Viata de cuplu

Sperma, unul dintre factorii avorturilor repetate

Publicat: 10 ian. 2019

Sperma defectuoasa a tatilor ar putea fi cauza avorturilor repetate, ce au fost anterior atribuite problemelor de sanatate ale partii materne, arata un nou studiu.

Cercetatorii din cadrul Facultatii Regale din Londra au analizat efectele calitatii spermei in multple cazuri de avort si au descoperit ca nivelul de degradare a ADN-ului era de doua ori mai mare la barbatii ale caror partenere au pierdut sarcina, relateaza descopera.ro, care citeaza Independent. Avorturile recurente sunt definite ca trei sau mai multe sarcini pierdute inainte de atingerea celor 20 de saptamani. Pana acum,  acest lucru era atribuit infectiilor sau problemelor de sanatate ale mamei.

Ultimele rezultate, ce trebuie reproduse la scala larga, sunt utilizate pentru dezvoltarea unor medicamente ce ar putea reduce partile degradate ale ADN-ului, astfel fiind reduse sansele de avort. De asemenea, rezultatele pot fi utilizate in testele de fertilitate prin care tatii si-ar putea modifica factorii din stilul de viata ce cresc riscul degradarii si al avorturilor.

„Prin recunoasterea faptului ca sperma barbatului joaca un rol in aparitia avorturilor si a modificarilor la nivel molecular, putem realiza medicamente ce reduc stresul oxidativ si in cele din urma reduc degradarea ADN-ului”, a declarat dr. Channa Jayasena, autoarea studiului.

Dr. Jayasena si echipa sa au analizat sperma a 50 de barbati ale caror partenere sufereau de avorturi recurente. Rezultatele au fost comparate cu cele ale 60 de barbati ale caror partenere nu au suferit niciun avort. Conform analizelor, la nivelul ADN-ului, degradarea ar putea fi produsa de un nivel crescut de molecule, cunoscute ca radicali liberi, regasite in materialul seminal. Aceste molecule joaca un rol important in protejarea spermatozoizilor de infectii sau bacterii, dar in concentratii mari pot distruge celulele fragile. A.M.

Angajari videochat Iasi
Adauga un comentariu