Stiri medicale

Speranta pentru bolnavii de Parkinson din intreaga lume: nn tratament revolutionar

Publicat: 13 nov. 2018

O universitate nipona a anuntat ca a realizat primul transplant de celule stem pluripotente induse (iPS) pentru a trata boala Parkinson, care afecteaza milioane de oameni in intreaga lume si care, momentan, nu are leac.

Este prima astfel de tentativa si a avut loc in luna octombrie a acestui an. Pacientul, de peste 50 de ani, a carui identitate nu a fost facuta publica, va fi monitorizat de specialistii de la Universitatea din Kyoto, pentru a se vedea daca "tratamentul" functioneaza, arata ziare.com, care citeaza Live Science.

Acesta va fi supus unor examinari periodice, timp de doi ani, pentru a se evita o respingere a celulelor. Celulele care i-au fost transplantate nu sunt la stadiul embrionar, ci adulte, dar reprogramate ca sa se comporte asemeni celor embrionare, avand potentialul de a forma orice fel de celula in organismul uman.

"Am realizat o trepanatie in partea stanga a craniului si am transplantat 2,4 milioane de celule", a declarat chirurgul Takayuki Kikuchi, de la Universitatea din Kyoto. Operatia de injectare a celulelor a durat trei ore. Cat despre celulele stem folosite, acestea provin de la donatori.

Daca nu vor aparea efecte secundare, atunci pacientului ii vor mai fi injectate acelasi numar de celule in partea dreapta a creierului. Daca totul va merge bine, atunci inca sase persoane vor fi supuse aceluiasi tratament. Astfel de celule stem au fost transplantate in premiera anul trecut, tot de catre cercetatori niponi, dar in retina unui pacient.loading...

Adauga un comentariu