Eveniment-Social

Specialistii fac dezvaluiri uluitoare despre cel mai mare masacru din Iasi

Publicat: 03 iun. 2013

@ Masacrul teilor de pe Stefan cel Mare a fost doar varful aisberg-ului @ „Coroanele copacilor maturi sunt taiate in proportie de 80-90 la suta, urmarindu-se distrugerea lor lenta si eventual defrisarea lor, asa cum s-a intamplat in februarie 2013 cu toti teii de pe Stefan cel Mare”, spune un specialist in domeniu @ Puietii plantati pe marginea drumurilor si in parcuri sunt lasati la voia intamplarii, fara apa, iar pentru vegetatia lemnoasa a Iasului se prevede un viitor sumbru

Majoritatea arborilor din Iasi pot avea aceeasi soarta cu cea a teilor de pe Stefan cel Mare din cauza autoritatilor care au inceput o „toaletare” extrem de agresiva a vegetatiei lemnoase, iar copacii care ofera o nota de originalitate pentru multe zone ale orasului sunt pe cale sa dispara. Acest lucru s-a intamplat recent si pe strada Ciurchi. Oamenii care locuiesc aici de zeci de ani au urmarit cum s-au inaltat copacii sub umbra carora s-au racorit in zilele calduroase. In aceasta primavara insa, autoritatile au decis sa taie zeci de tei, salcami si alti arbori care dadeau atmosfera tipica zonei Ciurchi. „Au venit in aprilie cica sa curete crengile uscate, dar au taiat cam toata coroana copacilor sanatosi. Toate crengile le-au dat jos, si pe cele verzi, iar acum au inceput sa se usuce pentru ca nu au rezistat. Sa distrugi asa usor un copac care e inca tanar si face atat de mult aer curat… Dincolo, pe malul Bahluiului, in Gradinari, sunt plopii aia batrani de la care cad crengi peste masini in fiecare an si nimeni nu ii taie”, a spus Gheorghe Manu, pensionar ce locuieste in zona Ciurchi.

Arborii afectati de aceste toaletari agresive includ numerosi tei, castani si alte specii de pe bulevardul Carol I, strada Ciurchi, aleea Mihail Sadoveanu, Bulevardul Independentei, str. Pacurari, Arcu, Splai Bahlui, bulevardul Tudor Vladimirescu si in alte zone din Iasi.

„Coroanele copacilor maturi sunt taiate in proportie de 80-90 la suta, urmarindu-se distrugerea lor lenta si eventual defrisarea lor, asa cum s-a intamplat in februarie 2013 cu toti teii de pe Stefan cel Mare. Tin sa subliniez ca acestia fusesera ciopartiti cu multe luni inainte, in cursul unor abuzuri ecologice flagrante, abuzuri care au trecut, din pacate, neobservate atat de APM Iasi, cat si de catre Garda de Mediu Iasi. Arborii afectati acum de astfel de toaletari includ numerosi tei si castani de pe Bulevardul Carol I si de pe Aleea Mihail Sadoveanu, mai exact, cei aproximativ 5 km de drum intre Biblioteca Eminescu si Scoala Vasile Lupu”, a precizat antropologul cultural Dinu Munteanu.

Totul se face la ordinul alesilor locali

Autoritatile locale spun ca de aceste aspecte se ocupa specialistii Comisiei de Ordonare a Vegetatiei Lemnoase din cadrul Primariei Iasi. „Copacii se taie in baza notelor trimise din partea Primariei Iasi. Exista Comisia de Ordonare a Vegetatiei Lemnoase in care se discuta aceste aspecte. In aceasta comisie exista inginerii nostri silvici, dar si specialisti din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole, deci totul se face cu specialisti”, a spus Luminita Salceanu, director Servicii Publice SA, totodata si membru in Comisia de Ordonare a Vegetatiei Lemnoase.

Cu privire la puietii pusi in parcuri si pe marginea drumurilor si care se usuca la putin timp dupa plantare, autoritatile locale ii contrazic pe iesenii care sustin ca nu au vazut masinile municipalitatii care se ocupa de udarea lor. „Pe fiecare centru din administrare exista cate o cisterna repartizata sa ude copacii plantati. Se face un grafic pentru aceste actiuni”, a mai sus seful Servicii Publice SA.

Comisia de Ordonare a Vegetatiei Lemnoase are in componenta oameni care au fost sau sunt foarte apropiati de PSD. Acestia sunt viceprimarul Mihai Chirica, directorul tehnic Dumitru Tomorug, Luminita Salceanu (director Servicii Publice Iasi), Cristian Bulgariu (sef spatii verzi, SPI), prof. dr. Giga Gradinaru, prof. dr. Lucia Draghia, dr. Berardis Roberto (toti de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad” Iasi), dar si pe prof. dr. Catalin Tanase (director Gradina Botanica).loading...

