Eveniment-Social

Spectacol pe scena Teatrului Național din Iași cu ocazia zilei de 24 ianuarie 1859 – FOTO

Publicat: 18 ian. 2022
Spectacol în Sala Mare a Teatrului Național ”Vasile Alecsandri” din Iași și Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău - Republica Moldova
Tradiționalul turneu anual la Iași al Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău, organizat cu ocazia zilei de 24 ianuarie 1859, se va desfășura în zilele de 23 și 24 ianuarie 2022, pe scena instituției ieșene de teatru. Anul acesta, turneul programat la Iași și la București face parte din proiectul care marchează sărbătorirea unui secol de activitate a Teatrului Național din Chișinău

La Teatrul Național din Iași va avea loc un spectacol cu ocazia zilei de 24 ianuarie 1859, în zilele de 23 și 24 ianuarie 2022! Naționalul ieșean sărbătorește Ziua fundamentală pentru formarea Statului modern român, împreună cu Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău. Anul acesta, turneul programat la Iași și la București face parte din proiectul care marchează sărbătorirea unui secol de activitate a Teatrului Național din Chișinău

Tradiționalul turneu anual la Iași al Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău, organizat cu ocazia zilei de 24 ianuarie 1859, se va desfășura în zilele de 23 și 24 ianuarie 2022, în Sala Mare a Teatrului Național (TNI) ”Vasile Alecsandri”. Anul acesta, turneul programat la Iași și la București face parte din proiectul care marchează sărbătorirea unui secol de activitate a Teatrului Național din Chișinău. La Sala Mare, în zilele amintite, se vor juca două spectacole recente.

Pe 23 ianuarie, de la ora 19:00, va avea loc spectacolul ”Hamlet în sos picant”.

Acțiunea se petrece în Castelul Elsinore, dar nu în sala tronului, ci în bucătăria regală

Regia piesei este semnată de Alexandru Cozub, scenografie: Iurie Matei, costume: Tatiana Popescu. Distribuție: Petru Hadârcă, Angela Ciobanu, Diana Decuseară, Dan Melnic, Ghenadie Gâlcă, Margareta Pântea, Iurie Focșa, Mihai Zubcu, Alexandru Pleșca/Igor Babiac.

”Acțiunea se petrece în Castelul Elsinore, dar nu în sala tronului, ci în bucătăria regală, unde masterchef-ul Froggy drege, din polonic, cuțite și pahare, tragedia prințului danez bântuit de himere; ba chiar, pentru mai mult efect, din gelozie și amor rănit, îmbracă armura bătrânului Hamlet. În bucătărie sfârâie purcelușii de lapte, se fezandează mistrețul în putină de stejar, se coace la foc domol budinca de porumbel a la Pericle, se perpelește Limba de vacă marinată a la Tutankhamon. Bucătăria ajunge câmp de bătălie – ce-i drept, în sânge e doar friptura… restul e picanterie”, se arată în prezentarea Teatrului Național ”Mihai Eminescu”, Chișinău.

Pe 24 ianuarie, de la ora 19:00, se va juca spectacolul ”Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal”

Pe 24 ianuarie, de la ora 19:00, tot la Sala Mare, se va juca spectacolul ”Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal” de Matei Vișniec, în regia lui Cristian Hadji-Culea. Premiera spectacolului a avut loc anul trecut, iar deschiderea din toamnă a ”Reuniunilor Teatrelor Naționale Românești” de la Chișinău a fost făcută cu acest spectacol. Scenografie: Adrian Suruceanu. Distribuție: Ghenadie Gâlcă, Doriana Zubcu-Marginean, Iurie Negoiță, Angela Ciobanu, Alexandru Pleșca /Vlad Ropot, Nicolae Ghereg, Valentin Zorilă, Ion Mocanu, Olga Triboi, Anișoara Bunescu, Angela Cărăuș, Draga-Dumitrița Drumi, Ana Tkacenko, Nicu Suveică, Constantin Adam, Dan Melnic, Mihai Zubcu, Nicolae Darie, Iurie Focșa, Sergiu Borș, Nicu Ciumașu.

Spectacolul montat de Cristian Hadji-Culea aduce în actualitate faptul că, așa cum scria Matei Vişniec

”procesul comunismului a rămas o gaură neagră în istoria reflecţiei umane. Naţiunile civilizate ale Europei n-au făcut nici măcar efortul de a se inspira din procesul nazismului pentru a înţelege mai bine cum e posibil ca o ideologie, care a dus la moartea a o sută de milioane de oameni, – e vorba, firește, de ideologia comunistă, – să rămână încă în unele țări, chiar cu o aură de prestigiu) pe lista doctrinelor nejudecate și necondamnate. Iată de ce strigătul meu esențial în această piesă este «Stalin nu e mort!» Pentru că, în orice moment, noii profeți, noii mari iluminați pot să reînceapă oriunde experimentul terifiant al celei mai bune lumi posibile pe spatele a milioane de oameni”.

Biletele pentru spectacolul de pe scena Teatrului Național se pot procura de la Agenția Teatrală (rezervări la tel. 0232 255999) și on-line, de pe teatrulnationaliasi.ro, entertix.ro, myticket.ro.
Adauga un comentariu