Titlurile zilei

Spectaculos pentru orașul Iași! La finalul acestui an, pe o suprafață totală de 5.000 de metri pătrați, vor fi gata lucrările la o casă celebră, cu o grădină superbă, din zona Copou – GALERIE FOTO / VIDEO

Publicat: 04 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Spectaculos pentru orașul Iași La finalul acestui an pe o suprafață totală de 5.000 de metri pătrați vor fi gata lucrările la o casă celebră cu o grădină superbă din zona Copou - GALERIE FOTO  VIDEO
Instantanee și imagini spectaculoase, din interiorul unei celebre case boierești din Copou, cu o vechime de peste două secole! Este vorba despre Casa Universitarilor Iași (Casa Canta), unde proprietara, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", a demarat o amplă etapă de restaurare și reabilitare. Aici este investit un milion și jumătate de euro din fonduri guvernamentale și proprii, ale unității de învățământ superior.

Veste spectaculoasă pentru orașul Iași! Un important proprietar din urbe a anunțat oficial că, la finalul acestui an, pe o suprafață totală de 5.000 de metri pătrați, vor fi gata lucrările de restaurare și reabilitare la o casă celebră, cu o grădină superbă, din zona Copou. Este vorba despre Casa Universitarilor Iași (Casa Canta), unde Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a demarat o amplă etapă de restaurare și reabilitare. Aici este investit un milion și jumătate de euro din fonduri guvernamentale și proprii, ale unității de învățământ superior

După cinci ani, o veste spectaculoasă pentru orașul Iași a fost anunțată de un important proprietar din urbe! La finalul acestui an, pe o suprafață totală de 5.000 de metri pătrați, vor fi gata lucrările de restaurare și reabilitare la o casă celebră, cu o grădină superbă, din zona Copou. Este vorba despre Casa Universitarilor Iași (CUI) – (Casa Canta), unde Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) a demarat o amplă etapă de restaurare și reabilitare. Aici este investit un milion și jumătate de euro din fonduri guvernamentale și proprii, ale unității de învățământ superior.

„După aproape cinci ani de muncă, iată că, la finalul acestui an, anunțăm că lucrările de reabilitare și restaurare la această celebră clădire a Iașului vor fi gata. Am apelat și la peisagiști, pentru a reface și zona verde, respectiv grădina de la Casa Universitarilor. Aceasta va avea și un frontispiciu frumos, hrube spectaculoase și conservate. Imobilul va avea o funcționalitate socială, de loisir, dar și una academică, științifică, la etaj. Redăm Capitalei Moldovei, comunității academice ieșene o clădire superbă, în care am făcut lucrări de calitate”, a declarat prof.univ.dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC Iași.

În hrubele și la fundația Casei Universitarilor Iași s-au făcut descoperiri arheologice importante

Interesant este că, deja, în hrubele și la fundația Casei Universitarilor Iași s-au făcut descoperiri arheologice importante. Aici, specialiștii de la Facultatea de Istorie din cadrul UAIC au scost la iveală vestigiile unei alte construcții, care are o vechime de peste 200 de ani.
Este vorba despre instalații utilitare, o fântână, un bazin pentru păstrarea apei, dar și alte vestigii edilitare legate de vechea casă boierească, denumită Canta. În plus, a fost descoperită o monedă datată 1731. Universitatea „Cuza” a decis punerea acestora în valoare într-o manieră specială. Totul va fi restaurat și încastrat în sticlă, cu iluminat, astfel încât să poată fi admirat de turiști sau vizitatori.

Tudorel Toader: „Casa Universitarilor a fost și va rămâne un simbol al UAIC, al Iașului universitar”

Având în vedere toate acestea, prof.univ.dr. Tudorel Toader, rectorul de la „Cuza”, a mai ținut să arate importanța istorică și de simbol pentru Iași a acestei clădiri de patrimoniu.

„Casa Universitarilor Iași a fost și va rămâne un simbol al UAIC, al Iașului universitar. Terasele grădinii, cu teii înfloriți, generoasele hrube au fost adesea locul unor momente istorice, locul de întâlnire pentru mari spirite ale vieții universitare, ale culturii românești, momente care se cuvin a fi evocate într-o monografie. Noile descoperiri arheologice sunt instalații utilitare, o fântână, un bazin pentru păstrarea apei, cât și alte vestigii edilitare, legate de vechea casă boierească. Sunt mărturii legate de faimoasele case boierești ridicate la Iași în urmă cu două secole”, a declarat prof.univ.dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Logofătul Nicolae Cantacuzino, zis „Canta”, fiul lui Iordache, reface actuala Casă a Universitarilor Iași în 1840

Casa Canta, cunoscută sub numele de Casa Universitarilor, datează din jurul anului 1800, aparținând inițial vornicului Iordache Cantacuzino (1740-1826), mare logofăt în Divanul Moldovei, care a îndeplinit și funcția de caimacan (guvernator) în anul 1802, în timpul domniei lui Alexandru Șuțu. Imobilul a găzduit de-a lungul timpului Școala de Menaj (1930) și Școala Urbană de Gospodărie (1914). Din anul 1947 devine cantină-restaurant a cadrelor didactice ale Universității „Cuza”, unde erau aduse și delegațiile sau invitații instituției.

Casa Universitarilor fost reparată și extinsă între 1951 și 1952. La acea vreme a devenit renumită prin găzduirea de întâlniri despre istoria și cultura orașului Iași. Casa are un singur etaj și șapte camere, anexe de aproximativ 600 de metri pătrați, un beci de aproximativ 200 mp și aproape 5.000 mp de grădină. Acum, clădirea se află în proprietatea UAIC, care a revenit în posesia acesteia după un proces care a durat nici mai mult, nici mai puțin de 18 ani. Astfel, noile descoperiri arheologice făcute la Casa Universitarilor contribuie la îmbogățirea patrimoniului cultural al Iașului.

Adauga un comentariu