Eveniment-Social

Spectaculoase și rare comori ale lumii se găsesc la Iași! Un grup select de profesioniști au acces la ele – GALERIE FOTO EXCLUSIV

Publicat: 25 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Spectaculoase și rare comori ale lumii se găsesc la Iași Un grup select de profesioniști au acces la ele - GALERIE FOTO EXCLUSIV
Specii de plante rare, denumite în onoarea unor personalități din domeniul biologiei, conservate ”ex situ” în secţiile Grădinii Botanice ”Anastasie Fătu” a Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Acestea contribuie la implementarea strategiei globale pentru conservarea ”ex situ” diversității plantelor cu 121 de specii native, respectiv specii endemice sau încadrate în diverse categorii de amenințare, de la categorii considerate vulnerabile, până la critic periclitate

Sunt rare, spectaculoase comori ale lumii și se găsesc într-un loc special la Iași! Doar un grup select de specialiști le cunosc secretele și au acces nelimitat la ele. Este vorba de specii de plante rare, denumite în onoarea unor personalități din domeniul biologiei, conservate ”ex situ” în secţiile Grădinii Botanice ”Anastasie Fătu” a Universităţii ”Cuza”. Vorbim de 121 de specii native, respectiv specii endemice sau încadrate în diverse categorii de amenințare, de la categorii considerate vulnerabile, până la critic periclitate

Spectaculoase și rare comori ale lumii se găsesc într-un loc special la Iași! Este vorba de plante rare, denumite în onoarea unor personalități din domeniul biologiei, conservate ”ex situ” în secţiile Grădinii Botanice ”Anastasie Fătu” a Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi. Cu o istorie de 166 de ani, instituția ieșeană este recunoscută atât pe plan naţional, cât şi internaţional și este considerată o instituţie unică la nivel regional, reprezentativă prin valoarea colecțiilor de plante indigene şi exotice.

Spectaculoase și rare comori ale lumii se găsesc la Iași! Doar un grup select de profesioniști le cunosc secretele

Grădina Botanică reprezintă un centru de educaţie ecologică, fiind vizitată de peste 300.000 de persoane interesate de colecțiile de plante, evenimentele cultural-educative și expozițiile tradiționale organizate în sere și în secțiile exterioare.

”Cadrul natural sau evenimentele organizate oferă condiții de recreere a publicului și de promovare a valorilor culturale din Municipiul Iași. În cadrul Grădinii Botanice din Iași informațiile de specialitate sunt prezentate într-o formă adecvată, astfel încât acestea să fie percepute de publicul din România şi din străinătate, indiferent de pregătire, vârstă sau eventuale cerințe speciale. Grădina Botanică din Iași contribuie la implementarea strategiei globale pentru conservarea «ex situ» diversității plantelor cu 121 de specii native, respectiv specii endemice sau încadrate în diverse categorii de amenințare, de la categorii considerate vulnerabile, până la critic periclitate”, arată prof. univ. dr. Cătălin Tănase, director al Grădinei Botanice din Iași.

Începând cu anul 2018 activitățile educative multiculturale în Grădina Botanică din Iași au fost diversificate prin înființarea unei subsecții cu plante

Vorbim de ”Campanula carpatica”, specie care este stilizată pe sigla Grădinii Botanice din Iași, ”Adonis vernalis”, ”Amelamchier ovalis”, „Asphodeline lutea”, ”Crocus banaticus„, ”Dictamnus albus”, ”Echinops bannaticus”, ”Ephedra distachya”, ”Euphorbia myrsinites”, ”Galium kitaibelianum”, ”Glycyrrhiza glabra”, ”Jasminum fruticans”, ”Periploca graeca”, „Potentilla emilii-popii”, ”Prunus tenella”, ”Ruscus aculeatus”, ”Saponaria bellidifolia”, ”Viola jooi” și altele. Majoritatea speciilor menţionate sunt incluse în listele roşii şi în Cartea Roşie a plantelor vasculare din România.

Începând cu anul 2018 activitățile educative multiculturale în Grădina Botanică din Iași au fost diversificate prin înființarea unei subsecții cu plante denumite în onoarea unor personalități din domeniul biologiei, care aduc în memoria colectivă contribuţiile remarcabile în dezvoltarea ştiinţelor în România.

