Secretele istoriei

Spionii RFG stiau inca din 1952 unde se ascundea Adolf Eichmann

Publicat: 14 ian. 2014
Citand un document inedit obtinut de tabloidul Bild, Spiegel Online noteaza ca Germania de Vest ar fi putut intreprinde o actiune legala impotriva unuia dintre cei mai prolifici lideri nazisti cu ani buni inainte ca acesta sa fie depistat si pus sub acuzare de statul Israel pentru crime de razboi.
Personajul care ar putea rescrie istoria „denazificarii” RFG este nimeni altul decat Adolf Eichmann, una dintre figurile centrale ale celui de-Al Treilea Reich si omul considerat responsabil pentru implementarea Holocaustului.
Documentul descoperit de Bild arata ca serviciul extern al RFG cunostea inca din 1952 atat „ascunzatoarea” lui Eichmann, cat si identitatea sa conspirata, dar a evitat sa-l retina, intr-o perioada in care statul vest-german ridicat pe ruinele totalitarismului hitlerist inca isi trata ranile.
„Descoperirea este catalogata de specialisti ca fiind senzationala, pentru ca aduce putina lumina asupra reticentei vest-germane de a-si confrunta propriul trecut in deceniile imediat urmatoare Holocaustului”, scrie Spiegel Online.
Pseudonimul infamiei: Ricardo Klement
Documentul obtinut de Bild din arhivele BND (serviciul de informatii externe al Germaniei) arata ca institutia stia unde se ascunde Adolf Eichmann cu opt ani inainte ca serviciile israeliene sa-l captureze la Buenos Aires, in 1960, si sa-l supuna unui proces finalizat in 1962 cu condamnarea sa la moarte.
„Adresa lui E. este cunoscuta redactorului-sef al publicatiei germane din Argentina «Der Weg»”, scrie in actul obtinut din arhive, care mai noteaza ca fugarul locuia in exil sub o identitate falsa, luandu-si numele „Clemens”. Informatiile BND erau doar partial corecte in 1952, pentru ca istoricii stiu astazi ca „arhitectul Holocaustului” se ascundea in spatele pseudonimului Ricardo Klement.
Pana la descoperirea publicata in presa germana se credea ca serviciile de informatii externe germane nu primisera date despre Eichmann mai devreme de anul 1956. Exceptionalul descoperirii sta insa, scrie Spiegel Online, in faptul ca documentul ar putea reprezenta cea mai timpurie dovada pentru lipsa de vointa politica a RFG de a aduce in fata justitiei criminalii de razboi ai celui de-al Treilea Reich.
Explicatia? Fortele de ordine ale Germaniei de Vest, precum si intregul aparat de justitie si administratie erau intesate la inceputul anilor ‘50 cu foste cadre fidele national-socialismului.
„Cei care ar fi trebuit sa-i retina pe nazistii fugari erau foste cadre naziste”

Vezi si Un nou dosar declasificat demonstreaza faptul ca serviciile secrete au ascuns dovezile crimelor nazistilor  
Veriga decizionala ultima a unui sistem care a ucis sase milioane de evrei, Eichmann cunostea in detaliu ierarhia nazista si ar fi reprezentat un pericol pentru toti cei care si-au reinventat biografia in RFG, dupa terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Spiegel mai noteaza ca „arhitectul Holocaustului” stia, in detaliu, si gradul de implicare al companiilor germane in construirea, gestionarea si functionarea lagarelor de concentrare, iar o eventuala aducere a sa in fata justitiei ar fi putut periclita destinul acestora.
„Toate datele indica faptul ca Ambasada RFG din Buenos Aires stia cu precizie identitatea fostilor nazisti si locurile unde traiau, comunitatea germana din oras fiind suficient de mica. BND era intesat insa de fosti ofiteri SS, majoritatea celor care ar fi trebuit sa-i identifice si retina pe nazistii fugari fiind ei insisi foste cadre naziste”, sustine, pentru Spiegel Uki Goni, un jurnalist argentinian.
Complicitatea serviciului de informatii externe german in stergerea urmelor criminalilor de razboi nazisti este inca o tema extrem de sensibila la Berlin, BND fiind si in prezent reticent in a elibera documente din propria arhiva. Practic, Bild a reusit sa obtina detalii in cazul Adolf Eichmann dupa o lupta apriga in justitie incheiata anul trecut printr-o decizie a unei curti federale care stipula ca opacitatea BND este ilegala. In ciuda verdictului, accesul la arhiva institutiei este extrem de dificil, teama serviciului fiind ca o eventuala deschidere ar putea aduce o avalansa de cereri privind activitatea informatiilor externe in depistarea si prinderea nazistilor fugari, scrie Spiegel, citat de evz.ro.


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit