Sport

Spitalul Clinic de Recuperare din Iasi, risca sa nu mai functioneze

Publicat: 22 ian. 1999

•sindicatul a scos la iveala ilegalitatile comise de echipa manageriala

Spitalul Clinic de Recuperare din municipiul Iasi, unitate medicala de prim rang in domeniu, risca sa devina din cauza indiferentei echipei manageriale si a autoritatilor, o ruina a retelei sanitare. Infrastructura existenta, specialistii de prima clasa care lucreaza aici, precum si existenta izvoarelor de apa sulfuroasa ar putea propulsa spitalul amintit in topul celor mai bune din Europa, daca nu cumva chiar din lume. Lipsa de interes in mentinerea capacitatilor existente, precum si in dezvoltarea acestora, nu au facut altceva decit sa contribuie la saracirea unei unitati medicale, care ar putea figura in elita unitatilor de profil. Numeroase controale au pus in evidenta gravele disfunctii in coordonarea spitalului, disfunctii care au pus sub semnul intrebarii capacitatea manageriala a actualei conduceri, precum si calitatea actului medical. Din pacate, nu s-a aplicat nici o sanctiune in urma acelor controale efectuate de comisii trimise de Ministerul Sanatatii, precum si de inspectorii financiari.

•Incalcari ale legislatiei muncii, inchirieri dubioase de spatii, alimente cumparate fara facturi fiscale, echipament medical reparat de o firma neautorizata

Sesizarile catre ministerul de resort ale angajatilor spitalului mentionat au ramas fara nici un raspuns. Prezentam integral, un memoriu al Sindicatului Independent al profesorilor C.F.M. „Moldova”, adresat factorilor de decizie din Ministerul Sanatatii, memoriu care semnala abuzurile si ilegalitatile comise de echipa manageriala a spitalului mentionat. Precizam ca respectivul memoriu, asteapta raspuns de un an de zile:

1. Dispunerea aplicarii sanctiunii in sarcina conducerii Spitalului Clinic de Recuperare – neaplicata in urma controlului C.F.I. al Ministerului Sanatatii din aprilie 1995.
2. Care sint concluziile si ce masuri s-au luat, in urma controlului Comisiei Economice a consiliului Judetean, referitor la situatia Spitalului de Recuperare, tinind cont ca s-au depistat datorii de peste 240 milioane lei la alimente si 629 milioane lei in total catre furnizori.
3. Cine raspunde ca achizitionarea de ceapa s-a facut de la Timisoara, iar cartofii au fost cumparati din judetul Suceava fara factura, cand erau oferte avantajoase in judetul Iasi (Strunga). Nu cumva pentru comision?
4. De ce directorul, dr. Cristian Popescu, a mentinut pe numitul Baciu Ioan timp de 10 luni, intr-o functie (merceolog si sef birou ATA), lucru ilegal atat ca durata cat si ca studii si vechime. Cu toate ca a fost atentionat de incompetenta si abuzurile personajului Baciu Ioan (achizitionarea de produse alimentare, piese auto, produse din carne la preturi mari si de calitate inferioara), directorul l-a mentinut in functie pana in decembrie 1996.
5. De ce ne aprovizionam cu produse alimentare si nealimentare de la Munca Invalizilor si nu direct de la furnizori? Cine are interes?
6. De ce cumparam toate produsele (de la piine pina la carne) de la SRL-uri, la preturi mai mari decit cele similare de la stat?
7. De ce a suportat Spitalul de Recuperare imputatia de 429.000 lei pentru „MOLDOPLAST” si nu cei vinovati (daca nu se gasesc vinovatii – directorul plateste imputatia).
8. Cum s-a facut inchirierea spatiilor, cum s-au negociat clinicile, ce s-a facut cu banii incasati? Toate acestea au fost in favoarea spitalului sau a unor persoane?
9. De ce nu se respecta regula, ca un medic de garda sa fie prezent la primirea alimentelor de la magazie? De ce nu se controleaza de acelasi medic de garda, cu jumatate de ora inainte de distribuirea mesei, daca meniul corespunde calitativ?
10. De ce sunt aparate primite din ajutoare, care se folosesc in interes personal sau nedeclarate si inregistrate in documentele contabile ale spitalului?
11. Cum s-au reparat cele 18 tensiometre, cu suma de 2.100.000 lei la o firma particulara (R & R), cind aveam o unitate specializata in reparatii de acest gen (AJIRAM) ? Cum s-a cumparat convertorul Doppler de la aceeasi firma (R & R), pentru un aparat care nu este inregistrat ca functioneaza in spital?
12. Cine este vinovat ca nu s-a mai construit sectia de geriatrie-gerontologie, sectie ce era construita si dotata cu aparatura. Cu toate ca erau toate aprobarile, inclusiv de la Ministerul Sanatatii, s-au blocat negocierile timp de 2 ani, pina s-a renuntat la proiect.
13. De ce nu se foloseste sala de gimnastica existenta la etajul I, corp I, ce apartine clinicii cardio-pulmonare in sectorul pentru care s-a construit si un cabinet personal al dr. Mitu Florin, care-l detine din 1991 si nu-l foloseste deloc pentru bolnavi.
14. Cine raspunde de distrugerea functionalului clinicii de ortopedie (in prezent intrarea, holurile si lifturile sint comune cu sectia ORL), ce spun cei de la Medicina Preventiva?
15. De ce directorul spitalului nu respecta legislatia muncii privind ocuparea posturilor libere prin concurs? (de multe ori a intrat in legalitate dupa atentionarea de catre sindicat).
16. De ce de peste 6 ani, la Policlinica Balneara, registratora medicala Popescu M., are la dispozitie un cabinet de psihokinetoterapie si face tratamente de aceasta specialitate, cind nu are nici o competenta in acest domeniu. De ce directorul o mentine in acel cabinet, cu toate ca a fost informat de aceasta anomalie ?
17. De ce cabinetele de specialiate din Policlinica Balneara sunt mereu inchise, cand au fost repartizati medici la toate cabinetele, iar bolnavii nu pot beneficia de consultatii de specialitate?
18. De ce direcorul Popescu Cristian refuza sa faca sedintele de Consiliu de Administratie ritmic, conform legii (lunar si ori de cite ori este nevoie). De sase luni a facut numai doua C.A.
19. Cine se face vinovat ca aparatura de recuperare s-a degradat si nu a mai fost completata? Ce s-a achizitionat pe profilul spitalului in ultimii 20 de ani. Sectorul hidrokinetoterapie este aproape o ruina din cauza ca s-a dezafectat statia de ventilare si nu s-au mai facut reparatii de multi ani, in schimb s-au cheltuit peste 110 milioane cu sectia ORL fara motivatie.
20. Daca se confirma existenta unui memoriu, in care se propune ca Spitalul Clinic de Recuperare sa devina spital de urgenta, la propunerea Senatului UMF si ca acest memoriu a fost semnat de directorul dr. Popescu Cristian, consideram ca acesta nu poate sa mai detina functia de director al Spitalului de Recuperare, caci ar insemna sa lasam „lupul paznic la stina oilor”x.

In numarul de miine vom continua dezvaluirea altor stari de fapte de la Spitalul de Recuperare din Iasi, care au condus la degradarea respectivei unitati medicale si care au prejudiciat calitatea actului medical.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit