Actualitate

Spitalele din India au continuat să trimită mesaje disperate pentru aprovizionarea de urgență cu oxigen, în timp ce pacienţii mor pe capete din cauza lipsei

Publicat: 03 mai 2021
Oamenii așteaptă până la 12 ore să se umple un cilindru pentru oxigen

Spitalele din Delhi au continuat să trimită mesaje disperate pentru aprovizionarea de urgență cu oxigen în noaptea de duminică, avertizând că pacienții sunt expuși riscului.

Criza a început în urmă cu două săptămâni, dar nu prezintă semne de reducere pe fondul unei Indii care se afundă într-o criză de COVID-19 fără precedent.

Zeci de pacienţi au murit într-o zi, în spital, pentru că nu exista oxigen

Cel puțin 12 pacienți, inclusiv un medic, au murit când un spital proeminent a rămas fără oxigen sâmbătă. În afara spitalelor, familiile pacienților care nu găsesc un pat se luptă să pună mâna pe buteliile portabile – uneori stând la cozi până la 12 ore.

Câteva spitale mari din Delhi se bazează pe aprovizionarea zilnică cu oxigen, dar nu primesc suficient pentru a păstra unele ca rezervă în caz de urgență.

Un medic a descris situația ca fiind înspăimântătoare, explicând: „Odată ce ai epuizat rezervorul principal, nu mai este nimic pe care să te întorci”.

Situația este tot mai gravă în spitalele mici care nu au rezervoare de depozitare și trebuie să se bazeze pe cilindri mari. Iar criză oxigenului vine pe măsură ce cazurile de coronavirus continuă să crească. Doar Delhi a raportat peste 20.000 de noi infecții și 407 de decese duminică.

„Este o bătălie în fiecare zi”

Dr. Gautam Singh, care conduce spitalul Shri Ram Singh, spune că are 50 de paturi Covid și spațiu pentru 16 pacienți cu terapie intensivă, dar a fost nevoit să refuze internările, deoarece nu există nicio garanție pentru aprovizionarea cu oxigen. El a lansat o serie de apeluri SOS în ultimele zile, obținând oxigen la timp pentru a evita dezastrul.

„Este o bătălie pe care o ducem în fiecare zi”, spune el. „Jumătate din personalul spitalului meu este pe drum cu butelii pentru a le umple în fiecare zi, mergând dintr-un loc în altul”. Dr Singh spune că posibilitatea pacienților de a muri fără oxigen în spital îl împiedică să doarmă.

„Ar trebui să mă concentrez pe tratarea pacienților mei și să nu alerg pentru a obține oxigen”, spune el.

Și alți proprietari de spitale se confruntă cu același calvar. O femeie a cărei familie conduce un spital din Delhi spune că nu a existat nicio coordonare între autorități când a început criza.

„În acele câteva zile, nu am avut nici o idee despre cine este persoana relevantă pe care trebuie să o contacteze și cine are autoritatea de a rezolva problema”, își amintește ea. Ea spune că situația este „puțin mai bună acum”, dar există încă incertitudine cu privire la aprovizionare, care le afectează capacitatea de a admite mai mulți pacienți.

„De fiecare dată când cineva mă întreabă dacă am un fir pentru un pat de oxigen, mă simt groaznic spunând nu pentru că nu am”. Nici campania de vaccinare nu merge cum ar trebui, guvernul a achiziționat cel puțin 205,5 milioane de doze de vaccinuri Covid-19, potrivit datelor de la Duke Global Health Innovation Center , plasând India în primii 10 cumpărători de vaccinuri din lume. Dar aceste vaccinuri ar acoperi doar 8% din populația sa de 1,4 miliarde.

Adauga un comentariu