Eveniment-Social

Spectacol despre singurătate, o nouă premieră la Naționalul ieșean – GALERIE FOTO

Publicat: 12 mai 2022
La Teatrul Național din Iași va avea loc un nou spectacol-premieră

Joi, 12 mai, ora 10:30, în foaier (Sala Mare) Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași vă așteaptă cu drag să vă prezinte cel mai nou proiect: OAMENI SINGURATICI, adaptare după Gerhart Hauptmann (autor distins cu Premiul Nobel pentru Literatură).

Spectacol realizat de Teatrul Național Iași, în coproducție cu FaPt – Fabrica de Artă și Producție Teatrală și Centrul Cultural German Iași / Deutsches Kulturzentrum Iasi, în cadrul proiectului „UnderAct – Program de rezidențe și mobilitate artistică”, finanțat de Primăria Municipiului Iași, prin Programul Anual de Finanțare Nerambursabilă destinat proiectelor culturale propuse de organizațiile nonguvernamentale din municipiul Iași.

La această întâlnire, vor vorbi reprezentanți ai celor trei parteneri implicați în proiect.

regie, scenografie, adaptare text, univers sonor: Florin Caracala

asistent de regie: Marian Alexandru Chiculiță

video design: Andrei Cozlac

mișcare scenică: Alice Veliche

pregătire muzicală: Cezar Ichim

traducere: Paul B. Marian

distribuție:

Marian Stavarachi

Mălina Lazăr

Tatiana Ionesi

Daniel Busuioc

Răzvan Conțu

Andreea Boboc

Marian Alexandru Chiculiță

Premieră: 15 mai, ora 19:00, Teatrul Național Iași

Coproducția „Oameni singuratici”, un nou proiect pe scena Teatrului³

Pe 15 mai, de la ora 19:00, la Teatru³, va avea loc premiera spectacolului „Oameni singuratici”, un proiect al Teatrului Național Iași, realizat în coproducție cu FaPt – Fabrica de Artă și Producție Teatrală și Centrul Cultural German Iași / Deutsches Kulturzentrum Iași; o adaptare după piesa omonimă a lui Gerhart Hauptmann (laureat al Premiului Nobel pentru Literatură), tradusă de Paul B. Marian, montată pe scena ieșeană de Florin Caracala. Regizorul semnează atât scenografia, cât  și universul sonor al spectacolului.  Andrei Cozlac a creat video design-ul producției, coregrafa Alice Veliche a asigurat mișcarea scenică, iar Cezar Ichim, pregătirea muzicală.  Asistent regie: Marian Alexandru Chiculiță.

Din distribuție fac parte actori ai Naționalului ieșean, studenți și absolvenți ai Facultății de Teatru din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași: Marian Stavarachi, Mălina Lazăr, Tatiana Ionesi, Daniel Busuioc, Răzvan Conțu, Andreea Boboc, Marian Alexandru Chiculiță.

Spectacolul lui Florin Caracala vorbește, așa cum el însuși a mărturisit,

 „despre multiplele realități ale fiecăruia dintre noi.

Despre felul în care realitatea fiecăruia dintre noi se ciocnește cu realitatea celuilalt.

Și despre felul în care ne putem pierde pe noi înșine.

Până în punctul în care apare dubiul.

Asupra nouă înșine.

Istoria pe care o trăim în aceste momente aruncă în noi înșine un ochi introspectiv

Ce ne obligă să înlăturăm dubiile.

Să ne asumăm singurătatea și,

În singurătate,

Să căutăm să ne-o petrecem împreună.”

Carmen Grădeanu, Președinte FaPt – Fabrica de Artă și Producție Teatrală:

„Proiectul început în 2021, odată cu realizarea spectacolului Libertate la Bremen, urmează structura unui diptic teatral, constituit din două spectacole, în regia lui Florin Caracala, diferite, de sine stătătoare, care pot fi vizionate separat. Lupta pentru un ideal și consecvența față de propria ființă, privite din perspective diferite, cea a personajului feminin central în Libertate la Bremen și cea a personajului masculin din Oameni singuratici, este liantul care leagă cele două spectacole.

Ar părea paradoxal să vorbim astăzi despre singurătate, ca maladie globală, în era tehnologiei, a comunicării instante și a conectivității. Cu toate acestea, singurătatea este o problemă majoră a secolului nostru, denumit și Secolul singurătății, care afectează milioane de oameni în întreaga lume.

România este una dintre țările cu cel mai ridicat nivel de singurătate din Europa. Nivelul de singurătate este foarte ridicat la toate grupele de vârstă. În ultimii ani, alt vârf a fost atins în grupa de vârstă de peste 40 de ani. Indicatorii de singurătate sunt diverși: nivelul scăzut de empatie și compasiune, aversiunea generațională față de intimitate, lipsa conexiunilor umane reale pe social media, relațiile superficiale în detrimentul celor profunde, individualismul și egoismul, stilul relaţional deficitar în familie sau cuplu, etc.

De o izbitoare actualitate tematică socio-psihologică, spectacolul Oameni singuratici, în regia lui Florin Caracala, după piesa cu același titlu de Gerhart Hauptmann, vă propune o reflecție pe marginea unei drame familiale, a rutinei domestice, amăgitoare și sterilă, a diferențelor intelectuale, a neînțelegerii și înstrăinării reciproce.”

Despre colaborarea bine închegată și de lungă durată cu instituția ieșeană de teatru, Alexander Rubel, directorul Centrului Cultural German Iași, declară:

„Centrul Cultural German și Teatrul Național „Vasile Alesandri” Iași se bucură de o colaborare îndelungată, dovadă stând spectacolele de teatru captivante, realizate împreună în ultimii ani și care au prezentat o serie de autori germani moderni, inclusiv clasici moderni, ca cel de față, laureat al Premiului Nobel, Gerhart Hauptmann.

Cooperarea teatrală româno – germană este dezvoltată și prin prezența la Iași a unor regizori germani (precum Tilman Hecker, cu o adaptare după lucrările Mașina se oprește de E. M. Forster și Apocalipsa de D.H. Lawrence). De asemenea, merită amintite și coproducțiile Ținuturile joase după un text de Herta Müller, în regia Mihaelei Panaite sau Libertate la Bremen după R.M. Fassbinder (cunoscut nu doar ca dramaturg, dar mai ales ca regizor de teatru și film), în regia lui Florin Caracala.

Centrul Cultural German se bucură să continue colaborarea cu Teatrul Național „Vasile Alesandri”, o instituție culturală atât de remarcabilă pentru orașul Iași, cu atât mai mult cu cât peisajul teatral german modern are încă multe piese și dramaturgi interesanți de oferit!”

Coproducția a fost realizată în cadrul proiectului „UnderAct – Program de rezidențe și mobilitate artistică”, finanțat de Primăria Municipiului Iași, prin Programul Anual de Finanțare Nerambursabilă destinat proiectelor culturale propuse de organizațiile nonguvernamentale din municipiul Iași.

Următoarele reprezentații sunt programate pe 16 și 17 mai. Biletele se pot procura de la Agenția Teatrală (rezervări la telefon 0232 255999) sau online, de pe teatrulnationaliasi.roentertix.romyticket.ro.
Adauga un comentariu