Eveniment-Social

SPECULANTUL

Publicat: 15 sept. 2004
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:50415;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Niculae Niculescu revine la o veche pasiune: tranzactiile cu terenuri •Pentru patru hectare de teren in apropiere de Metro Iasi, firma Transmixt SA a platit 25 de miliarde lei, dupa cum afirma primarul comunei Miroslava •Provenienta banilor ar trebui nu numai verificata, ci si justificata •Transmixt SA a raportat la jumatatea anului trecut un profit de cateva zeci de milioane lei

O suma impresionanta a fost aruncata pe patru hectare de teren vandute de Primaria Miroslava. In spatele afacerii exista date conform carora se afla Niculae Niculescu, autointitulatul rector al Universitatii „Petre Andrei”, cea mai mare universitate particulara din Moldova, cunoscuta in ultimele luni din cauza scandalurilor declansate aici. Dar, se pare ca mai exista si alte persoane in spatele investitiei, respectiv fosti angajati ai serviciilor secrete sau persoane importante din lumea afacerilor, nu totdeauna curate, din Iasi. ZIUA de Iasi isi propune sa monitorizeze asemenea investitii, in special provenienta banilor in cauza, care nu sunt deloc putini. De fapt, ar putea fi vorba de investirea unor bani obtinuti prin mijloace neortodoxe de catre cei implicati. Vom reveni cu amanunte in editiile viitoare, mai ales ca numele celor care par sa fie implicati sunt foarte cunoscute de opinia publica.

Conform datelor furnizate ieri de Vasile Lapusneanu, primarul comunei Miroslava, la marginea municipiului Iasi, o suprafata de teren de 4 hectare din proprietatea comunei, aflata in apropierea complexului comercial Metro, a fost cumparata cu o suma de aproximativ 25 miliarde lei de societatea comerciala Transmixt SA din Iasi. O asemenea investitie, echivalentul a aproximativ 600 de mii Euro, este facuta cu scopul de a porni constructia unor hale industriale, dupa cum a declarat ieri primarul Lapusneanu. Indirect, investitorul despre care se poate spune ca se ascunde in spatele firmei Transmixt SA, noul proprietar al terenului amintit, nu este altcineva decat Niculae Niculescu, autointitulatul rector al Universitatii „Petre Andrei”, cunoscuta mai mult din scandalurile din ultimele luni de zile decat ca o institutie de invatamant superior serioasa. Din datele obtinute de la diverse agentii imobiliare care se ocupa cu tranzactiile cu terenuri in judet, rezulta ca pretul de 600 de mii Euro pentru 4 hectare de teren, respectiv 12 Euro pentru un metru patrat de teren in zona complexului comercial Metro, este un pret scazut. Astfel, ofertele de vanzare ale unor suprafete de teren la doar cateva sute de metri mai departe, catre localitatea Letcani, au un pret aproape dublu, respectiv 25 de Euro pentru un metru patrat de teren.

Traseul banilor

In urma cu cativa ani, direct si prin interpusi, respectiv societatea comerciala Pif SRL din Iasi, Niculae Niculescu a devenit unul dintre principalii actionari ai societati comerciale Transmixt SA, fosta intreprindere de transport judetean si interjudetean de calatori. Dupa ce a daramat cu nonsalanta Autogara Iasi, proprietate a firmei, si a vandut toate mijloacele de transport ale firmei, Niculae Niculescu a fost implicat in vanzarea terenului de sub fosta cladire a autogarii investitorilor care au ridicat supermarketul Billa. Cotidianul ZIUA de Iasi a relatat pe larg, in urma cu cativa ani, cum, pentru a putea construi acest asa-zis supermarket, a fost nevoie de o tranzactie dubioasa cu o parte a terenului din zona, in care a fost implicat indirect, dar dovedit, fostul primar Constantin Simirad, mult timp autoproclamat stalpul democratiei in Iasi si cel mai onest dintre toti cetatenii. Ca evenimentele ulterioare au demonstrat altceva, este o alta problema.
Dupa ce actionarul Niculae Niculescu a participat la daramarea cladirii autogarii iesene, dupa ce a fost unul dintre cei care au acceptat inchiderea principalului obiect de activitate al Transmixt SA, cel de transport de calatori, unitatea ieseana a fost pusa pe chituci. In prezent, din datele detinute, rezulta ca SC Transmixt SA a raportat la jumatatea anului trecut un profit de doar cateva zeci de milioane lei, in timp ce numarul de angajati nu depasea 30 de persoane. Este greu de crezut ca, pana la sfarsitul anului trecut, firma ieseana, care scos recent din conturi 600 de mii de Euro, a putut obtine acest profit in mod corect din punct de vedere legal. Dar, pentru Niculae Niculescu si pentru acolitii sai implicati in afacerile personale, legea permite si aducerea de bani de acasa, in conturile unitatii. Desi legal, o asemenea infuzie de capital la Transmixt SA, provenita din buzunarele actionarilor, ar trebui nu numai verificata ca provenienta, dar si justificata de cei in cauza.

Sa fie banii UPA?

Scandalul declansat la Universitatea „Petre Andrei” nu are nici o logica, daca se ia in considerare doar scopul de ocupare a unui fotoliu academic de rector. Niculescu a avut ani intregi titlul de profesor universitar, este adevarat ca a predat socialism stiintific sau economie politica comunista, dar tot profesor universitar se numeste. In urma cu doua zile, ZIUA de Iasi atragea atentia asupra posibilitatii ca toata aceasta lupta a lui Niculae Niculescu sa aiba ca scop administrarea unor fonduri academice mai mult decat importante, mai ales in contextul aderarii la Uniunea Europeana peste mai putin de trei ani. Exista informatii ca, prin jocul unor firme capusa, printr-un sistem financiar de tip suveica, banii pleaca din conturi publice sau comune cu cel al institutiei de invatamant superior catre buzunarele asa-zisilor investitori, care achizitioneaza acum terenuri la Miroslava. Facem precizarea ca, nu cu mult timp in urma, societatea comerciala Pif SRL, la care figura ca asociat la constituirea capitalului social autointitulatul rector Niculescu, s-a transformat in societatea comerciala N&F Management SRL, asa cum rezulta din informatiile detinute in prezent. Dar despre aceste aspecte vom reveni cu amanunte in editiile viitoare ale cotidianului ZIUA de Iasi, in special pentru faptul ca numele persoanelor implicate sunt cunoscute si acestea au ocupat functii importante in serviciile secrete sau au facut parte din lumea afacerilor din Iasi.

Bani pentru poduri

Conform informatiilor publice, Primaria Miroslava a avut nevoie sa vanda cele patru hectare de teren in cauza deoarece a beneficiat de fonduri SAPARD pentru constructia unui drum comunal. Dar proiectul realizat cu banii Uniunii Europene nu a prevazut si constructia unui pod, astfel incat drumul ajungea la unul din malurile raului Bahlui si reincepea pe celalalt mal. Contactat ieri seara telefonic, Vasile Lapusneanu, primarul de la Miroslava, a afirmat ca banii incasati de la Transmixt SA, sau de la Niculae Niculescu, daca doriti, vor fi folositi pentru realizarea unor investitii in comuna ieseana. „Cu acesti bani vom construi doua poduri peste Bahlui si unul peste calea ferata”, a declarat Lapusneanu, telefonic.
Ovidiu NEMTANU
Tudor LEAHU

Adauga un comentariu