Specii rare, denumite în onoarea unora dintre cei mai mari botanişti români

Între aceste specii pot fi menţionate și:

”Iris brandzae”, ”Linum pallasianum, subsp. borzeanum”, ”Dianthus pratensis subsp. racovitzae”, ”Centaurea jankae, Centaurea kotschyana” şi altele. ”Iris brandzae” este o specie denumită în onoarea unuia dintre cei mai mari botanişti români, Dimitrie Brândză, profesor de botanică la Universitatea din Iaşi care, între 1873 şi 1874, a organizat o mică grădină botanică în curtea Muzeului de Istorie Naturală din Iaşi. În anul 1891, a finalizat reorganizarea Grădina Botanică din Bucureşti, care îi poartă numele, pe actualul loc al cartierului Cotroceni. Arealul speciei include sud-estul României şi Basarabia de vest (element subendemic). În Grădina Botanică din Iaşi specia a fost introdusă în anul 1982, materialul vegetal provenind din seminţe colectate de la unele exemplare existente în pajişti mezohigrofile din jurul Municipiului Iaşi”, a mai adăugat prof. univ. dr. Cătălin Tănase.

Plante cu valoare naturală, unice în lume, în Grădina Botanică din Iași

”Linum pallasianum subsp. borzeanum” este o specie inclusă în categoria critic periclitat, denumită în onoarea botanistului Alexandru Borza, fondatorul Grădinii Boatnice din Cluj-Napoca care, în prezent, îi poartă numele. În Grădina Botanică din Iaşi această specie a fost introdusă în anul 2018, plantele fiind obţinute din seminţe provenind de la indivizi din populaţia de la Murfatlar, judeţul Constanța. ”Dianthus pratensis subsp. racovitzae” este o specie endemică, denumită în onoarea exploratorului Emil Racoviţă. Este considerat un taxon critic periclitat în special din cauza pierderii habitatului prin suprapăşunat sau schimbarea destinaţiei terenului, prin desţelenirea pajiştilor sau urmare a unor construcţii. În Grădina Botanică din Iaşi această specie a fost introdusă în anul 2017, materialul vegetal provenind din seminţe de la indivizi din populaţia de la Cotu Morii, judeţul Iaşi.

Pentru introducerea în cultură a acestor specii biologii Grădinii Botanice au colectat seminţele din diferite bioregiuni ale României

”Centaurea jankae” este o specie subendemică denumită în onoarea botanistului Victor Janka. Este o specie considerată periclitată, deoarece populaţiile prezintă un număr redus de indivizi, care se găsesc în areale restrânse. Pierderea habitatului, prin extinderea culturilor agricole și păşunatul intensiv, reprezintă ameninţările la adresa speciei. În Grădina Botanică din Iaşi această specie a fost introdusă în anul 2018, materialul vegetal provenind din semințe colectate în populații din judeţul Tulcea.

””Centaurea kotschyana” este o specie rară, vulnerabilă, subendemică, întâlnită în zone stâncoase din Munții Carpați și Peninsula Balcanică. În România este semnalată în mai multe masive montane, printre care Munții Hășmașul Mare, Munții Rodnei, respectiv Munții Bucegi, unde populează pajiștile de pe versanții abrupți până în etajul subalpin. Această specie a fost denumită în onoarea exploratorului Karl Georg Theodor Kotschy. În Grădina Botanică din Iaşi a fost introdusă în anul 2018, semințele provenind din gradinile botanice partenere”, a conchis prof. univ. dr. Cătalin Tănase.

Pentru introducerea în cultură a acestor specii, biologii Grădinii Botanice au colectat seminţele din diferite bioregiuni ale României. De asemenea, au solicitat eşantioane de semințe din oferta instituţiilor cu care Grădina Botanică întreţine schimburi internaționale şi naţionale.

Așadar, această serie de spectaculoase și rare comori ale lumii care se găsesc la Iași sunt îngrijite de un grup select de profesioniști.

Adauga un comentariu