Eveniment-Social

SPECTACOL ISTORIC la Nationalul iesean. In prim-plan este odiosul dictator Stalin – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 31 mai 2017

Teatrul National (TNI) Vasile Alecsandri din Iasi a lansat ieri, o noua premiera pentru publicul sau. Este vorba de spectacolul exceptional intitulat „Seceta Rosie„, dupa „Cartea foametei” de Larisa Turea. Acesta va avea loc la data de 6 iunie 2017, ora 19:00 in Sala Teatru la Cub, iar urmatoarea reprezentatie se va desfasura a doua zi.

„Seceta rosie” este un spectacol-document care face cunoscute marturiile supravietuitorilor foametei din 1946 – 1947 din Basarabia, o actiune de exterminare in masa a populatiei, ordonata de catre guvernarea stalinista.

O creatie teatrala inedita in regia lui Petru Hadarca, cunoscut actor si regizor basarabean, director al Teatrului National Mihai Eminescu din Chisinau. Alte doua nume sonore completeaza echipa de creatori: muzica este creata de Vali Boghean, iar coregrafia este conceputa de Dumitru Tanmosan, coregraf al Teatrului National Satiricus, tot din Chisinau.

Citeste si : Premiera pe TARA, a regizorului Radu Afrim, la Teatrul National din Iasi

„A murit de foame nu este o figura de stil. A muri prin infometare, in chinuri infernale este realitatea monstruoasa pe care au trait-o basarabenii din toamna lui 1946 pana in toamna lui 1947. Au fost peste douasprezece luni de foamete, zile lungi de suferinte si de cosmar, zile in care oamenii mureau ca mustele – copii, femei, barbati, batrani, pentru ca nu mai aveau ce manca, pentru ca regimul sovietic le confiscase toate resursele de hrana. Aceasta suferinta colectiva aproape ca nu este cunoscuta de romani si nu este asimilata de memoria noastra istorica. Port in mine de mult timp povara datoriei de a aduce acest subiect in scena. De aceasta data, am optat pentru un spectacol bazat pe documente, pe memoriile supravietuitorilor din acea perioada adunate si arhivate in «Cartea foametei» de cercetatoarea si criticul de teatru, Larisa Turea. Este un material tulburator, care de multe ori face sa-ti inghete sangele in vene si care, prin cazurile si ororile descrise, e dificil a fi reprezentat scenic si perceput intr-o sala de teatru”, a aratat regizorul Petru Hadarca.

Citeste si : Premiera de zile mari a iesencei Ada Lupu, pe scena Teatrului National din Iasi

Din distributie vor face parte Adi Carauleanu, Daniel Busuioc, Pusa Darie, Petronela Grigorescu, Doina Deleanu, Haruna Condurache, Ada Lupu, Andreea Boboc, Doru Aftanasiu, Radu Homiceanu si Andrei Sava.loading...

Adauga un comentariu