujeolic, ci pentru sase lucruri deodata si organismul uman nu poate sa il accepte si apar reactii adverse”, a spus Emiliana Veres, una dintre mamele care refuza vaccinarea.

Mai mult, sunt alti parinti care nu vad boli precum poliomielita sau variola ca fiind o amenintare.

„Daca in momentul de fata nu mai vedem cazuri de poliomielita, cazuri de variola, cazuri de difterie lumea isi pune intrebarea de ce sa ne vaccinam”, a spus conf. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie.

In Romania, rata de vaccinare impotriva rujeolei, rubeolei si a oreionului a ajuns la doar 75 la suta, mult sub nivelul recomandat de OMS. Vaccinul impotriva difteriei, tetanosului si tusei convulsive a fost facut de aproximativ 90% dintre copii. Procentul recomandat de OMS pentru evitarea unei epidemii este de 95%.

Specialistii avertizeaza ca aceasta scadere a ratei de vaccinare apare intr-un moment nu tocmai favorabil.

„Ne gasim intr-un context epidemiologic foarte sensibil. Au aparut cazuri de poliomielita in Siria. Poliomielita, in contextul de refugiati din Siria, poate sa reizbucneasca oricand”, a atras atentia conf. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie.loading...

Adauga un comentariu