National

Speranta de viata in Romania – Vezi ce loc ocupa in clasamentul european

Publicat: 19 feb. 2013
1

Romania se afla la finalul clasamentului european privind speranta de viata, romanii traind in prezent cu 5 ani mai putin decat ceilalti europeni, dar cu 13 ani mai mult decat in anii ’70, potrivit ultimului raport OECD Health Data, citat de Mediafax.

Pe primul loc in clasament se situeaza Elvetia cu peste 80 de ani speranta de viata, urmata indeaproape de Islanda si Italia, potrivit unui comunicat al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

Tarile vecine, Ungaria (73,3 ani) si Bulgaria (72,8 ani), desi sunt sub media europeana, se situeaza deasupra Romaniei (72,7 ani), iar Lituania (71,1 ani) si Letonia (70,9) sunt pe ultimele locuri si singurele tari unde speranta de viata este mai mica decat a romanilor.

„Speranta de viata este direct proportionala cu investitiile in sanatate si tocmai de aceea pozitia Romaniei in acest clasament nu reprezinta o surpriza. Investitia in medicamentele de ultima generatie este un factor al scaderii sperantei de viata.

Cel mai recent raport EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) arata ca, la nivel global, intre 40-59% din cresterea sperantei de viata pe o perioada de aproximativ 10 ani se datoreaza medicamentelor inovatoare si poate cel mai important accesului la aceste medicamente.

Din pacate, inovatia in Romania este pe lista de asteptare, intrucat sunt mai bine de 5 ani de cand nu au fost introduse spre compensare sau gratuitate terapii noi. Vorbim de medicamente de ultima generatie, care sunt mai eficiente, cu mai putine efecte adverse, cu un grad de tolerabilitate mai mare si, paradoxal, care implica cheltuieli mai reduse pentru bugetul Sanatatii.

Sunt medicamente in mare parte pentru bolnavii de cancer, de hepatita, diabet, cei cu boli cardiovasculare, pe scurt pentru bolnavii cronici care lupta in fiecare zi pentru supravietuire”, a declarat Dan Zaharescu, director executiv Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

La randul sau, Sorin Popescu, coordonator Grup Comunicare ARPIM a aratat ca „speranta de viata scazuta a romanilor se justifica si prin faptul ca Romania se afla pe ultimele locuri si la alte capitole ale Sanatatii: alocarea procentuala din PIB, cheltuielile cu medicamente per capita sau consumul de medicamente”.

Comentarii
Adauga un comentariu