Economic

Sperante noi in ceea ce priveste o mega investitie in Pascani – FOTO

Publicat: 27 mai 2014

Se contureaza noi sperante in ceea ce priveste una dintre cele mai mari investitii pe care statul roman le-a inceput in judetul Iasi. Odata cu criza economica, dar si certuri dintre politicienii de la Putere, a dus la blocarea unei lucrari care este realizata in proportie de peste 90%, o lucrare inceputa de pe timpul raposatului Ceausescu. Este vorba despre „Complexul Hidroenergetic Lunca Pascani”, un mega proiect important pentru mai multe localitati din apropierea albiei raului Siret.

Proiectul inceput dinainte e 1989 a fost gandit sa protejeze de inundatii miile de persoane din localitatile aflate in apropierea raului. Cea mai mare parte din lucrare a fost realizata pe timpul fostului presedinte Nicolae Ceausescu dupa care investitia a stagnat pana in anul 2007 cand lucrarile au fost reluate, dar nu pentru putin timp. In anul 2012, dupa ce s-a pompat alte aproximativ 90 milioane de euro, cei din conducerea Guvernului au decis sa opreasca lucrarile de la finantare. Motivele au fost atat economice cat si politice. Acum, odata cu trecerea timpului, constructiile din zona se degradeaza. Promisiunile guvernantilor vizavi de acest proiect extrem de necesar au fost multe insa nu s-a concretizat nimic. Unul dintre parlamentarii pascaneni a incercat de mai multe ori sa gaseasca solutii pentru continuarea lucrarilor mai ales ca este in prag de finalizare.

Senatorul PSD, Florin Constantinescu, presedintele Comisiei pentru Transporturi si Energie a convocat in data de 12 mai o sedinta de analiza a posibilitatilor de continuare a lucrarilor la obiectivul „Complexul Hidroenergetic Lunca Pascani”. La aceasta sedinta a luat parte secretarul de stat al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Sevil Shhaideh; Presedintele CNP al Ministerului Finantelor Publice, Ion Ghizdeanu; secretarul de stat din cadrul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice Anne Juganaru; Directorul Directiei Management, Resurse de Apa din Departamentul pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Constantin Gheorghe; Secretarul de Stat Catalin Olteanu din cadrul Ministerului Economiei, Secretarul de Stat al Departamentului pentru Energie Karoly Borbely, directorul general Vasile Pintilie din cadrul Administratiei Nationale „Apele Romane” si Remus Borza, administrator Judiciar la Hidroelectrica SA, firma care s-a ocupat de lucrari.

 Trei propuneri, o solutie viabila

 In urma sedintei convocate au rezultat trei propuneri. Prima a fost aceea de a separa obiectivele din domeniul producerii energiei de cele din domeniul protectiei mediului si inundatii. Mai apoi sa se transfere obiectivele ce tin de protectia mediului si inundatii la Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice si sa se continue finantarea prin fonduri europene. O alta propunere a fost aceea de a infiinta o companie de proiect din care sa faca parte: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, Consiliul Judetean Iasi si Hidroelectrica SA, iar astfel lucrarile sa fie continuate sub aceasta forma.

Cea mai viabila propunere cu care se va incerca cel mai probabil sa se lucreze este acea ca Hidroelectrica sa-si ia angajamentul ca va realiza investitia in doi ani de zile prin compensarea cu deducerea corespunzatoare a investitiilor din sumele datorate la Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice. „Am convocat aceasta sedinta cu secretari de stat si alte persoane cu functii importante pentru a gasi impreuna o solutie la proiectul Complexului Hidroenergetic Lunca Pascani. S-au stabilit trei propuneri si vom merge pe varianta cea mai buna. I-am informat despre aceasta sedinta si pe primarii din zona si urmeaza ca in zilele urmatoare sa prezentam variantele noastre Ministerului Economiei. Am speranta ca vom gasi solutii de reincepere a lucrarii de la Barajul Lunca, un proiect important pentru comunitatile din apropiere”, a declarat contactat telefonic senatorul PSD, Florin Constantinescu.

 Importanta proiectului

 Finalizarea lucrarilor de la „Complexul Hidroenergetic Lunca Pascani” este extrem de necesar. Asta deoarece in aval de Siret aproape la fiecare viitura al raului localitatile sunt inundate. Probleme foarte mari unde mii de familii au avut de suferit de pe urma inundatiilor au existat in anul 2005 si 2006. Atunci gospodariile au fost rase de pe fata pamantului in doar cateva ore, sub privirile neajutorate ale autoritatilor. De atunci au tot existat promisiuni de finantare de la bugetul de stat pentru a evita in viitor astfel de neplaceri insa cum nu au mai fost probleme s-au oprit si finantarile. Investitia mai este importanta si in contextul energiei verzi. Daca aceasta se va finaliza atunci se va obtine o capacitate de 12MW.

Mai mult va exista in zona si o serie de schimbari climatice datorita lacului de acumulare format. Dincolo de faptul ca proiectul ar salva comunitatile din apropierea raului de inundatii, in lacul de acumulare care s-ar intinde pe o suprafata de aproximativ 40 km ar putea sa se amenajeze si o zona de agrement turistic. Ramane de vazut daca Guvernul Ponta va accepta continuarea lucrarilor.

 loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit