Arheologie

SPECTACULOSUL lac glaciar Bucura, UNIC in Romania – FOTO

Publicat: 11 sept. 2013
Lacul Bucura este cel mai mare lac glaciar de pe teritoriul tarii noastre, situat in Parcul National Retezat din Muntii Retezat.
Parcul National Retezat se afla in judetul Hunedoara si ocupa o suprafata de 54 400 de hectare.
 
Aici se gasesc peste 1200 de specii de plante, dintre care si floarea de colt, gentiana, smirdarul, si animale protejate: marmote, lupi, rasi, capre negre, ursi, mistreti, caprioare, jderul, cocosul de munte si altele. Parcul are 20 varfuri de peste 2000m si peste 80 lacuri glaciare, potrivit financiarul.ro.
 
Pentru a proteja frumusetea naturala a locului, nu au fost construite telecabine sau teleferice, astfel incat parcul poate fi vizitat doar la pas, pe numeroasele trasee care strabat masivul.
Suprafata lacului Bucura este de 8,90 ha si este situat la o altitudine de 2040 metri in Caldarea Bucura, sub Varful Peleaga si Saua Bucurei. Impreuna cu abrupturile stancoase din jur, formeaza o priveliste grandioasa.
 
Cu toate ca impresioneaza prin suprafata extraordinara, Lacul Bucura nu este deosebit de adanc, masurand aproximativ 15,5 m adancime in dreptul intrarii Izvorului Pelegii in lac.
Lacul este alimentat de 5 izvoare principale. Apa lacului deverseaza printr-un singur emisar ce o trimite spre Lacul Lia, cu un debit de aproximativ 250 l pe secunda. Populatia piscicola este autohtona, in lac nefacandu-se populari artificiale.
 
Drumetia spre Bucura este la fel de spectaculoasa ca si destinatia. Efortul iti va fi recompensat insa inzecit. Traseul spre Lacul Bucura pleaca de la Barajul Gura Apelor, pana unde se poate ajunge cu masina, pe ruta Hateg – Totesti – Carnesti – Clopotiva – Gura Zlata.
Daca alegeti acest traseu, va veti bucura de aproximativ 35 de km de drum asfaltat , dupa care urmeaza un drum forestier de 14 km ce se opreste la Dracsanu.

Apoi, trecand pe la cascada Fetele Voilesei, urmarind valea Lapusnicului Mare, pana la Gura Bucurii, si trecand pe langa Lacul Lia, se ajunge la Bucura.
In apropiere de lac exista zone de campare, dar poti alege sa te odihnesti si la una dintre pensiunile sau cabanele de pe traseu.


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit