Sanatate

Speranța de viață după bypass coronarian: Reguli de urmat pentru o viață normală

Publicat: 20 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Speranța de viață după bypass coronarian Reguli de urmat pentru o viață normală
Operația de bypass aortocoronarian constă în revascularizarea miocardică chirurgicală, recomandată pacienților cu leziuni coronariene multiple.

Speranța de viață după intervenția chirurgicală de bypass coronarian este mare. Însă, pentru ca bypass-ul să rămână cât mai mult timp permeabil, este necesar să țineți cont o serie de reguli importante.

Operația de bypass aortocoronarian constă în revascularizarea miocardică chirurgicală, recomandată pacienților cu leziuni coronariene multiple. Pacienții care au trecut printr-o astfel de intervenție, trebuie să respecte măsurile de prevenție secundară și să își reducă scorul de risc cardiovascular, prin eliminarea factorilor de risc coronarian. Printre acestea se numără: reducerea greutăţii, oprirea fumatului, scăderea colesterolului şi al glicemiei, dar și controlul tensiunii arteriale. În caz contrar, poate apărea o nouă leziune aterosclerotică sau restnozarea arterei operate. În plus, pacienții trebuie să respecte, zi de zi, cu strictețe, tratamentul medicamentos antiagregant plachetar recomandat de medic.

De asemenea, este necesară o evaluare cardiologică periodică, la o lună, la trei luni, la șase luni, la un an sau ori de câte ori este nevoie.

bypass coronarian - desen
Pacienții care au trecut printr-o astfel de intervenție, trebuie să respecte măsurile de prevenție secundară și să își reducă scorul de risc cardiovascular, prin eliminarea factorilor de risc coronarian.

Care este speranța de viață după operația de bypass coronarian?

Medicii sunt de părere că o intervenţie de bypass, realizată de un chirurg cardiovascular cu experienţă, ar trebui să aibă o “durabilitate” de 15-20 de ani. Însă, pentru ca acest lucru să fie posibil, trebuie urmat obligatoriu un tratament antiagregant toată viața. Aceste medicamente sunt recomandate pentru prevenirea ocluzionării bypass-urilor arteriale sau venoase. Astfel că, pacientul va avea nevoie de tratament cu aspirină de 75-100 mg zilnic sau chiar dubla antiagregare, dacă situația o cere.

Totodată, calitatea vieții pacientului poate fi crescută semnificativ, dacă se urmează un program de recuperare cardiovasculară după operație. La fel de importante sunt și controalele şi evaluările, pe care pacientul trebuie să le realizeze periodic. Este vorba de controale cardiologice, asociate cu repetarea unor explorări, în funcție de caz: consult cardiologic cu electrocardiogramă și ecocardiografie, test de efort, controlul parametrilor biologici, monitorizare ambulatorie EKG și/sau tensiune arterială, angiografie CT de artere coronare și coronarografie.

medici în operație
Medicii sunt de părere că o intervenţie de bypass, realizată de un chirurg cardiovascular cu experienţă, ar trebui să aibă o “durabilitate” de 15-20 de ani.

Reguli de urmat pentru o viață normală

Prima regulă, și cea mai importantă, este să urmați tratamentul medicamentos indicat de medic, zi de zi. Orice întrerupere a acestuia, fără consultarea în prealabil a medicului cardiolog, poate duce la apariția trombozei la nivelul bypass-ului, cu risc foarte mare de infarct miocardic sau alte evenimente cardiovasculare.

În al doilea rând, este necesar să practicați sistematic exercițiile fizice adaptate de la caz la caz, timp de jumătate de oră pe zi.

În plus, după operația de bypass coronarian, este indicat să renunțați la fumat. Acest lucru v-ar putea ajuta să trăiți mai mult.

Ar trebui să evitați excesul ponderal și, eventual, să vă corectați greutatea, dacă este necesar, până la atingerea greutății optime.

Extrem de important este și controlul tensiunii arteriale, al glicemiei și al colesterolului.

Este recomandat consumul moderat de alcool și adoptarea unei diete sănătoate, pe bază de legume, fructe proaspete, pește, reducerea consumului de dulciuri și evitarea grăsimilor de origine animală.

Pacientul cu bypass coronarian este considerat unul cu risc cardiovascular foarte ridicat. De aceea, este necesară menținerea colesterolului rău (LDL) sub 55mg/dl.

persoana care mananca biscuiti in fata unui frigider

Adauga un comentariu