News Flash:

Spitalul de Recuperare moare incet

16 Aprilie 1999
770 Vizualizari | 0 Comentarii
Spitalul de Recuperare Iasi
•Majoritatea acuzelor sint puse in spinarea fostului contabil sef, dar si actuala conducere are o parte de vina

Cea mai tinara unitate spitaliceasca din Iasi este, din pacate, si cea mai greu incercata din punct de vedere financiar. Ca nicaieri in alta parte, aici, ritmul degradarilor este mult mai alert, poate si din pricina mediului sulfuros - una din metodele predilecte de tratament de aici, specifica unitatii. Desi este o potentiala mina de aur, spitalul se zbate in datorii grele. Numai datoriile fata de RAJAC sint de 2,2 miliarde de lei, de mai bine de doi ani nemaifiind platita nici o factura catre aceasta regie.

Ca urmare a cistigarii unui proces, avind ca obiect recuperarea acestor datorii, regia va trece in zilele urmatoare la blocarea conturilor spitalului. Din nefericire, aici nu s-a incercat nici macar conservarea bazei materiale. Celebrele bai Purcica, cunoscute inca de acum 100 de ani, au fost lasate in paragina. Nu s-a gasit nimeni in stare sa faca un perimetru de protectie la sonda de 300 de metri, care scoate apa sulfuroasa. Acum a disparut si aceasta: fiind lasata de izbeliste, a fost manipulata la intimplare, de nespecialisti si s-a degradat.

Cosul de ventilatie, din tabla, a ruginit in asemenea masura incit, la un moment dat, a cazut - si are citeva zeci sau chiar sute de kilograme - chiar linga o bolnava. Doua din lifturile spitalului sint acum temporar dezafectate, pentru ca nu s-au gasit bani sa fie repuse in functiune. In prezent, transporturile mecanizate dintre etajele cladirii se fac cu un singur lift. Este vorba, insa, de incarcaturi incompatibile din punct de vedere igienico-sanitar, mai ales intr-o unitate sanitara: probe de singe, marfuri alimentare, probe de urina, hrana, vizitatori, medici, ceilalti reprezentanti ai personalului. Situatia dureaza de circa un an. "Asa ceva nu exista nicaieri in lume", sint de parere medicii spitalului.

Ca o baza din Iugoslavia dupa un atac NATO

Aspectul actual al spitalului nu arata nicidecum ca din fondurile alocate, prin Directia Sanitara, de Ministerul Sanatatii s-ar fi facut in ultimul timp vreo interventie fie si numai pentru "cirpirea" constructiei care se degradeaza pe zi ce trece sau a restului bazei materiale. In aceste conditii, nu trebuie sa mai mire pe nimeni ca baza de tratament arata ca una din... Iugoslavia, dupa un raid al NATO, dupa cum se poate constata si din fotografiile alaturate. In schimb, o buna parte a corpului medical - mai cu seama segmentul reprezentat de medici de retea, neimplicati in invatamint - acuza conducerea spitalului de semnarea unor contracte dezavantajoase cu societatile comerciale din jur, carora le livreaza energie electrica si/sau agent termic din reteaua proprie. Necesarul de medicamente este asigurat aproape exclusiv cu produse din import, la preturi sensibil mai mari decit ale celor romanesti si, in consecinta, in cantitati anormal de mici. Astfel, exista si zile in care doctorii nu mai au la dispozitie pentru bolnavi nici macar o aspirina, dupa cum afirma unul din medici.

