Local

Spitalele suport COVID-19 din județul Iași dispun de 47 de locuri la secția de ATI! Ieri erau ocupate 42 dintre ele

Publicat: 27 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Spitalele suport COVID-19 din județul Iași dispun de 47 de locuri la secția de ATI Ieri erau ocupate 42 dintre ele
Pacienți infectați cu COVID-19 în secția de Terapie Intensivă de la Spitalul de Neurochirurgie din Iași

În spitalele suport COVID-19 din județul Iași sunt 47 de locuri la secția de ATI. În aceste secții sunt internați pacienții infectați cu coronavirus în stare critică. Ieri erau ocupate 42 de paturi din numărul total. Gradul de ocupare diferă de la zi la zi, în funcție de numărul de decese sau de pacienți a căror stare de sănătate s-a îmbunătățit

Spitalele suport COVID-19 din județul Iași dispun de 47 de locuri la secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI). În această secție intră pacienții infectați cu coronavirus în stare critică. Medicii spun că printre bolnavii care intră în secția de Terapie Intensivă sunt pacienți cu diabet zaharat, boli cardiovasculare și obezitate. Pacienții care sunt diagnosticați și cu aceste boli sunt primii care cedează în fața infecției cu COVID-19. De la începutul pandemiei de coronavirus, medicii ieșeni au constatat că cele mai multe decese s-au înregistrat în rândul pacienților cu diabet zaharat.

Gradul de ocupare la ATI în județul Iași. Ieri mai erau libere doar 5 locuri din 47

Ieri, la Iași erau ocupate 42 de paturi de ATI din numărul total de 47, puse la dispoziție pentru tratarea pacienților cu coronavirus în stare critică. Dintre acestea, 8 erau ocupate la Spitalul de Boli Infecțioase, 6 la Spitalul de Pneumoftiziologie, 6 la Spitalul Municipal Pașcani, 4 la Spitalul de Recuperare, 6 la Spitalul „Căi Ferate” din Iași și 12 la Spitalul de Neurochirurgie. Ieri mai erau libere 4 paturi ATI la Spitalul de Neurochirurgie și un pat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. În ultimele zile, gradul de ocupare la secțiile de ATI din județul Iași a fost, în medie, de 42 de paturi, din cele 47.

În luna martie, secție de Terapie Intensivă pentru îngrijirea pacienților cu coronavirus în stare critică era doar la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, cu 9 paturi. Din cauza numărului de pacienți infectați cu COVID-19 care aveau nevoie de îngrijire într-o secție de ATI s-au pregătit 16 paturi la Spitalul de Neurochirurgie, 6 la Spitalul de Pneumoftiziologie, 4 la Spitalul de Recuperare, 6 la Spitalul „Căi Ferate” din Iași și 6 la Spitalul Municipal Pașcani.

În primele luni de la declanșarea pandemiei de COVID-19, la Iași erau suficiente doar 9 paturi în secția de Terapie Intensivă

De la începutul pandemiei de COVID-19, la Iași au murit 206 pacienți infectați cu coronavirus. În primele luni de la declanșarea pandemiei nu existau atât de multe cazuri de pacienți cu coronavirus care intrau în stare critică și aveau nevoie de îngrijire în secția de ATI. În lunile martie și aprilie, medicii au utilizat doar cele 9 paturi de Terapie Intensivă puse la dispoziție la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Odată cu creșterea numărului de pacienți care intrau în stare critică, medicii au început transferul și către Spitalul de Neurochirurgie din Iași. Gradul de ocupabilitate a paturilor de ATI din spitalele din județul Iași a început să crească din luna septembrie, motiv pentru care autoritățile au decis să deschidă mai multe secții de Terapie Intensivă.

Dr. Florin Roșu: „Majoritatea pacienților care intră pe ATI sunt pacienți care suferă și de alte comorbidități, dar au fost și excepții”

În ceea ce privește starea pacienților internați în spitalele suport COVID-19 din județul Iași, în secția de Terapie Intensivă, medicii spun că se poate schimba de la minut la minut. Din momentul în care pacientul diagnosticat cu coronavirus ajunge în această secție, starea lui se poate agrava oricând.

„Majoritatea pacienților care intră pe ATI sunt pacienți care suferă și de alte comorbidități, dar au fost și excepții cu pacienți care nu aveau alte boli ascociate, care au intrat la ATI ca urmare a agravării stării de sănătate după ce s-au infectat cu COVID-19. Vorbim despre pacienți diagnosticați cu diabet zaharat, boli cardiovasculare, obezitate și boli pulmonare. Mulți, din cauza sistemului imunitar scăzut, nu au mai făcut față luptei cu coronavirus și au decedat. Numărul de pacienți în stare critică este mai mare acum decât în lunile considerate ca fiind vârful pandemiei de COVID-19″, spune dr. Florin Roșu, șeful compartimentului de ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Adauga un comentariu