Comentarii
 • Pfaaaiiii ce de-a doctori ingineri.Am vazut din astia au doua zeci si ceva de ani si au titluri din astea sforaitoare.Se stie ca dupa nouazeci nu s-a mai invatat carte deci mai lasati cu dr ing,neo- academicieni din astia de doi lei

  • voi nu va dati seama cat NE costa un referendum? cu rezultate incerte si absolut nesigure, furate in favoarea ordinarului de primar! distractia lui tot pe banii nostri, bani munciti nu facuti la imprimanta! in iasi este necesara o metoda mai radicala, sigura si mult mai ieftina!

 • Exista vreun Plan de taiere/toaletare pentru vreun copac al Primariei? Sunt convins ca NU !!! Toate actiunile de acest gen trebuiesc facute pe baza unui Plan de lucru, pentru FIECARE COPAC, intocmit de un specialist sivic/dendrologic, supus avizarii Garzii de mediu, deoarece acesti copaci SE AFLA PE DOMENIUL PUBLIC !!! Mergeti de la Tarom spre Gara si veti vedea rezultatele spectaculoase ale gandirii „specialistilor” Primariei. Coana Salceanu si specialistii ei din Primarie ar trebui SA PLATEASCA DIN BUZUNARUL PROPRIU PENTRU DESERTIFICAREA ORASULUI !!! Ar trebui sa refuzam CU TOTII sa platim impozitele la Primarie pana cand nu ni se va spune, CU ACTE, DIN CE FONDURI SUNT PLATITE AMENZILE DATE PREIMARIEI !!!

 • Doamna Salceanu, daca „totul se face cu specialisti” iar rezultatele sunt cele care sunt, nu credeti ca ar fi cazul inlocuirii acestor „specialisti” cu altii care sa aibe si ceva coloana vertebrala pe langa cunostinte dendrologice absolut necesare ???!!!
  Sunt sigura ca exista in orasul nostru si SPECIALISTI ADEVARATI, nu doar soldatei de plastilina…

 • IESENI, trebuie sa urmam exemplul turcilor …
  Si sa stiti ca nu toti turcii sunt ecologisti … dar e clar ca sunt mult mai uniti … mai ales cand e vorba de aerul pe care il vor respira generatiile viitoare …

  • scarlat…turcii au pornit de la parcul ala dar si-au adus aminte de altele…ca erogan vrea sa puna ferigeaua pe fata femeilor si sa ingradeasca consumul de alcool…asa ca bataia ii gata..putem iesi si noi in Iasi, sa verificam daca nichita care nu uda copacii plantati, are apa pe masinile cu tunuri de apa pentru dispersarea manifestantilor…

 • IESENI, trebuie sa urmam exemplul turcilor …
  Si sa stiti ca nu toti turcii sunt ecologisti … dar e clar ca sunt mult mai uniti … mai ales cand e vorba de aerul pe care il vor respira generatiile viitoare …

 • O explicatie posibila la aceste crime ale lui Nechita: nu cumva primarul, sau cineva apropiat lui, are vreo ruda alergica la tei, si asa se rezolva problema a acelei rude? Un ziarist ar putea sapa in aceasta directie.
  Ar fi singura explicatie logica, alaturi de lipsa totala de scrupule a acestul DUSMAN al Iasului care este Nichita.

  • si daca ai alergie, casapesti un oras intreg? asta e un cretin!! si eu am alergie la prostie si marlaneala, asta inseamna ca trebuie sa-l imupsc pe primar?…………………………..hm……….uite o idee………

 • Nichita isi bate joc de noi ne taie copacii…NE MARESTE IMPOZITELE..CRESTE TARIFELE LA PARCARILE PUBLICE…CRESTE IN CURAND TAXELE IN PIETE PENTRU AGRICULTORII ROMANI….
  DEZBATERILE PUBLICE SE FAC FARA TRANSPARENTA
  MARE DOCTOR CHIRICA SI RESTUL MEMBRILOR

 • Nu cred ca se urmareste distrugerea lenta, premeditata, a arborilor. Pur si simplu modul in care se fac taieriloe arata lipsa de profesionalism, inconstienta si multa, multa prostie! La ce ne-am putea astepta de la o primarie care blocheaza practic un oras prin haosul produs de deschiderea simultana a unor santiere…

  • nu, nu cred ca este vorba de incompetenta ci de o dirijare diabolica a actiunii de distrugerea unui centru cultural cu traditie. este o actiune absolut voluntara!

 • Invaziile triburilor barbare migratoare n-au produs atat de mult rau tarii precum impostura si incompetenta generalizate ale „administratorilor” nostri.

 • Niki nu trebuie sa tai de la oameni de la geam copacii pe care i-a pus raposatul ci mai bine opreste-te in curtea ta la Roznovanu si in curtea Mitropoliei sunt tare curios ce vor spune popii.

Adauga un comentariu