Dezastrul economic a fost guvernat de interesul comisionului

Aproape toate neregulile legate de partea economico-financiara a spitalului sint puse pe seama fostului contabil sef, Traian Bancescu, pe care liderul de sindicat, Leonida Tabacaru, l-a acuzat chiar ca la fiecare contract pe care trebuia sa-si astearna semnatura obisnuia sa pretinda un comision indestulator. "Cit a stat acest contabil sef, a fost un dezastru pentru spital. Consecintele se vad. Exista acest blocaj care s-a facut in platile catre RAJAC. Timp de 27 de luni, nu s-a platit un leu pentru apa rece. Deci, automat, mergem cu gindul ca s-au platit preferential facturile pentru care se primea comision. Pentru ca de la RAJAC nu a primit comision, nu a platit nici o factura. Apoi, spitalul a platit caldura timp de patru ani pentru firma particulara Romtex. Asadar, eu consider ca situatia dezastruoasa din punct de vedere financiar a spitalului se datoreaza lui Traian Bancescu. Un alt exemplu: la un moment dat, spitalul a fost aprovizionat cu seringi carora le expirase termenul de valabilitate. Acestea au fost retrase din circulatie numai dupa controlul efectuat la vremea respectiva de catre Sanepid. Un alt abuz este modul in care s-a facut inchirierea spatiilor. Toti solicitantii erau obligati sa treaca pe la contabilul sef. Probabil ca le lua un pret foarte mic pentru inchirierea spatiilor si-si punea comisionul, ca de obicei", a exemplificat Leonida Tabacaru.

Iata, insa, ca nici dupa pensionarea acestuia, urmata (ciudat!) de avansarea sa la functia de contabil sef al Casei de Asigurari Sociale de Sanatate, nu s-a inregistrat nici o tentativa de remediere a situatiei economice dezastruoase. E drept, ca o scuza, se poate invoca faptul ca, inca nu s-a primit bugetul. In ce priveste disputa cu RAJAC, directorul regiei, Gheorghe Nichita, ne-a explicat ca decizia de a actiona in judecata Spitalul de Recuperare a fost luata ca urmare a faptului ca unitatea a depasit orice record de restante. "Desi sint spitale care au datori mai mari, cum ar fi Spitalul de Pediatrie, conducerile acestora au dat semne ca doresc sa colaboreze cu noi pentru reducerea datoriilor. Periodic sint efectuate plati si nu s-a intimplat ca o alta unitate sanitara sa intrerupa, practic, contactul cu noi pe o asemenea perioada. Pentru ca de 27 de luni nici macar nu sintem bagati in seama", ne-a declarat seful RAJAC.

Directorul arunca vina pe lipsa de fonduri, dar CA nu s-a mai intrunit timp de jumatate de an

Directorul Spitalului de Recuperare, dr. Cristian Popescu, justifica presupusa inactivitate a conducerii prin faptul ca necesitatile spitalului depasesc cu mult capacitatea surselor de finantare: "Dupa cum se stie, de ani de zile, Ministerul Sanatatii nu ne-a alocat fonduri pentru investitii. Am avut numai sume modice, pentru reparatii curente si pentru necesitatile de zi cu zi ale spitalului: intretinerea bolnavilor, hrana, apa, gaze. Cit despre disensiunile cu RAJAC, peste doua zile vom plati intreaga suma restanta, astfel incit nu vor mai fi nevoiti sa ne blocheze conturile. Am primit, ca toate spitalele, sume necesare acoperirii datoriilor pina la 1 ianuarie si avem in atentie aceasta problema. Chiar azi am studiat situatia datoriilor catre RAJAC si vom dezamorsa situatia conflictuala. De altfel, am montat de curind si apometre, iar consumul s-a redus la o treime. Cit despre contractele incheiate de fostul contabil sef, privind livrarea de energie electrica si termica prin reteaua spitalului, nu pot spune ca sint dezavantajoase. Ele reflecta consumurile reale. Singura neglijenta s-a constatat la contractul cu Romtex, care inregistreaza restante la plata, dar situatia va fi rezolvata".

Ca si cum n-ar fi suficient de urgisit, spitalul este bintuit de un sindrom cu mult mai nociv: neimplicarea consiliului de administratie, indiferenta, impartirea personalului superior in "bisericute" care ezita sa ia pieptis problemele unitatii, un prim indiciu in acest sens fiind chiar evitarea declaratiilor in nume propriu. De altfel, anul trecut, din martie si pina in octombrie, nu a avut loc nici o sedinta a consiliului de administratie, desi legea stipuleaza obligativitatea intrunirii respectivului for cel putin in fiecare luna sau ori de cite ori este nevoie. Nu mai ramine decit sa speram ca undeva, in balansul intre lipsa de fonduri si lipsa de interes, pendulul numit Spitalul de Recuperare se va opri si-si va imprima o noua traiectorie.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

iasi rajac purcica directia sanitara ministerul sanatatii romtex
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2018 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1446 (s) | 21 queries | Mysql time :0.024614 (s)