Local

Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, 25 de ani de chirurgie spinală. Dr. Cezar Eugen Popescu: „Totul cu ajutorul celui mai modern sistem de operație din țară”

Publicat: 01 oct. 2020
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Spitalul Clinic de Urgență Prof. Dr. Nicolae Oblu Iași 25 de ani de chirurgie spinală. Dr. Cezar Eugen Popescu Totul cu ajutorul celui mai modern sistem de operație din țară
Spitalul Clinic de Urgență "Prof. Dr. Nicolae Oblu" Iași

Dr. Cezar Eugen Popescu, medic primar ortoped pe Secția III Neurochirugie a transmis faptul că Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași împlinește 25 de ani de chirurgie spinală. Acest fapt se datorează celui mai modern sistem de operație din țară.

“Am ajuns la performanța ca a doua zi, după intervenția chirurgicală, pacienții să meargă acasă în siguranță. Totul cu ajutorul celui mai modern sistem de operație din țară.” – dr. Cezar Eugen Popescu, medic primar ortoped, Secția III Neurochirurgie.

“Domeniul chirurgiei spinale (chirurgia coloanei vertebrale) este unul relativ tânăr. Deși chirurgia coloanei se practică de mult timp, dezvoltarea acesteia în ultimii 20 de ani a făcut ca acest domeniu să devină unul de supraspecializare.

De ce?

Chirurgia coloanei a fost practicată de-a lungul vremii atât de neurochirurgi, cât și de ortopezi, fiecare abordând diferite patologii vertebro-medulare conform curiculei de pregătire și elementelor caracteristice fiecărei dintre specialități.

Chirurgia spinală presupune însa pregătirea viitorilor specialiști nu doar prin cunoștințe din domeniul neurochirurgiei și ortopediei. Specialistul trebuie să aibă și cunoștințe solide din domeniile chirurgiei generale, chirurgiei toracice, chirurgiei vasculare, chirurgiei BMF, urologiei sau recuperării neuromotorii, toate acestea combinate cu o pregătire practică temeinica. Acest lucru presupune un program de pregătire adecvat, urmând o curiculă specifică.

În cadrul Spitalului “Prof. N. Oblu” din Iași, chirurgia spinală reprezintă o componentă majoră a activității. În secțiile neurochirurgicale sunt internați și operați pacienți cu diferite afecțiuni ale coloanei vertebrale – traumatice, degenerative, tumorale, infecțioase, care beneficiază de îngrijiri de înaltă calitate și performanță. Acest lucru este posibil datorită profesionalismului tuturor specialiștilor ce își desfășoară activitatea în spital (neurochirurgi, AŢI, UPU, imagistică, medicină internă, psihologi, anatomie patologică, etc.), dar și datorită dotărilor excelente din cadrul spitalului.

Actul chirurgical de înaltă performanță se poate realiza utilizând aparatura modernă, de ultimă generație: O-arm, neuronavigație, robotul MAZOR, sistemul de monitorizare intraoperatorie, sistemul de ablaţie tumorale, etc., dispozitive care oferă o siguranță operatorie net superioară în primul rând pacientului, dar și chirurgului, în delicatele intervenții de chirurgie spinală.

În ultimii ani, în cadrul spitalului nostru au fost introduse și metode minim-invazive în chirurgia spinală. Aceste metode presupun realizarea unor intervenții chirurgicale printr-un abord minim la nivel tegumentar sau chiar printr-un abord percutan, cu impact minim asupra părților moi, cu pierderi mici de sânge, permițând pacientului să se mobilizeze repede și, în cazul anumitor patologii, să fie externat a doua zi postoperator.

Singura secție de profil din țară acreditată

Trebuie amintit și faptul că secția de chirurgie spinală din cadrul spitalului este singura secție de profil din țară care este acreditată ca centru de pregătire AO.

AO Spâne, parte a AO Foundation, este cea mai mare organizație profesională internațională, alcătuită din cei mai experimentați și dedicați chirurgi spinali și cercetători de pe toate continentele, ce promovează excelența în programul educațional și de cercetare în afecțiunile coloanei vertebrale.

Aceasta recunoaștere internațională ne onorează și asigură orice pacient cu patologie spinală ce se adresează spitalului nostru, că va fi tratat după aceleași standarde de caliate ca în orice alt centru european.”, a declarat dr. Cezar Eugen Popescu, medic primar ortoped, Secția III Neurochirurgie, Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași.

Comentarii
Adauga un comentariu